Klasiskais ogu pīrāgs ar smilšu mīklas restīti

© unsplash.com

Ar dzērvenēm, ķiršiem vai avenēm – izvēlies savu svētku garšu! Smilšu mīklas trauslums, viegli skābenas ogas un zeltaina restīte virsū rada siltuma un mājīguma sajūtu, kas piestāv arī svētku galdam - šo pīrāgu var gatavot gan ar svaigām, gan saldētām ogām – dzērvenēm, ķiršiem vai avenēm. Ar recepti dalās “Southern Living”.

Sastāvdaļas 24 cm formai

Mīklai:

  • 250 g kviešu miltu
  • 125 g auksta sviesta
  • 100 g cukura
  • 1 ola
  • šķipsniņa sāls
  • 1 tējk. vaniļas cukura (pēc vēlmes)

Pildījumam:

  • 400-500 g ogu (dzērvenes, ķirši vai avenes)
  • 100 g cukura (pielāgo pēc ogu skābuma)
  • 1 ēd.k. kukurūzas cietes vai kartupeļu cietes
  • 1 tējk. citrona sulas
  • šķipsniņa kanēļa (pēc vēlmes)

Pārziešanai:

  • 1 olas dzeltenums + 1 ēdamkarote piena

unsplash.com

Pagatavošana

Pagatavo mīklu

Aukstu sviestu sagriež gabaliņos un pievieno miltus un cukuru, sāli un vaniļas cukuru. Saberž ar pirkstiem vai virtuves kombainā līdz drupatām. Pievieno olu un ātri samīca mīklu bumbā. Ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz uz 30-40 minūtēm.

Sagatavo pildījumu

Ogas (ja saldētas - atlaidinātas un notecinātas) sajauc ar cukuru, cieti, citrona sulu un šķipsniņu kanēļa īpaši rudenīgai garšai.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C

Izrullē mīklu

Apmēram 2/3 mīklas izrullē un ieklāj ietaukotā formā, izveidojot maliņas. Pārējo mīklu atliek malā restītes gatavošanai.

Pievieno pildījumu

Izber ogu masu pamatnē un izlīdzina.

Izveido restīti

Atlikto mīklu izrullē un sagriež plānās strēmelēs. Klāj tās krusteniski pāri pīrāgam, veidojot klasisko restīti. Pārziež ar sakultu olas dzeltenumu kopā ar pienu.

Cep 35-40 minūtes, līdz pīrāgs kļūst zeltains un pildījums viegli burbuļo.

Atdzesē

Pirms griešanas ļauj pīrāgam pilnībā atdzist - tad pildījums kļūs stingrāks un sagriezt būs vieglāk.

unsplash.com

Ņem vērā!

  • Ja izmanto dzērvenes vai ļoti skābas ogas, pievieno nedaudz vairāk cukura vai karoti ievārījuma.
  • Smilšu mīklu var sagatavot iepriekš - to var uzglabāt ledusskapī līdz 2 dienām vai saldētavā līdz mēnesim.
  • Restītes vietā vari izrullēt mīklas “vāciņu” un veikt dažus iegriezumus tvaika izplūdei.

Trausla mīkla, viegli sulīgs pildījums un klasisks, lauku mājas aromāts, kas piepilda virtuvi. Lieliski piemērots gan svētkiem, gan vienkārši brīžiem, kad vēlies iepriecināt savus mīļos!