9 ieteikumi, kā rūpēties par acu veselību vasarā

© pexels.com

10.lapa

pexels.com

Pirmā palīdzība nelielas traumas gadījumā

*Ja radies ķīmiskais apdegums, svarīgi zem tekoša ūdens ar tīri nomazgātam rokām skalot aci 15 minūtes vai pat pusstundu. Jo ilgāka būs pirmā skalošana, jo acs virsma tiks labāk pasargāta. Jāskalo rūpīgi, neberžot aci ne skalošanas laikā, ne pēc tam.

*Ja acī ir iekļuvis sīks svešķermenis, nevajag censties to izberzēt. Labāk ir ļaut, lai acs asaro, jo asaras to izvadīs ārā. Ja tomēr tas nenotiek un sūdzības saglabājas, jāgriežas pie acu ārsta.

*Nepatīkamu graušanas sajūtu var radīt pat viens mazs smilšu grauds. To (vai sīku kukaini) var mēģināt izskalot, izmantojot mitrinošos acu pilienus. Ja neizdodas vai arī tad, ja ir sajūta, ka svešķermenis acī ir iedūries, tūlīt jāgriežas acu traumpunktā.

*Smagu traumu gadījumā, piemēram, ja ir aizdomas, ka acī iekļuvis metāla svešķermenis, ja acs ir stipri savainota ar zaru vai pirotehniku, arī nekavējoties jādodas uz traumpunktu.

3 universāli ieteikumi acu veselībai

Acu veselībai jādzer pietiekami daudz šķidruma, jo uzņemtais šķidruma daudzums organismam nepieciešams arī acs mitrināšanai.

Lai pasargātu acis ilgtermiņā, uzturā jālieto maksimāli daudz zaļumu, dārzeņu, augļu - tas viss ir labākais dabiskais vitamīnu avots veselām acīm. Jāizvēlas produkti, kas satur E, C vitamīnu, cinku, kas pasargās no tīklenes distrofijas attīstības vecumdienās.

Acīm nepieciešama atpūta. Vasarā vislabākā atpūta ir atrašanās ārā, svaiga gaisā, taču noteikti jāatceras uzlikt saulesbrilles. Tāpat acu atpūtai un veselībai ir svarīgs labs miegs.

Veselība

D vitamīns ir būtisks mūsu veselībai, lai justos, izskatītos un būtu veseli. Tā deficīts var izpausties dažādi. Lūk, daži piemēri tam, kādas pazīmes var liecināt par to, ka nepieciešams ar steigu lietot papildus D vitamīnu!

Svarīgākais