Kāda tēja palēnina smadzeņu novecošanos

© pexels.com

Novecošana nav tikai noteikts nodzīvoto gadu skaits - tā ietekmē arī mūsu orgānu, īpaši smadzeņu, veselību, tomēr ir veidi, kā varam šo procesu aizkavēt, arī ar mūsu ikdienas ēdienu un dzērienu izvēlēm, raksta “Eatingwell”.

Zinātnieki tagad var novērtēt mūsu smadzeņu "vecumu", izmantojot MRI skenēšanu, un salīdzināt to ar cilvēka faktisko vecumu. Kad smadzenes ir "vecākas" par fizioloģisko vecumu, kognitīvo problēmu risks parasti ir lielāks. Kad tās ir "jaunākas", tā ir laba zīme.

Viens no veidiem, kā uzturēt veselīgas smadzenes, ir uzturs, īpaši Vidusjūras reģiona variācijas. Saskaņā ar jaunu pētījumu, kas publicēts žurnālā “Clinical Nutrition”, zaļā tēja, kas ir šīs diētas sastāvdaļa, var palēnināt smadzeņu novecošanos.

unsplash.com

Zinātnieki izsekoja smadzeņu vecumu kopā ar asins olbaltumvielu paneli, kas var atspoguļot iekaisumu un citus ar smadzeņu darbību saistītus bioloģiskos procesus. Viņi atklāja, ka cilvēki, kuriem tika izrakstīta Vidusjūras diēta, kas papildināta ar polifenoliem no zaļās tējas un citiem avotiem, piedzīvoja vislabvēlīgākās izmaiņas un uzrādīja "jaunāka" smadzeņu profila pazīmes.

Pētījumā piedalījās aptuveni 300 pieaugušie (galvenokārt vīrieši) ar vēdera aptaukošanos, kas tika nejauši iedalīti trīs uztura intervences grupās: veselīga uztura ieteikums, tradicionāla kaloriju ierobežojoša Vidusjūras diēta un zaļā Vidusjūras diēta ar uzsvaru uz polifenoliem.

Katrs trešās grupas dalībnieks katru dienu saņēma trīs līdz četras tases zaļās tējas, aptuveni septiņas porcijas valriekstu nedēļā un mankai (ūdensziedu) kokteili. Visas grupas saņēma arī ieteikumus par fiziskām aktivitātēm.

Smadzeņu vecums tika novērtēts, izmantojot MRI. Galvenais novecošanās rādītājs bija smadzeņu vecuma starpība (smadzeņu vecums mīnus hronoloģiskais vecums). Pētnieki arī izmērīja vairāk nekā 80 cirkulējošo olbaltumvielu un meklēja modeļus, kas saistīti ar smadzeņu vecuma izmaiņām laika gaitā.

unsplash.com

Ko atklāja pētījums?

Pētījuma sākumā visiem dalībniekiem bija paaugstināts divu olbaltumvielu - galektīna-9 un dekorīna - līmenis. Tas bija saistīts ar vecākām, nekā paredzēts, smadzenēm. 18 mēnešu laikā galektīna-9 līmenis zaļās-vidusjūras grupā ievērojami samazinājās, salīdzinot ar veselīga uztura grupu. Arī kopējā aina zaļās-vidusjūras grupā mainījās labvēlīgāk.

Šie rezultāti liecina, ka Vidusjūras diēta ar augstu polifenolu saturu, īpaši regulāra zaļās tējas lietošana, var palīdzēt veicināt lēnāku smadzeņu novecošanos.

Tiek atzīmēts, ka smadzeņu veselības uzlabošana var būt tikpat vienkārša kā zaļās tējas dzeršana regulāri katru dienu.

"Centieties izdzert 2 līdz 4 tases dienā (karstu vai aukstu). Ja jums ir jutība pret kofeīnu, apsveriet bezkofeīna zaļo tēju," teikts publikācijā.

Turklāt ir svarīgi lietot daudz augu izcelsmes pārtikas produktu, kas bagāti ar polifenoliem, piemēram, nelielu sauju valriekstu katru dienu. Jūsu uzturā jāiekļauj arī dārzeņi, pākšaugi, pilngraudu produkti, garšaugi un lapu zaļumi.

Samaziniet sarkanās (apstrādātās) gaļas patēriņu, dodot priekšroku zivīm un mājputniem. Regulāras fiziskās aktivitātes ir svarīgas arī smadzeņu veselībai, līdzās pareizam uzturam, atgādina eksperti.