Pārtika, ko ēdat, var būtiski ietekmēt noteiktus jūsu veselības aspektus, tostarp sirds veselību, un jūsu ikdienas diēta ir tas, ko jūs varat kontrolēt un ietekmēt cīņā pret sirds slimībām, raksta izdevums “Parade”.
Kardiologi iesaka ēst pārtikas produktus ar augstu šķiedrvielu saturu kā vienu no veidiem, kā ievērot sirdij veselīgu uzturu.
"Šķiedru, īpaši šķīstošo šķiedrvielu, uzņemšanas palielināšana var daudzējādā ziņā labvēlīgi ietekmēt sirds veselību," skaidro kardiologs Dr. Čens Haņs Čens.
Šķiedrvielu trūkums ir īpaši problemātisks, cilvēkam novecojot, kad dabiski palielinās sirds slimību risks, skaidro Dr. Čens, tieši tāpēc kardiologi iesaka ēst auzu pārslas, lai palielinātu šķiedrvielu uzņemšanu.
"Auzas ir viegli pagatavojams, viegli sagremojams šķiedrvielu avots, kas ir saudzīgs gremošanas sistēmai," skaidro eksperts.
Viena porcija auzu pārslu var nodrošināt gandrīz astoņus gramus šķiedrvielu.
Kāpēc šķiedrvielas ir svarīgas sirds veselībai?
"Šķiedrvielas atbalsta sirds veselību, pazeminot ZBL jeb "sliktā" holesterīna līmeni," saka doktors.
Augsts ZBL līmenis var izraisīt plātnīšu uzkrāšanos artērijās, kas palielina sirdslēkmes un insulta risku.
Šķiedrvielas arī palīdz kontrolēt asinsspiedienu. Tas ir īpaši svarīgi, jo nekontrolēts asinsspiediens var izraisīt asinsvadu bojājumus, kas galu galā palielina sirdslēkmes, sirds mazspējas un insulta risku.
Pietiekama šķiedrvielu daudzuma uzņemšana uzturā arī palīdz kontrolēt svaru un cukura līmeni asinīs, "kas kopā var samazināt sirds slimību risku", saka Dr. Čens.
Kādas ir šķiedrvielas?
Šķiedras parasti iedala divās grupās: šķīstošās šķiedrvielas un nešķīstošās šķiedrvielas. Šķīstošās šķiedrvielas zarnās sajaucas ar ūdeni, veidojot želejveida vielu, un tās ir atrodamas tādos pārtikas produktos kā auzas un auzu pārslas, zirņi, āboli, citrusaugļi un daudzi dārzeņi. Šķīstošās šķiedrvielas ir īpaši pazīstamas ar savām holesterīna līmeni pazeminošajām īpašībām. Turklāt ir pierādīts, ka daži šķiedrvielu veidi var samazināt sirds slimību risku.
Savukārt nešķīstošās šķiedrvielas ir šķiedrvielu veids, kas nešķīst ūdenī. Tās ir atrodamas tādos pārtikas produktos kā kviešu klijas, dārzeņi un pilngraudu produkti. Nešķīstošās šķiedrvielas palielina izkārnījumu apjomu un palīdz pārtikai ātrāk pārvietoties caur kuņģi un zarnām.