Fermentētie produkti pēdējos gados kļuvuši par īstu veselības tendenci – kefīrs, kimči, kombuča, skābēti kāposti un pat jogurts tiek dēvēti par “dzīviem pārtikas produktiem”, jo tie satur labvēlīgās baktērijas, kas palīdz mūsu zarnu mikrobiomam. Bet kas notiktu, ja katru dienu ēstu tikai vienu fermentētu produktu – vai tas dotu lielu labumu, vai tieši otrādi, organismam trūktu dažādības? Skaidro “Harvard School of Public Health”.
Uztura speciālisti atzīst, ka regulāra fermentētu produktu lietošana tiešām var uzlabot gremošanas procesus, stiprināt imunitāti un pat mazināt iekaisuma procesus organismā. Piemēram, ik dienas izdzerta glāze kefīra vai neliela porcija skābētu kāpostu var nodrošināt organismu ar stabilu probiotiku devu - tas īpaši noder cilvēkiem ar jutīgu vēderu vai pēc antibiotiku lietošanas.
Tomēr jāņem vērā, ka viens produkts nespēj dot visu spektru nepieciešamo baktēriju. Katram fermentētajam ēdienam ir savs unikāls “dzīvo kultūru” komplekts - jogurts satur vienu veidu, kimči citu, kombuča vēl citu. Ja cilvēks paļaujas tikai uz vienu produktu, viņa mikrobioms bagātināsies ļoti vienpusēji. Rezultātā - būs labums, bet ne tik plašs, kā izvēloties dažādību.
Ir vēl viens aspekts - pārmērība. Ēdot tikai vienu fermentētu produktu katru dienu lielos daudzumos, organisms var sākt reaģēt negatīvi. Skābēti kāposti, piemēram, satur daudz sāls, kas var paaugstināt asinsspiedienu. Kombuča - nelielu alkohola un cukura daudzumu. Kefīrs - laktozi, kas ne visiem der. Tāpēc speciālisti uzsver: mērenība ir galvenais nosacījums.
Tātad, ja ikdienā izvēlies vienu fermentētu produktu, tas noteikti sniegs organismam labumu, bet nebūs pilnīgs risinājums. Labākais “lifehacks” ir ik pa laikam mainīt - vienu dienu kefīrs, nākamajā dienā kimči, tad nedaudz kombučas vai jogurta. Tieši dažādība ir tā, kas palīdz mūsu zarnu mikrobiomam kļūt stipram un daudzveidīgam, un tas savukārt ietekmē ne tikai gremošanu, bet arī garastāvokli, enerģijas līmeni un imunitāti.
Praktiski ieteikumi, kā ieviest fermentētos produktus ikdienā
Fermentētie produkti ir mazs, bet ļoti vērtīgs papildinājums veselīgam uzturam. Nevajag pārspīlēt un ēst tikai vienu, bet, gudri iekļaujot tos dažādībā, varam panākt gan stiprāku veselību, gan labāku pašsajūtu.