Latvijā būtiski palielinājies sīko zādzību skaits; kādas vietas visbiežāk zagļi apciemo?

© f64.lv, Kaspars Krafts

Jaunākie dati par Latvijā veiktajiem noziegumiem liecina, ka strauji pieaug sīko zādzību skaits: 2021. gadā tādu bija 6519, bet 2023. gadā - jau 9422. "Interesanti, ka vienlaikus samazinās zādzības lielos apjomos un/vai grupās: 2021. gadā to bija 4499, bet 2023. gadā - 4046. Tiesa, izmaiņas nav tik straujas, 11% - ja runā precīzi," skaidro apsardzes uzņēmuma "Apsardzes alianse" valdes loceklis Romāns Vorslavs.

Šo tendenci būtiski ietekmē inflācija, kas pēdējo piecu gadu laikā ir palielinājusies gandrīz tikpat strauji - par 33,3%.

Rezultātā mazāk aizsargātie cilvēki vienkārši netiek galā ar finanšu slogu, un izmisumā tiem "paslīd roka".

"Mēs fiksējam sīko zādzību skaita pieaugumu. Galvaspilsētā apsardze un policija parasti spēj noreaģēt uz ielaušanos un savlaicīgi atbraukt, aizsargājot īpašumu mājokļos, vasarnīcās, veikalos, DUS un citās vietās, kur bieži notiek ielaušanās. Taču reģionos attālumi ir lielāki un pasargāt īpašumu ir problemātiski, tādēļ garnadži bieži paspēj aizbēgt no nozieguma vietas, paņemot līdzi preces vai privātas mantas," skaidro apsardzes eksperts.

Novērots, ka īpaši pieaug zādzību skaits degvielas uzpildes stacijās un kioskos.

Zagšana ir īpaši izplatīta to cilvēku vidū, kuriem ir sarežģīta finanšu situācija, ieskaitot pensionārus, studentus, pat ģimenes ar bērniem, kā arī atkarīgus cilvēkus.

Svarīgākais