Kafijas cienītāji labi zina, ka ne katrs kafijas dzēriens ir labs veselībai. Kafija ar lielu cukura, saldinātāju vai saldā krējuma daudzumu var būt īpaši kaitīga. Tomēr jauns pētījums liecina, ka nesaldināta kafija vai kafija ar minimālu pievienotā cukura daudzumu var pozitīvi ietekmēt paredzamo dzīves ilgumu.
Dienvidu Medicīnas universitātes Guandžou (Ķīna) zinātnieki ir secinājuši, ka regulāra kafijas lietošana var palielināt paredzamo dzīves ilgumu.
Pētījumā piedalījās vairāk nekā 171 000 cilvēku, kuri tika novēroti septiņus gadus. Rezultāti, kas publicēti žurnālā Annals of Internal Medicine, parādīja, ka tiem, kas dzēra nesaldinātu kafiju, bija par 16-20 % mazāks nāves risks nekā tiem, kas kafiju nedzēra vispār. Un dalībnieku vidū, kuri kafijai pievienoja tikai vienu ēdamkaroti cukura, nāves risks samazinājās vēl vairāk — līdz 29-31 %.
Dana Ellisa Gannesa, vecākā uztura speciāliste Kalifornijas Universitātes Losandželosas Medicīnas centrā, sacīja, ka šie atklājumi viņai nebija pārsteigums. Ir daudz datu, kas apstiprina kafijas pretiekaisuma īpašības.
"Melnā kafija sniedz vislielāko labumu, jo tā satur polifenolus un antioksidantus bez papildu iekaisumu veicinošām piedevām, kas var būt saistītas ar pārāk lielu cukura vai saldā krējuma daudzumu," viņa teica.
Runājot par nelielu cukura daudzumu, eksperte ir pārliecināta, ka viena tējkarote negatīvi neietekmē organismu. "Tas ir pārāk maz, lai kaitētu sabalansētam uzturam," atzīmēja Gannesa. Vienlaikus viņa brīdināja nedzert dzērienus ar pārmērīgu cukura daudzumu: daži populāri kafijas dzērieni var saturēt no 8 līdz 12 tējkarotēm cukura, kā arī saldo krējumu. Šāds sastāvs, protams, izraisa strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs un var radīt nopietnas sekas veselībai.