Uztura noslēpumi

7:45
Sviestmaizes ir ļoti populārs un iecienīts brokastu, pusdienu un pat vakariņu ēdiens. Tas ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojams ēdiens brīžos, kad ir liela steiga un nav laiks gatavot maltīti. Tomēr uzturā lietojot pārāk daudz maizi, tā var radīt dažādas veselības problēmas. Aplūko šīs piecas pazīmes un noskaidro, vai tu ikdienā uzturā lieto par daudz maizi!
 
0:02
Lai ēstu veselīgi, patiešām nav nepieciešams divas stundas stāvēt pie plīts. Protams, ja ēst gatavošana sagādā prieku, to droši var darīt. Taču tikpat labi var doties uz veikalu un iegādāties visu nepieciešamo. Piepūlēties nāksies vien tik daudz, lai produktus nomazgātu, atvērtu iepakojumu, sagrieztu un saliktu uz šķīvja. Vai arī – lai gatavošanai pievērstos īsu brīdi: piemēram, izvārītu paciņu Latvijā ražotu pērļu grūbu vai citu graudaugu, uz pannas sasautētu dārzeņus vai zivs gabaliņus, atzīst uztura speciāliste Zane Timpare
 
27.feb
Šo našķi var pagatavot arī kopā ar bērniem un tādejādi ne tikai palutināt savas garšas kārpiņas, bet arī pavadīt kopīgu laiku ģimenē tās gatavojot.
 
26.feb
Šobrīd veikalu plauktos varam atrast ļoti daudzveidīgu maizes sortimentu – ar pievienotām sēklām, veseliem vai smalcinātiem graudiem, klijām, pat maizi ar dārzeņu, kefīra vai riekstu piedevu. Visas šīs piedevas papildina maizes uzturvērtību un padara to bagātīgāku.
 
26.feb
Vīriešu vidējais paredzamais dzīves ilgums strauji samazinās un lielā mērā pie tā vainojams ir uzturs, raksta "Cursorinfo", atsaucoties uz "Change". Šie ir produkti, kuri kaitē vīriešu veselībai.
 
23.feb
Veselības un notievēšanas dēļ nav obligāti jāatsakās no garšīgiem ēdieniem. Žurnāls "Салат" dalījies ar piecām brokastu receptētm, kas ne tikai ir viegli pagatavojamas, bet arī sniegs uzmundrinājumu visai dienai.
 
22.feb
Vai jūti pastāvīgu izsalkumu un nespēj gūt pienācīgu sāta sajūtu? Iztura speciāliste, endokrinoloģe Albina Komissarova nosaukusi iemeslus, kāpēc visu laiku jūtamies badā.
 
21.feb
Jeilas universitātes zinātnieki pastāstīja, kā pareizi ievērot visbīstamāko diētu - keto diētu, raksta "cursorinfo.co.il".
 
21.feb
Sociālajos tīklos runā par garšīga un veselīga ēdiena recepti, kas visaptveroši ietekmē ķermeni: tas stiprina asinsvadus, uzlabo gremošanu un atjauno aknu darbību.
 
20.feb
Nav noslēpums, ka auzu pārslu putrai piemīt vairākas īpašības, kas nāk par labu mūsu veselībai. Viena no tām - tā stiprina imunitāti, kas gada aukstajā laikā gan pieaugušajiem, gan bērniem ir ļoti svarīgi. Tomēr ar mazajiem ķipariem un veselīgo auzu tumi brokastīs dažreiz nav tik vienkārši - reizēm tā negaršo, nepatīk vai vienkārši neinteresē.
 
9.feb
Kafejnīca "Ezītis Miglā" brīdināja ēdināšanas uzņēmumus - laikā, kad nav atļauts ēst uz vietas un palielinājies pasūtījumu skaits, ļaundari izdomājuši veidu, kā piesavināties citu cilvēku pasūtīto ēdienu.
 
7.feb
Teju visi jeb 99% vecāku piekrīt, ka uzturam ir nozīmīga loma bērna vispārējās veselības nodrošināšanā, liecina Bērnu slimnīcas veselīga uztura kustības "Ēstprieks" ietvaros veiktais pētījums.
 
6.feb
Gatavošana mājās ikdienā ir jaunā realitāte daudzās Latvijas ģimenēs - 56% iedzīvotāju norādījuši, ka gatavo mājās biežāk nekā laikā pirms Covid-19 pandēmijas, un tikai katrs piektais plāno atgriezties pie agrākajiem paradumiem, liecina 2020.gadā veiktais NielsenIQ pētījums. Pieaugusi arī veselīgu maltīšu nozīme ikdienā.
 
6.feb
Covid-19 infekcijas uzliesmojums būtiski mainījis iedzīvotāju ikdienu un līdz ar to arī ēšanas paradumus - tā atzinis katrs sestais jeb 17% Latvijas iedzīvotāju.
 
3.feb
Pievērošoties veselīgam dzīvesveidam, mēs vēlamies no savas ikdienas ēdienkartes izslēgt taukainus un treknus ēdienus. Tomēr arī tie pārtikas produkti, kurus mēdzam uzskatīt par veselīgiem var būt bagāti ar taukiem. Ne vienmēr ēdienā, pārtikas produktā esošais tauku saturs nāk par ļaunu mūsu organismam. Labie tauki mūsu organismam sniedz daudz labu īpašību. Aplūko un uzzini, kuri veselīgie pārtikas produkti ir taukiem bagāti!
 
31.jan
Jauns gads ir sācies, un nu laiks īstenot savas Jaungada apņemšanās! Daudzi solījušies šogad ēst veselīgāk, vairāk sportot un kopumā ievērot veselīgāku dzīvesveidu. Kā to panākt, izvairoties no skarbām diētām, bet neatsakoties no gardām maltītēm, stāsta sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
 
30.jan
Ziemas laiks mūs nelutina nedz ar bagātīgām dabas veltēm, nedz saules gaismu. Tas ir laiks, kad mūsu organismam mēdz būt nepieciešams lielāks atbalsts un rūpes. Ilgie, tumšie vakari un vienveidīgāka ēdienkarte var veicināt to, ka jūtamies noguruši un izsmelti gan fiziski, gan emocionāli.
 
29.jan
Turpmāko situāciju nozarē ietekmēs tas, cik veiksmīgi izdosies ierobežot Covid-19 vīrusa izplatību un attiecīgi, cik ilgi vēl būs spēkā tirdzniecības ierobežojumi, kas īpaši smagi skar nepārtikas preču tirdzniecību.
 
28.jan
Mēs nezinām, cik ilgi Covid-19 turpināsies, tādēļ ir svarīgi, ka mēs sagatavojam modeli, kas var strādāt arī ilgtermiņā.
 
27.jan
"Maxima Latvija" veiktā aptauja par iedzīvotāju vēlmēm produktu cenu samazināšanas jautājumos liecina, ka no gaļas izstrādājumiem par samazinātu cenu cilvēki visvairāk vēlētos iegādāties tieši svaigo gaļu (90%), no maizes un konditorejas izstrādājumiem - rupjmaizi (92%), savukārt no piena produktiem - sieru (81%) un biezpiena produktus (55%). Vairums respondentu (93%) atzīst, ka starp būtiskākajiem produktu izvēles kritērijiem ir atlaides un īpašas akcijas, taču vienlaikus cilvēkiem ir svarīgi iegādāties tieši savus iecienītākos produktus (79%).