Pārtikas iepakojumu slēptā problēma: kas patiesībā bojā produktus un kā to novērst mājās

© unsplash.com

Mēs bieži uzticamies oriģinālajam iepakojumam – šķiet loģiski, ka ražotājs zina, kā produktu vislabāk pasargāt. Taču realitāte bieži ir cita: vairāki ikdienas pārtikas produkti tieši savā „rūpnīcas” iepakojumā bojājas daudz ātrāk! Kāpēc - raksta “foodnavigator.com”.

Daļa iepakojumu ir paredzēti transportam, nevis ilgtermiņa uzglabāšanai. Citi tiek veidoti lēti, nevis efektīvi, bet vēl citi vienkārši nav piemēroti tam, kā mēs tos lietojam mājās.

Labā ziņa — šīs problēmas var atrisināt dažu minūšu laikā, pārceļot produktu citā traukā, kas bieži pagarina derīguma termiņu par vairākām dienām vai pat nedēļām.

unsplash.com

Kāpēc oriģinālais iepakojums nav uzticams?

Transporta, nevis uzglabāšanas iepakojums

Daudzu piena produktu un svaigo izstrādājumu plānais plastmasas iepakojums ir paredzēts tam, lai produktu lēti un droši nogādātu līdz veikalam. Tas nav paredzēts atkārtotai atvēršanai un aizvēršanai, līdz ar to gaiss un mitrums brīvi iekļūst klāt — ideāla vide bojāšanās procesam.

Materiāls nepasargā no oksidēšanās

Rieksti, kafija, milti un pārslas ātri zaudē aromātu un kļūst rūgti, ja tie paliek mīkstā papīra vai plēves maisiņā. Šie materiāli nav hermētiski, tāpēc skābeklis un mitrums ietekmē produktu jau pirmajās dienās.

Atvēršanas mehānisms neveido hermētisku noslēgumu

„Atliec un aiztaisi” tipa maisiņi realitātē reti aizveras tik cieši, cik vajadzētu. Pat siera iepakojumu „lipīgā maliņa” drīz vien pārstāj lipt, un siers sāk sažūt vai pelēt.

Svaigie produkti sasvīst savā iepakojumā

Ogas, salāti vai smalkmaizītes, kas atrodas plēves kastītēs bez ventilācijas, ātri uzkrāj kondensātu. Tas nozīmē: mitrums + siltums + maz skābekļa = pelējuma paradīze.

unsplash.com

Produkti, kas bojājas tieši oriģinālajā iepakojumā

Siers un desa

Plastmasas vāciņš vai lipīgā maliņa nenodrošina hermētiskumu.

Ko darīt: pārlikt stikla vai cietā plastmasas traukā ar ciešu vāku.

Ogas un lapu salāti

Plēves kārba rada mitrumu.

Ko darīt: izņem no iepakojuma, izklāj ar papīra dvieļiem, glabā atvērtā traukā vai perforētā kastītē.

unsplash.com

Rieksti, sēklas un kafija

Papīra iepakojums nav hermētisks, produkts oksidējas.

Ko darīt: pārlikt stikla burkā ar skrūvējamu vāku.

Milti un pārslas

Atvērtā paciņa ātri uzsūc mitrumu un smakas.

Ko darīt: uzglabāt sausā, aizvērtā traukā ar vāku.

Svaigā gaļa un zivis

Oriģinālais iepakojums vietām var būt ieplīsis, turklāt nav paredzēts atkārtotai lietošanai.

Ko darīt: ledusskapī glabāt stikla traukā vai cieši aizspiestā saldēšanas maisiņā.

Silta maize maisiņā

Karsta vai silta maize maisiņā rada mitrumu — un pelējums sākas ātri.

Ko darīt: ļaut pilnībā atdzist, glabāt auduma maisiņā vai maizes kastē.

pexels.com

Kā glabāt, lai produkti „dzīvotu” ilgāk?

Stikla burkas ar gumijas blīvējumu — ideālas riekstiem, kafijai, miltiem.

Cietie plastmasas trauki ar aizspiežamu vāku — sieram, desai, pusfabrikātiem.

Perforēti trauki — augļiem un dārzeņiem, kam vajag elpot.

Papīra dvieļa slānis — absorbē lieko mitrumu ogām un lapu zaļumiem.

Mazie saldēšanas maisiņi ar zip-lock — ātra alternatīva gaļai un zivīm.

Ne visi iepakojumi ir radīti, lai pasargātu produktu mājas apstākļos — bieži tie ir kompromiss starp cenu, transportēšanas ērtumu un īslaicību. To izprotot, var viegli novērst nevajadzīgu bojāšanos un pagarināt produktu derīguma termiņu pavisam vienkārši: pārceļot tos citā traukā. Tā ir maza ikdienas rutīna, kas ietaupa gan naudu, gan produktus.