Ar dzērvenēm, ķiršiem vai avenēm – izvēlies savu svētku garšu! Smilšu mīklas trauslums, viegli skābenas ogas un zeltaina restīte virsū rada siltuma un mājīguma sajūtu, kas piestāv arī svētku galdam - šo pīrāgu var gatavot gan ar svaigām, gan saldētām ogām – dzērvenēm, ķiršiem vai avenēm. Ar recepti dalās “Southern Living”.
Sastāvdaļas 24 cm formai
Mīklai:
Pildījumam:
Pārziešanai:

Pagatavošana
Pagatavo mīklu
Aukstu sviestu sagriež gabaliņos un pievieno miltus un cukuru, sāli un vaniļas cukuru. Saberž ar pirkstiem vai virtuves kombainā līdz drupatām. Pievieno olu un ātri samīca mīklu bumbā. Ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz uz 30-40 minūtēm.
Sagatavo pildījumu
Ogas (ja saldētas - atlaidinātas un notecinātas) sajauc ar cukuru, cieti, citrona sulu un šķipsniņu kanēļa īpaši rudenīgai garšai.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C
Izrullē mīklu
Apmēram 2/3 mīklas izrullē un ieklāj ietaukotā formā, izveidojot maliņas. Pārējo mīklu atliek malā restītes gatavošanai.
Pievieno pildījumu
Izber ogu masu pamatnē un izlīdzina.
Izveido restīti
Atlikto mīklu izrullē un sagriež plānās strēmelēs. Klāj tās krusteniski pāri pīrāgam, veidojot klasisko restīti. Pārziež ar sakultu olas dzeltenumu kopā ar pienu.
Cep 35-40 minūtes, līdz pīrāgs kļūst zeltains un pildījums viegli burbuļo.
Atdzesē
Pirms griešanas ļauj pīrāgam pilnībā atdzist - tad pildījums kļūs stingrāks un sagriezt būs vieglāk.

Ņem vērā!
Trausla mīkla, viegli sulīgs pildījums un klasisks, lauku mājas aromāts, kas piepilda virtuvi. Lieliski piemērots gan svētkiem, gan vienkārši brīžiem, kad vēlies iepriecināt savus mīļos!