Bieži ir dzirdēts, ka zarnu un gremošanas veselībai nepieciešams uzturā lietot probiotikas un klasiski - jogurtu. Tomēr eksperti nosauc vēl 7 citurs pārtikas produktus, kas satur vairāk probiotiku nekā jogurts, raksta “unian.net”.
Ir daudz veidu, kā atbalstīt zarnu veselību, tostarp lietojot uzturā pretiekaisuma pārtikas produktus, pārtikas produktus ar augstu šķiedrvielu saturu un probiotikas.
Zarnu mikrobiomam ir galvenā loma vispārējā veselībā, veicinot imūnsistēmas veselību, uzlabojot smadzeņu darbību, gremošanu un novēršot hroniskas slimības.
"Probiotikas ir dzīvas, "draudzīgas" baktērijas, kas atbalsta veselīgos mikrobus, kas jau dzīvo zarnās. Tādējādi tās palīdz stiprināt un uzturēt līdzsvaru mikrobiomā," skaidro uztura eksperte un dietoloģe Samina Kalla.
Pētījumi ir arī parādījuši, ka šie mikrobi paši sniedz ieguvumus veselībai.
"Probiotikas var arī veicināt barības vielu uzsūkšanos, palīdzēt regulēt garastāvokli un mazināt iekaisumu," piebilst uztura speciāliste.
Starp visplašāk patērētajiem probiotikām bagātajiem pārtikas produktiem jogurts ieņem augstu vietu kā garšīga un daudzpusīga sastāvdaļa, tomēr tā nav vienīgā iespēja palielināt probiotiku uzņemšanu.

Kimči
Fermentēti korejiešu dārzeņi, kas pazīstami arī kā kimči, var būt garšīgs un daudzpusīgs probiotisks papildinājums jūsu uzturam. Neliels šī pārtikas produkta daudzums satur lielu skaitu labvēlīgo baktēriju un tam ir bagātīga garša.
Kimči lepojas arī ar daudzām citām veselības priekšrocībām - tie satur probiotikas, kā arī antioksidantus un citas uzturvielas, piemēram, C un A vitamīnus.
Kombuča
Kombuča satur labvēlīgus mikroorganismus, taču to skaits var atšķirties atkarībā no uzglabāšanas un pagatavošanas metodēm, norāda eksperti.
Ledusskapī uzglabāta kombuča ar zemu cukura saturu var būt garšīgs veids, kā savā uzturā iekļaut vairāk labvēlīgo baktēriju, kā arī pretiekaisuma antioksidantus un augu savienojumus no tējas, no kuras tā tiek gatavota.

Miso pasta
Miso ir fermentēta pasta, kas parasti tiek gatavota no sojas pupiņām un tradicionāli tiek izmantota japāņu ēdienos. Pateicoties fermentācijas procesam, tā ir bagāta ar probiotikām, kas veicina gremošanu, tai ir bagātīga garša un tā ir labs minerālvielu, piemēram, mangāna un cinka, avots - tas nozīmē, ka miso var stiprināt kaulus, zobus un imūnsistēmu.

Biezpiens
Biezpiens ir labs kalcija, fosfora un B vitamīnu avots, kas atbalsta kaulu veselību un veicina enerģijas metabolismu.
Kefīrs
Šis lētais, probiotikām bagātais dzēriens ir pētīts ne tikai tā garā labvēlīgo baktēriju saraksta dēļ, kas veicina zarnu veselību, bet arī tā holesterīna līmeni pazeminošo un pretiekaisuma īpašību dēļ.
Kā piena produkts, kefīrs satur arī daudzas no tām pašām uzturvielām kā biezpiens, kas atbalsta kaulu veselību un vielmaiņu.

Skābēti kāposti
Atšķirībā no neapstrādātiem kāpostiem, fermentācijas process, kas notiek ar skābētiem kāpostiem, pozitīvi ietekmē to uzturvērtību, kas ir labvēlīga zarnu veselībai.
Šis pikantais produkts satur arī šķiedrvielas, C vitamīnu, K vitamīnu, B vitamīnus, dzelzi un kāliju, kas atbalsta imūnsistēmas, kaulu, vielmaiņas un asiņu veselību.
Natto
Natto ir fermentēts sojas produkts, ko plaši izmanto Āzijas virtuvē. Tas ir bagāts ar olbaltumvielām, mikroelementiem un antioksidantiem, kas atbalsta audu veselību, imunitāti un vielmaiņu.