Uztura noslēpumi

16.mai 2021
Reti kurš pārtikas produkts raisa tik daudz patīkamu izjūtu kā saldumi, kas lutina garšas kārpiņas, uzlabo garastāvokli un rada svētku sajūtu. Tas nav nekas pārsteidzošs – saldā garša ir pirmā, ko cilvēks iepazīst līdz ar mātes pienu, tāpēc tā šķiet sevišķi mīļa. Tomēr pārāk daudz cukura ikdienas uzturā var radīt veselības problēmas un izraisīt sliktu pašsajūtu. Tā kā cukurs ir atrodams daudzu ikdienišķu produktu sastāvā, ne vienmēr pietiek ar atteikšanos no saldumiem, lai uzlabotu veselību. Kā samazināt cukura daudzumu ikdienas uzturā, iesaka uztura speciāliste Lizete Puga.
16.mai 2021
Vasara ir laiks, kad gandrīz ikvienā pilsētā rodas iespēja baudīt ātru un gardu maltīti uz ielām, parkos, terasēs un citur. Street food ēdienu aromāti kārdina mūs gan ikdienas steigā, gan brīvdienās, un reizēm ir grūti izlemt, kur apstāties un ko nobaudīt, taču arī mūsu pašu virtuve un pagalms var kļūt par vietu, kur top gardi street food tipa ēdieni.
13.mai 2021
Daudzi no mums nevar iedomāties savu dzīvi bez šokolādes vai nespēj ne dienu iztikt bez gaļas. Arī šīs atkarības ir saistītas ar mūsu smadzeņu darbību. Pārtika, kurā ir daudz cukura, tauku vai sāls, visticamāk, izraisīs šo reakciju.
11.mai 2021
Kādu latvieti, kura dzīvo Norvēģijā, nepatīkami pārsteidzis atrastais pārtikas veikalā Oslo. Pazīstamais Latvijas produkts uzdots par gardumu no Austrumeiropas, turklāt iepakojumu rotājis Krievijas karogs, lai gan ražots Latvijā.
11.mai 2021
Parasti par galveno noguruma iemeslu mēdz uzskatīt miega trūkumu, taču nereti pat pēc pilvērtīga miega dienas laikā uzmācas pamatīgs nogurums. Tam par iemeslu var būt uzturs.
8.mai 2021
Veselības portāla "Eat This, Not That!" speciāliste Sāra Krova apkopojusi paradumus un ēdienus, kurus mainot vai izslēdzot no ēdienkartes, varam ievērojami uzlabot veselību ilgtermiņā, kā arī novērst augsta asinsspiediena rašanos.
6.mai 2021
Olbaltumvielas ir vienas no svarīgākajām barības vielām, īpaši tiem, kuri nodarbojas ar sportu. Tām piemīt daudz labvēlīgu īpašību. Pierastākie olbaltumvielu avoti parasti ir olas un vistas gaļas, taču ir vēl produkti, kuri ir bagāti ar olbaltumvielām.
4.mai 2021
Kā bērnu mīļāko ēdienu - picu varam padarīt par ne tikai garšīgu, bet arī veselīgu un uzturvielām bagātu ēdienu?  Atklāj Bērnu slimnīcas uztura speciālistei un kustības "Ēstprieks" ēdienkartes līdzautorei Lizetei Pugai un  šefpavārs Lauris Aleksejevs.
2.mai 2021
Dietoloģe Ludmila Babiča paudusi, ka nedrīkst ievērot sešu stundu intervālu starp ēdienreizēm, neskaitot naktsmieru, kas ir ārkārtīgi kaitīgs ķermenim un figūrai, raksta "golos.ua".
2.mai 2021
Pēc 30 gadu sasniegšanas palielinās nosliece uz dažādām veselības problēmām, kuras ietekmē uzturs. Dietoloģe Marija Mališeva nosaukusi produktus, no kuriem ieteicams atturēties.
1.mai 2021
Rīta stundas ir pašas produktīvākās, tāpēc tas jāizmanto. Šie seši ieradumi no rītiem palīdzēs veicināt svara zaudēšanas procesu.
29.apr 2021
Daudzi no mums brokastu laikā mēdz pieļaut šīs kļūdas, kuras bojā ne tikai figūru, bet arī kaitē veselībai, intervijā medijam "Daily Mail" norāda Austrālijas uztura speciāliste Sjūzija Barela.
28.apr 2021
Šķiedrvielas mūsu uzturā ir neticami svarīgas - tās, nokļūstot resnajā zarnā, baro draudzīgās zarnu baktērijas. Atsevišķi šķiedrvielu veidi var arī veicināt svara zudumu, pazemināt cukura līmeni asinīs un cīnīties ar aizcietējumiem, norāda uztura speciālists Kriss Gunnars veselības portālā "healthline", kurš aplūkojis vairākus produktus, kuri bagāti ar šķiedrvielām.
27.apr 2021
Laikā, kad sāk plaukt ziedi, mēdz tikpat strauji parādīties arī sezonālā alerģija. Asarojošas acis, aizlikts deguns, nieze - tie ir tikai daži no simptomiem, ar kuriem saskaras sezonālās alerģijas "slimnieki". Lai samazinātu alerģijas simptomus, nav nepieciešams obligāti ķerties klāt pie medikamentiem. Ja arī Jūs piemeklē sezonālā alerģija, tad izmēģiniet šos piecus pārtikas produktus un, iespējams, tiksiet vaļā no nepatīkamajiem simptomiem!
24.apr 2021
Saldumi – kūciņas, konfektes, deserti – parasti satur daudz kaloriju un bieži vien arī daudz piesātināto jeb uzturā ierobežojamo tauku un pievienoto cukuru. No šiem kārumiem nav jāatsakās pavisam, bet atslēgas vārdi ir salduma lielums un lietošanas biežums.
24.apr 2021
Katram desmitam Latvijas iedzīvotājam ir kāda pārtikas produkta nepanesība, kamēr 80% respondentu norādījuši, ka viņiem šādas nepanesības nav, bet vēl 10% nevarēja sniegt precīzu atbildi.
22.apr 2021
Dzīvot ar veselu ķermeni un būt labā fiziskā formā ir iespējams, ja ikdienā pievēršam vairāk uzmanības tam, ko liekam uz šķīvja, kombinējot to ar mērenām fiziskām aktivitātēm un, protams, neaizmirstot par miega kvalitāti un stresa savaldīšanu, norāda uztura trenere Madara Meiere.
20.apr 2021
Parasti maltītes palīdz "uzpildīt bāku" jeb atjaunot enerģiju. Tomēr daži pārtikas produkti var izdarīt tieši pretējo. Portāls "Glavred" nosaucis 7 produktus, kuri mums var atņemt enerģiju.
17.apr 2021
71% Latvijas iedzīvotāju ir saskārušies ar D vitamīna deficītu organismā, tā liecina nesen veikta "Norstat" pētījumā. Tāpat arvien biežāk D vitamīna deficīts tiek saistīts ar dažādām saslimšanām, akūtām un hroniskām slimībām, tostarp dažādām infekcijas slimībām, depresiju un pat diabēta un insulta risku.
17.apr 2021
Arvien vairāk cilvēku cenšas piedomāt pie tā, ko, vienkāršiem vārdiem sakot, liek mutē. Pārtikas produktu kvalitāte ir ļoti aktuāls jautājums. Protams, varam uzticēties ražotājam, cītīgi lasīt produkta sastāvu, bet, kā izrādās, produktu kvalitāti varam pārbaudīt arī mājās.