Rieksti un sēklas: kombinēti ar ēdieniem, lai stiprinātu imunitāti

© pexels.com

Kad temperatūra ārā krītas un saule kļūst arvien retāks viesis, mūsu organisms īpaši novērtē katru vitamīnu un minerālvielu. Lai gan aptiekās netrūkst uztura bagātinātāju, dažkārt vislabākais “imunitātes komplekss” jau ir atrodams mūsu virtuvē - riekstos un sēklās, raksta “BBC Food”.

Dažādi rieksti un sēklas ir bagāti ar olbaltumvielām, veselīgajām taukskābēm, E vitamīnu, cinku un selēnu - vielām, kas palīdz organismam pretoties vīrusiem un saglabāt enerģiju, kas ir īpaši svarīgi gada tumšajā laikā.

Taču riekstus un sēklas nevajag uztvert tikai kā uzkodu - pareizi kombinējot tos ar citiem produktiem, var ievērojami palielināt to labvēlīgo ietekmi uz imunitāti.

pexels.com

Mandeles - dabīgais E vitamīna avots

Mandeles satur vienu no spēcīgākajiem antioksidantiem - E vitamīnu, kas palīdz šūnām cīnīties ar oksidatīvo stresu.

Mandeles vislabāk pievienot auzu putrai, salātiem vai jogurtam. Ja tās viegli pannā bez eļļas apgrauzdē, mandeles kļūst kraukšķīgas un garšas ziņā vēl izteiksmīgākas.

Padoms: mandeles kopā ar augļiem - piemēram, ar ābolu vai banānu - nodrošina gan enerģiju, gan stabilu cukura līmeni asinīs, kas palīdz uzturēt imunitāti līdzsvarā visas dienas garumā.

Valrieksti - smadzeņu un imūnsistēmas sabiedrotie

Valrieksti satur omega-3 taukskābes, kas mazina iekaisumus organismā un stiprina sirdi. Tie lieliski garšo kopā ar bietēm, sieru vai medu.

Ēdienos valriekstus vari izmantot arī kā piedevu - piemēram, apkaisi ar tiem ceptus dārzeņus vai pievieno smūtijam. Turklāt valrieksti labi uzsūc garšvielas - mēģini tos iemaisīt karijā vai dārzeņu sautējumā.

unsplash.com

Sēklas - mazas, bet ļoti iedarbīgas

Ķirbju sēklas ir bagātas ar cinku, kas ir īpaši svarīgs imunitātei un ādas veselībai. Saulespuķu sēklas savukārt satur selēnu un E vitamīnu, bet linsēklas - omega-3 un šķiedrvielas, kas palīdz zarnu darbībai un imunitātes stiprināšanai no iekšpuses.

Tās var pievienot smūtijiem, zupām, maizei vai vienkārši pārkaisīt virs salātiem.

Neliels triks - samal linsēklas vai čia sēklas un iemaisi tās jogurtā vai auzu pārslās. Tas palīdz labāk uzņemt uzturvielas, jo veselas sēklas organismam ir grūtāk sagremot.

Kombinācijas, kas darbojas vislabāk

  • Jogurts + valrieksti + medus + ogas - imunitātes “bumba” ar probiotikām, veselīgajiem taukiem un antioksidantiem.
  • Cepti dārzeņi + ķirbju sēklas + olīveļļa - sildošs, viegls un barojošs vakariņu risinājums.
  • Auzu putra + mandeles + kanēlis - rīta enerģijai un stabilam cukura līmenim.
  • Smūtijs ar banānu, spinātiem, čia sēklām un mandeļu pienu - ērts veids, kā uzņemt vairāk minerālvielu dienas sākumā.

pexels.com

Svarīgākais - mērenība

Rieksti un sēklas ir ļoti vērtīgi, bet arī kalorijām bagāti. Dienā pietiek ar nelielu sauju (apmēram 30 gramiem). Lai organisms labāk uzņemtu barības vielas, uzglabā tos sausā, vēsā vietā un izvēlies nesālītas, nevajadzīgi neapstrādātas versijas.

Rieksti un sēklas ir mazs, bet jaudīgs sabiedrotais imunitātei - īpaši gada aukstajos mēnešos. Tie sniedz organismam dabisku aizsardzību, palīdz uzturēt enerģiju un uzlabo garastāvokli. Tā vietā, lai meklētu risinājumus aptiekā, pietiek ar nelielām izmaiņām uzturā - sauja riekstu dienā var būt lielāks ieguldījums veselībā, nekā šķiet.