Krievijas piecu punktu plāns Krimas anektēšanai

© Scanpix

Kamēr pasaules līderi spriež par Krievijas rīcību Krimā, Maskava un prokrieviskās Krimas amatpersonas jau veikušas vairākus būtiskus pasākumus, sagatavojot Krimas aneksiju.

Eksperti norāda, ka vien nepilnu divu nedēļu laikā Krievijas spēki un tā dēvētās pašaizsardzības vienības ievērojami izmainījušas situāciju Krimā, faktiski atdalot to no pārējās Ukrainas.

"Tas ir ļoti racionāls plāns. Soli pa solim viņi atdalījuši Krimu no pārējās Ukrainas, sagatavojot to aneksijai," Kijevā secina politikas analītiķis Volodimirs Fesenko. "Tas viss veikts, gatavojoties nākamajam solim - referendumam -, lai legalizētu aneksiju."

Lūk, Krievijas piecu punktu plāns, kas īstenots, gatavojot Krimas anektēšanu:

1.Marionešu valdības apstiprināšana

Piecas dienas pēc Ukrainas līdzšinējā prezidenta Viktora Janukoviča atstādināšanas no amata Krievijai lojāli kaujinieki Krimas galvaspilsētā Simferopolē sagrāba parlamenta un valdības ēkas, pie tām uzvelkot Krievijas karogu. Pagaidu premjerministra amatā tika apstiprināts prokrieviskais politiķis Sergejs Aksjonovs, un likumdevēji atbalstīja lēmumu 16.martā rīkot referendumu par reģiona pievienošanos Krievijai. Turklāt 6.martā Krimas Augstākā padome pieņēma principiālu lēmumu par iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā federācijas subjekta statusā.

Jaunās varasiestādes savā kontrolē pārņēmušas arī miliciju un sākušas savas armijas izveidi.

2. Kontroles pārņemšana

Līdzko tika apstiprināta Maskavai lojāla valdība, tūkstošiem Krievijas karavīru drīz vien izvietojās pussalas teritorijā.

Ukrainas robežsardzes dati liecina, ka pašlaik Krimā atrodas līdz pat 30 000 Krievijas karavīru.

Karavīri ir profesionāli ekipēti, taču viņiem nav atpazīšanas zīmju. Krievijas spēki aplenkuši Ukrainas militāros objektus Krimā. Bāzēs esošie ukraiņu karavīri atteikušies doties prom vai padoties.

Lai gan tikuši izšauti vairāki brīdinājuma šāvieni, līdz šim vērā ņemama vardarbība nav pieredzēta.

Tikmēr Krievijas Melnās jūras flote Sevastopoles ostā bloķējusi Ukrainas karaflotes kuģus. Krievijas spēki pat nogremdējuši trīs savus kuģus, lai bloķētu ukraiņu kuģu kustību.

3. Robežu noslēgšana

Nebija īpašu grūtību atdalīt Krimu no pārējās Ukrainas. Krievijas spēki vien dažu dienu laikā pēc ierašanās Krimā izveidoja kontrolpunktus uz vienīgajiem diviem ievērojamas nozīmes ceļiem, kas pārējo Ukrainu savieno ar Krimu. Kontrolpunktos uzstādīti brīdinājumi par mīnām.

Lidojumi no Simferopoles lidostas uz Kijevu tika novirzīti uz starptautisko termināli, un tā dēvētās pašaizsardzības vienības pārbauda pasažierus, kas Krimā ierodas vilcienos.

4. Saziņas kontrolēšana

Lai kontrolētu informācijas plūsmu Krimā, šonedēļ pussalā tika pārtraukta sešu Ukrainas televīzijas kanālu translācija, un to vietā tagad redzami Krievijas telekanāli.

Ukrainas un ārvalstu žurnālisti Krimā saskaras ar aizvien pieaugošu spiedienu, un dažos gadījumos pieredzēta arī vardarbība.

Pieci ukraiņu reportieri tika smagi piekauti, kad viņi centās atspoguļot mēģinājumu sagrābt gaisa spēku bāzi.

5. Referenduma rīkošana

Svētdien gaidāmajā referendumā Krimas vēlētājiem būs jāatbild uz diviem jautājumiem: "Vai jūs atbalstāt Krimas iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā federācijas subjekta statusā? Vai jūs esat par Krimas 1992.gada konstitūcijas atjaunošanu?"

Iespēja par pašreizējā "status quo" saglabāšanu netiek piedāvāta.

Prokrieviskās Krimas amatpersonas jau paudušas pārliecību, ka referendumā pārliecinošs vairākums atbalstīs pievienošanos Krievijai.

"Pēc tam," norāda Fesenko, "Krima vai nu ātri vien tiks iekļauta Krievijā, kas būtu nopietns izaicinājums reģionālajai un starptautiskajai drošībai, vai arī tā kļūs par ko līdzīgu Abhāzijai, par iesaldētu konfliktu."

Svarīgākais