Amerikāņu psihiatre Uma Naidu nosaukusi ēdienus, kas jāēd, lai uzlabotu garastāvokli un atmiņu un pozitīvi ietekmētu smadzeņu darbību. Viņas padomus citē CNBC.
Speciāliste ieteica pievērst uzmanību garšvielām.
Tās mēdz iedarboties kā antioksidanti, un dažām ir arī citas labvēlīgas īpašības. Piemēram, kurkuma mazina trauksmi, un safrāns palīdz cīnīties ar depresiju. Līdzīgs efekts ir raksturīgs tumšajai šokolādei.
Ir zināms, ka fermentēti pārtikas produkti, piemēram, jogurts, uzlabo atmiņu un palēnina kognitīvo spēju pasliktināšanos. Avokado, pēc ekspertes domām, ļauj kompensēt magnija trūkumu, kas atsevišķos gadījumos ir depresijas cēlonis, savukārt valrieksti, pateicoties tajos esošajām omega-3 nepiesātinātajām taukskābēm, palielina prāta asumu un palīdz stiprināt atmiņu.
Uma Naidu iesaka ēst arī zaļumus. Tie satur E vitamīnu, karotinoīdus un flavonoīdus, kas aizsargā pret demenci un kognitīvo spēju pasliktināšanos.