Gada cilvēks medicīnā Bērnu slimnīcas ārsts Vilnis Grīnbergs

© F64 Photo Agency

Balvu Gada cilvēks medicīnā saņēmis Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļas virsārsts Vilnis Grīnbergs, kurš glābj bērnu dzīvības jau trīsdesmit gadu. Lai gan sākotnēji vēlējies kļūt par veterinārārstu, dakteris Grīnbergs kļuvis par pediatru un visu mūžu nostrādājis šajā īpaši nozīmīgajā profesijā.

Lai godinātu par ieguldīto darbu Latvijas iedzīvotāju veselības veicināšanā, ārstēšanā un aprūpē, Gada balva medicīnā kopumā pasniegta astoņiem veselības aprūpes profesionāļiem un vienai medicīnas iestādei.

Gada balvu par mūža ieguldījumu medicīnā saņēma Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālā centra vadītājs Semjons Štrihs. Balvas pasniegšanā Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis atzina, ka S. Štrihs, kurš stāvējis pie Rīgas ātrās palīdzības šūpuļa un izveidojis neatliekamās palīdzības paraugdienestu, uzskatāms pat par ātrās palīdzības tēvu, jo visu savu dzīvi veltījis neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta attīstībai Latvijā.

Par Gada ārstu atzīts ģimenes ārsts Andris Spridzāns no Viļakas novada Rekavas. Viņš savā profesijā, turklāt tieši Rekavā, strādā 27 gadus – tūlīt pēc Rīgas Medicīnas institūta absolvēšanas. Savukārt jau teju 40 gadu par ārsta palīgu jeb feldšeri strādā Gunta Kleinšmite no Vērgales, kura saņēma balvu Gada ārsta palīgs. Balvu Gada vecmāte saņēma Preiļu slimnīcas vecmāte Lūcija Tropa, kura medicīnā nav nonākusi nejauši – medicīnā strādājusi arī viņas māte un māsa. Gada māsas godā tika sumināta Kuldīgas slimnīcas bērnu nodaļas vecākā māsa Līga Vera, par kuru saka: medmāsa ir gatava aizstāvēt savu nodaļu ne tikai Kuldīgā, bet arī Rīgā.

Balvu nominācijā Gada notikums medicīnā saņēma profesors Aivars Lejnieks, kura vadībā 36 Latvijas internās medicīnas līderi piecus gadus rakstīja trīssējumu grāmatu par iekšējām slimībām. «Neko lielāku, vispusīgāku, fundamentālāku kā šie trīs sējumi kopā Latvijas medicīnas zinātne izglītībai nav radījusi,» par šo medicīnas sasniegumu saka Gada balvas medicīnā organizatori. Par Gada farmaceiti atzīta Tukuma aptiekas vadītāja Agnese Ritene, bet par Gada funkcionālo speciālistu – Vaivaru Nacionālā rehabilitācijas centra ergoterapeits Filips Bernadskis.

Par Gada slimnīcu atzīta Liepājas reģionālā slimnīca, kas ar savu darbu pierādījusi, ka ir šīs balvas cienīga. Pērn slimnīcā pabeigta lielākā daļa remonta par Eiropas struktūrfondu līdzekļiem, izveidots moderns dienas stacionārs un operāciju bloks. Slimnīca arī strādā racionāli, domājot par attīstību. Uz šo balvu pretendēja arī Cēsu klīnika un Dienvidkurzemes slimnīca.

Šogad uzvarētājus izvirzīja un noteica gan iedzīvotāji balsojot, gan nozares profesionāļi. Balvai kopumā tika izvirzīts 1331 veselības aprūpes profesionālis – 1020 ārstu, 215 māsiņu, 122 ārstu palīgi un 96 vecmātes.

Latvijā

Jaunākie dati par Latvijā veiktajiem noziegumiem liecina, ka strauji pieaug sīko zādzību skaits: 2021. gadā tādu bija 6519, bet 2023. gadā - jau 9422. "Interesanti, ka vienlaikus samazinās zādzības lielos apjomos un/vai grupās: 2021. gadā to bija 4499, bet 2023. gadā - 4046. Tiesa, izmaiņas nav tik straujas, 11% - ja runā precīzi," skaidro apsardzes uzņēmuma "Apsardzes alianse" valdes loceklis Romāns Vorslavs.

Svarīgākais