Zaļumi arī ziemā: garšaugi, ko audzēt uz palodzes visu gadu

© unsplash.com

Kad dārzs guļ zem sniega segas, uz palodzes var uzziedēt mazs zaļš brīnums – svaigi garšaugi. Tie ne tikai piešķir ēdieniem dzīvīgumu, bet arī rada mājās pavasara sajūtu arī gada aukstajos mēnešos. Lai audzētu zaļumus mājās, nevajag daudz – tikai gaismu, siltumu un nedaudz pacietības, iesaka “gardeningknowhow.com”.

Kuri garšaugi jūtas vislabāk gada aukstajos mēnešos

Baziliks

Siltumu mīlošs augs, kas pat ziemā labi aug uz dienvidu vai rietumu palodzes. Nepatīk caurvējš un aukstums, tāpēc turi to prom no loga spraugām. Laisti ar remdenu ūdeni un novāc lapas regulāri - tas stimulēs jaunu dzinumu augšanu.

Lociņi

Klasika - pietiek iestādīt sīpolus podiņā ar augsni vai pat burkā ar ūdeni. Lociņi ātri aug un sniedz svaiguma garšu sviestmaizēm un zupām.

unsplash.com

Pētersīļi

Tiem nepieciešama gaisma, tomēr tie labi panes vēsākas telpas. Izvēlies kompaktas šķirnes un laisti mēreni - tiem patiks mitra, bet ne pārāk slapja augsne.

Dilles

Nedaudz kaprīzas, bet audzējamas arī iekštelpās, ja ir pietiekami daudz gaismas. Vari iesēt vairākos podiņos ar 1-2 nedēļu intervālu, lai raža būtu nepārtraukta.

Timiāns un rozmarīns

Lēnāk augoši, taču ļoti aromātiski garšaugi, kas piešķir ēdieniem Vidusjūras noskaņu. Šie augi labi jūtas sausākā augsnē un necieš pārlieku laistīšanu.

Kressalāti

Īsts ātruma čempions - pirmās lapiņas parādās jau pēc dažām dienām. Var audzēt pat bez augsnes, uz samitrinātas vates vai papīra dvieļa.

unsplash.com

Noderīgi padomi veiksmīgai audzēšanai

  • Gaisma. Garšaugiem ziemā nepieciešamas vismaz 6 stundas dienā. Ja saule ir reta viešņa, izmanto LED augu lampu.
  • Siltums. Optimāla temperatūra - ap 18-22 °C. Nepārvieto podiņus no siltas uz aukstu vietu, lai augi neciestu no šoka.
  • Laistīšana. Ziemā augsne žūst lēnāk, tāpēc labāk laistīt retāk, bet regulāri.
  • Ražas novākšana. Neplūc visas lapas vienlaikus - nogriez dažas, ļaujot augam ataugt.

Zaļumi uz palodzes nav tikai garšas un aromāta jautājums - tie rada mājās dzīvību un mazina auksto mēnešu pelēcību. Turklāt svaigs baziliki vai lociņi, kas audzēti pašu rokām, garšos īpaši labi un būs lieliska piedeva mājās gatavotām maltītēm.