Rudens ir laiks, kad mūsu organisms kļūst jutīgāks pret saaukstēšanos un vīrusiem. Līdzās siltām drēbēm un vitamīniem, palīgs var būt arī tas, kas atrodas virtuvē – garšvielas. Daudzas no tām satur antioksidantus un vielas, kas palīdz stiprināt imunitāti un uzlabot pašsajūtu. Lūk, piecas garšvielas, ko vērts iekļaut ikdienas ēdienkartē, kopā ar “Healthline.com”.
Ingvers
Ingvers ir īsts rudens un ziemas sabiedrotais. Tas satur pretiekaisuma savienojumus, kas palīdz cīnīties ar saaukstēšanos, mazina kakla sāpes un uzlabo gremošanu. Tasi siltas ingvera tējas var dzert profilaksei vai pie pirmajām saaukstēšanās pazīmēm.
Kurkuma
Kurkuma ir pazīstama ar savu spilgti dzelteno krāsu un aktīvo vielu - kurkumīnu. Tā palīdz organismam cīnīties ar iekaisumiem un stiprina imūnsistēmu. Kurkuma lieliski papildina rīsus, sautējumus vai pat siltu piena dzērienu ar medu.
Ķiploks
Lai gan vairāk pazīstams kā dārzenis, ķiploks bieži tiek izmantots kā garšviela. Tas satur alicīnu - savienojumu, kas palīdz cīnīties ar baktērijām un vīrusiem. Neliela daiviņa ikdienas ēdienos var būt labs imunitātes stiprinātājs.
Kanēlis
Kanēlis piešķir ēdienam siltu aromātu, bet vienlaikus palīdz uzturēt cukura līmeni asinīs stabilāku un darbojas kā antioksidants. To var pievienot auzu pārslām, desertiem vai pat tējai.
Kajēnas pipari
Asie pipari satur kapsaicīnu, kas veicina asinsriti un palīdz atbrīvoties no aizlikta deguna. Neliels asuma piesitiens ēdienā ne tikai silda, bet arī sniedz organismam papildu aizsardzību.
Garšvielas nav tikai garšas pastiprinātāji - tās var būt vērtīgs sabiedrotais rudens un ziemas laikā. Ingvers, kurkuma, ķiploks, kanēlis un kajēnas pipari palīdz stiprināt imunitāti un padara maltītes ne tikai garšīgākas, bet arī veselīgākas. Nākamajā reizē, gatavojot vakariņas vai tēju, atceries, ka neliela garšvielu šķipsniņa var būt liels ieguldījums veselībā.