Baziliks ir viena no pateicīgākajām vasaras garšvielām – tas aug kā traks, īpaši siltās dienās, bet, ja to neizmanto regulāri, tas ātri pāraug un sāk zaudēt aromātu. Ko darīt? Tikai mieru - tev nav jāēd pesto katru dienu! Ir vairāki radoši un praktiski veidi, kā izmantot lieko baziliku un saglabāt tā burvību arī vēlākam laikam, kopā ar “TheKitchn.com”.
Klasiskais pesto - bet ne tikai pastai
Bazilika, olīveļļas, ķiploka, riekstu un siera maisījumu var izmantot arī uz maizītēm, mērcēs vai iemaisīt kartupeļu salātos.
Uzglabā mazās burciņās ledusskapī (uzlej nedaudz eļļas) vai sasaldē ledus kubiņos.
Saldēšana - ātri un ērti
Sasmalcini lapas, ieliec ledus formiņās, pievieno nedaudz ūdens vai olīveļļas, un sasaldē.
Ledus gabaliņus ar baziliku vari pievienot mērcēm, sautējumiem vai zupām ziemā.
Bazilika cukurs - jā, tieši tā!
Ja tev patīk eksperimentēt, pamēģini!
Smalki saberz baziliku ar cukuru - lieliski der vasaras desertiem, ogu salātiem vai pat limonādēm. Glabā stikla burciņā ledusskapī.
Ledus gabaliņi ar garšaugiem dzērieniem
Ieliec bazilika lapiņas ledus formiņās kopā ar citrona šķēlīti vai ogām, uzlej ūdeni un sasaldē.
Šādi ledus gabaliņi būs ne vien skaisti, bet arī atsvaidzinoši vasaras dzērieniem.
Nogriez, lai nebojājas
Ja baziliks jau sāk ziedēt, nogriez to zemāk pie kāta - tas veicinās jaunu, aromātisku lapu augšanu. Neatstāj to stāvēt ārā pāraugušu - labāk apstrādā laikus.
Baziliks ir pārsteidzoši daudzpusīgs - un nav jāgaida, līdz tas sāk vīst. Tu vari pārvērst aromātiskās lapiņas gan saldās, gan sāļās ēdiena piedevās, kā arī saglabāt tās vēsākām dienām. Vienkārši, smaržīgi un noderīgi.