Veselīga uztura pasaulē parādījusies jauna tendence - kolagēna pievienošana rīta kafijai. Atšķirībā no iepriekšējām modes tendencēm, piemēram, kafija ar kurkumu vai biešu pulveri, šī metode, pēc ekspertu domām, patiešām sniedz reālu labumu organismam, raksta “TSN”.
Uztura speciāliste Džesika Šenda skaidro, ka kolagēns ir galvenais visu ķermeņa audu proteīns, kas darbojas kā sava veida “līme”, kas satur kopā ādu, muskuļus, kaulus, nagus, matus un pat zarnu sieniņas.
Viņa bieži saviem klientiem iesaka lietot kolagēnu, īpaši perimenopauzes un menopauzes laikā, kad estrogēna līmenis dabiski samazinās, jo kolagēns var atbalstīt veselīgu ādu un mazināt locītavu un muskuļu sāpes.
Daudzi cilvēki uztraucas, vai kolagēns mainīs kafijas garšu
Džesika Šenda apliecina, ka kolagēnam nav izteiktas garšas. Vienīgā atšķirība ir tekstūra, tāpēc, atkarībā no pievienotā pulvera daudzuma, dzēriens ir rūpīgi jāmaisa minūti vai divas, lai izvairītos no kunkuļiem.
Vai kolagēnu var uzskatīt par pilnvērtīgu olbaltumvielu avotu?
Lai gan kolagēns ir olbaltumviela, uztura speciālisti neiesaka to uzskatīt par tradicionālo proteīna produktu, piemēram, gaļas vai zivju, aizstājēju. Šie pārtikas produkti galvenokārt ir liesu olbaltumvielu avots, savukārt kolagēns ir koncentrēts noteikta veida proteīna avots, kas atrodams saistaudos.
Tātad, ja rūpīgi uzraugāt uzņemto olbaltumvielu daudzumu, kolagēns ir jāuzskata par piedevu, kas ir labvēlīga ādai, locītavām un muskuļiem, bet ne kā uztura pamatelements, jo tas nesatur visas neaizvietojamās aminoskābes, kas nepieciešamas pareizai muskuļu sintēzei.
Kā izvēlēties kvalitatīvu kolagēnu?
Džesika Šenda iesaka pievērst uzmanību dažiem svarīgiem punktiem - izvēloties jūras kolagēnu, meklējiet etiķeti “tīrs hidrolizēts kolagēns”, kas norāda, ka tas ir iegūts atbildīgi.
Ja izvēlaties visizplatītāko - liellopu - kolagēnu, labāk izvēlēties "ar zāli barotu" versiju, lai izvairītos no hormoniem, antibiotikām un citām nevēlamām piedevām.
Vegānu kolagēns ir labs risinājums tiem, kas ievēro augu diētu, taču tas nav tik bagāts ar uzturvielām kā dzīvnieku izcelsmes kolagēns. Parasti vegānu kolagēns satur augu izcelsmes sastāvdaļas, piemēram, C vitamīnu, kas stimulē paša organisma kolagēna ražošanu.