Uzturs

6.mai 2021
Olbaltumvielas ir vienas no svarīgākajām barības vielām, īpaši tiem, kuri nodarbojas ar sportu. Tām piemīt daudz labvēlīgu īpašību. Pierastākie olbaltumvielu avoti parasti ir olas un vistas gaļas, taču ir vēl produkti, kuri ir bagāti ar olbaltumvielām.
5.mai 2021
Tā sauktais pavasara nogurums pēc ziemas sezonas piemeklē daudzus, un roka tā vien stiepjas pēc uztura bagātinātājiem, jo lielākoties pēkšņo enerģijas trūkumu un nomāktību norakstām uz vitamīnu trūkumu. Sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina atgādina – laba pašsajūta ir dažādu veselīgu paradumu rezultāts, kur uzturs spēlē būtisku, bet ne vienīgo lomu. 
2.mai 2021
Pēc 30 gadu sasniegšanas palielinās nosliece uz dažādām veselības problēmām, kuras ietekmē uzturs. Dietoloģe Marija Mališeva nosaukusi produktus, no kuriem ieteicams atturēties.
1.mai 2021
Gurķis - svaigs, marinēts, sālīts vai salātos - ir iecienīts pārtikas produkts. Lai arī bieži tiek saukts par "ūdens mantu", izrādās gurķim ir daudz veselīgu īpašību, kas tavam organismam patiks. Noskaidro tās!
29.apr 2021
Daudzi no mums brokastu laikā mēdz pieļaut šīs kļūdas, kuras bojā ne tikai figūru, bet arī kaitē veselībai, intervijā medijam "Daily Mail" norāda Austrālijas uztura speciāliste Sjūzija Barela.
28.apr 2021
Šķiedrvielas mūsu uzturā ir neticami svarīgas - tās, nokļūstot resnajā zarnā, baro draudzīgās zarnu baktērijas. Atsevišķi šķiedrvielu veidi var arī veicināt svara zudumu, pazemināt cukura līmeni asinīs un cīnīties ar aizcietējumiem, norāda uztura speciālists Kriss Gunnars veselības portālā "healthline", kurš aplūkojis vairākus produktus, kuri bagāti ar šķiedrvielām.
22.apr 2021
Dzīvot ar veselu ķermeni un būt labā fiziskā formā ir iespējams, ja ikdienā pievēršam vairāk uzmanības tam, ko liekam uz šķīvja, kombinējot to ar mērenām fiziskām aktivitātēm un, protams, neaizmirstot par miega kvalitāti un stresa savaldīšanu, norāda uztura trenere Madara Meiere.
20.apr 2021
Parasti maltītes palīdz "uzpildīt bāku" jeb atjaunot enerģiju. Tomēr daži pārtikas produkti var izdarīt tieši pretējo. Portāls "Glavred" nosaucis 7 produktus, kuri mums var atņemt enerģiju.
15.apr 2021
Šķiet, ka mūsdienās pilnvērtīgs uzturs nevar iztikt bez populārā avokado un čia sēklām. Uztura speciāliste Aleksandra Svarovski (Александра Сваровски) nosaukusi populārus produktus, kuriem ir lētākas alternatīvas.
14.apr 2021
Brīdī, kad prātā ienāk doma, ka vēlamies ar kaut ko panašķēties, nereti pirmais, ko gribam ir čipsi. Tie ir kraukšķīgi, taukaini un garšīgi. Nav nekāds brīnums, ka sākot ar tiem našķēties, ir viegli apēst veselu paku. Tas ir iemīļots našķis ļoti daudziem cilvēkiem. Bet vai esi padomājis par to, kas notiek ar tavu organismu pēc tam, kad esi apēdis veselu čipsu paku?
13.apr 2021
Iekaisuma procesi organismā rodas kā atbilde uz traucēkļiem tā normālai darbībai. Ja dažas slimības, vīrusa infekcijas vai ievainojumus ir grūti novērst, tad, kas attiecas uz uzturu, to vienmēr ir iespējams pielāgot, izslēdzot produktus, kas izraisa iekaisumu. "Econet" nosaucis produktus, kuri rada hronisku iekaisumu organismā.
