Garšvielu “klusā nāve”: kāpēc tās zaudē garšu vēl pirms termiņa beigām

© unsplash.com

Katram virtuvē ir bijusi šī sajūta: garšvielas it kā vēl derīgas, termiņš nav beidzies, bet ēdiens pēkšņi sanāk pliekans. Vaina nav receptē - visbiežāk tā ir garšvielu “klusā nāve”, kas notiek nemanāmi un daudz ātrāk, nekā mēs domājam. Kāpēc? Skaidro “Southern Living”.

Garša nepazūd vienā dienā - tā iztvaiko lēnām

Garšvielu aromāts un garša rodas no ēteriskajām eļļām. Tās ir gaistošas vielas, kas pakāpeniski iztvaiko saskarē ar gaisu, siltumu un gaismu. Termiņš uz iepakojuma norāda to lietošanas drošumu, nevis garšas maksimumu - garšviela var būt pilnīgi droša lietošanai, bet sensoriski “mirusi”.

unsplash.com

Trīs galvenie garšas zagļi virtuvē

Gaiss

Katru reizi, atverot burciņu, skābeklis “apēd” daļu aromāta. Jo biežāk atver, jo ātrāk garšviela kļūst vāja un pliekana.

Siltums

Garšvielu plaukts virs plīts ir viens no sliktākajiem risinājumiem. Karstums paātrina ēterisko eļļu sadalīšanos - pat bez tiešas liesmas.

Gaisma

Caurspīdīgas burciņas izskatās skaisti, bet UV starojums pakāpeniski noārda aromātiskos savienojumus - īpaši izteikti tas jūtams ar papriku, kurkumu un kaltētiem zaļumiem.

Kāpēc maltas garšvielas “nomirst” pirmās?

Maltām garšvielām ir daudz lielāka saskares virsma ar gaisu, tieši tāpēc maltie pipari, kanēlis vai muskatrieksts garšu zaudē 2-3 reizes ātrāk nekā veseli.

Tieši tāpēc profesionālās virtuvēs priekšroka tiek dota veselām garšvielām, ko samaļ tieši pirms lietošanas. Visērtāk - izmantot dzirnaviņas.

unsplash.com

Mitrums - neredzamais ienaidnieks

Kad garšvielas ber ēdienā tieši virs katla, burciņā nonāk tvaiks. Mitrums salipina pulveri, veicina mikrobioloģiskus procesus un burtiski noslāpē aromātu. Garšviela var nepelēt, bet garša būs pazudusi.

Kā atpazīt, ka garšviela vairs “nedzīvo”

  • Paberzē šķipsniņu starp pirkstiem - ja aromāts ir vājš vai gandrīz nejūtams, garšviela savu darbu vairs neveic.
  • Krāsa kļuvusi pelēcīga vai blāva.
  • Garša ir plakana, bez “dziļuma”.

Kā pagarināt garšvielu dzīvi?

  • Glabā tumšā, vēsā skapī, tālāk no plīts.
  • Izvēlies necaurspīdīgus traukus.
  • Neber garšvielas virs tvaikojoša katla - vispirms ieber atsevišķā karotē.
  • Iespēju robežās izvēlies veselas garšvielas, kuras samal tieši pirms lietošanas.

Garšvielas reti “sabojājas” pēkšņi - tās vienkārši zaudē savas īpašības laika gaitā. Tāpēc, ja ēdiens vairs negaršo tā kā agrāk, vaina var būt nevis tavās prasmēs, bet sen aizmirstā burciņā plauktā. Dažreiz vislielākā garšas revolūcija virtuvē sākas ar… jaunu garšvielu iegādi!

Lasiet arī, kā noteikt, vai olīveļļai beidzies derīguma termiņš.