11.apr 2021
Pastiprinātu nogurumu pēc ziemas perioda izjūt ne viens vien – iekšējie vitamīnu resursi iztērēti, saules trūkst, ikdienas steigā nav laika padomāt par savu labsajūtu. Mēdz teikt, ka šādu pavasara nogurumu izraisa novājināta imunitāte. Veselam cilvēkam, kurš ievēro veselīgu dzīvesveidu, gan vajadzētu justies labi jebkurā gadalaikā, taču nav noslēpums, ka pirms Jaunā gada daudzi laižas “ziemas miegā” – sportiskās aktivitātes paliek novārtā, un vēsā laikā cepti kartupelīši raisa vairāk omulības nekā svaigi dārzeņi. Tāpēc pavasarī jāpieliek mazliet vairāk pūļu labsajūtas atjaunošanai. Labā ziņa – tas ir vienkārši izdarāms un neprasa lielus ieguldījumus, atklāj uztura speciāliste Lizete Puga.
8.apr 2021
Aprīlī rūpīgi jāuzrauga tas, ko ēdam, jo ķermenim nepieciešams uzturvielu atbalsts. Tāpēc pēc aukstā perioda ēdienkartē jāiekļauj ļoti veselīgi produkti, raksta "News You".
5.apr 2021
Izlasot virsrakstu, pirmā doma droši vien ir: tam jābūt kaut kam saldam un siltam. Taču ne viss ir tā, kā izskatās.
2.apr 2021
Ziemā nereti mēdzam ēst kalorijām bagātāku ēdienu, turklāt šajā sezonā vēl sastapāmies ar pandēmijas ietekmi uz uzturu. Divas franču sievietes portālam "Forum Daily Woman" atklājušas savus trikus, kā bez diētām kļūt slaidākām pēc ziemas.
30.mar 2021
Pastāv viedoklis, ka dārzeņi ir lielākais palīgs svara zaudēšanai. Taču tā ir tikai daļēji taisnība, jo ne visi dārzeņi veicina svara zudumu, ja runājam par to daudzumu. Trīs no tiem lielos daudzumos radīs pretēju efektu, raksta "Medik forum".
29.mar 2021
Augļi un dārzeņi ir neatsverama ikdienas maltīšu, uzkodu sastāvdaļa. Tie mūsu organismam sniedz daudz laba - vitamīnus, šķiedrvielas, minerālvielas. Tomēr veikalos nopērkamie svaigie labumi ne vienmēr ir tik dabiski kā mums šķiet. Lauksaimnieki bieži gan dārzeņus, gan augļus apsmidzina ar pesticīdiem, tādējādi tos pasargājot no dažādiem kukaiņiem un sēnītēm.
25.mar 2021
Britu sakāmvārds stāsta, ka ābols dienā tur ārstu pa gabalu (an apple a day keeps the doctor away). Veselības portāls "healthline.com" centies noskaidrot, cik veselīgi ir āboli un, vai tiem patiesi pieder spējas stāties pretī jebkurai slimībai.
25.mar 2021
Pareizi sabalansētai un barojošai diētai ir daudz priekšrocību, taču diēta, kurā trūkst barības vielu, var izraisīt dažādus nepatīkamus simptomus. Šie simptomi ir jūsu ķermeņa veids, kā ziņot par iespējamo vitamīnu un minerālvielu trūkumu. To atpazīšana var palīdzēt attiecīgi pielāgot diētu. Veselības portāls "Healthline" apkopojis visbiežāk sastopamās vitamīnu un minerālvielu deficīta pazīmes.
23.mar 2021
Magnijs ir ceturtais izplatītākais minerāls cilvēka ķermenī un tas pilda vairākas svarīgas lomas organismā un smadzeņu darbībā. Taču pat ēdot veselīgu un daudzveidīgu uzturu, to iespējams neuzņemt pietiekami. Veselībai veltītā lapa "Healthline" atklājusi, ko magnijs dod tavam organismam.
19.mar 2021
Joprojām sabiedrībā pastāvīgi pastāv un mainās dažādi mīti, kas saistīti ar pārtiku un uzturu. Speciālisti atzīst, ka cilvēki visbiežāk izvēlas ticēt mītiem, jo neprecīza vai nepareizi interpretēta informācija ir iesakņojusies apziņā. Taču iedziļinoties, viss izrādās pavisam citādāk.
17.mar 2021
Izrādās, ka ne vienmēr svaigs nozīmē veselīgāks. Šie ir daži no augļiem un dārzeņiem, kuri būs vērtīgāki sasaldētā veidā.