Uztura noslēpumi

10.sep
Pareiza ēdiena gatavošana arī ir zinātne, turklāt nopietna. Izrādās, ja nepareizi gatavojat vienkāršus ēdienus, sekas var būt ārkārtīgi nopietnas. Ar kuriem pārtikas produktiem virtuvē nedrīkst jokoties.
6.sep
Lai cīnītos pret pārtikas cenu kāpumu, Zviedrijā uz laiku tiks par pusi samazināts pievienotās vērtības nodoklis (PVN) pārtikas produktiem - no pašreizējiem 12% līdz 6%, ceturtdien paziņoja valdība.
5.sep
Bieži par to nedomājam, bet pat šķīvja krāsa var noteikt, cik daudz ēdiena mēs izvēlamies uzlikt un apēst. Neirozinātnieki un psihologi to sauc par "šķīvja psiholoģiju" – kā nelieli vizuāli stimuli ietekmē mūsu apetīti un ieradumus. Stāsta “Bon Appetit”.
1.sep
Vidusjūras diēta ir spēcīgs instruments aizsardzībai pret demenci, atklājuši Hārvardas un Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) eksperti.
28.aug
Vai esi ievērojis, ka ēdieni, kas bērnībā šķita rūgti vai pārāk asi, pieaugot kļūst par īstiem favorītiem? Garša nav konstanta – tā attīstās un mainās kopā ar mums. Zinātnieki uzsver, ka mūsu garšas kārpiņu jutīgums, hormonālās izmaiņas un pat dzīves pieredze ietekmē to, kā uztveram ēdienu dažādos dzīves posmos, raksta “American Journal of Clinical Nutrition”.
26.aug
Dzērienu izvēle laikā, kamēr cenšaties zaudēt svaru, var būt mulsinoša un sarežģīta, jo ir daudz dezinformācijas. Vai drīkst dzert kaut ko citu, izņemot ūdeni, ja jūsu mērķis ir zaudēt svaru? Skaidro speciālisti no “EatingWell”.
24.aug
Vasarā daudzi cilvēki tiek kārdināti ar it kā brīnumainiem diētas trikiem, lai zaudētu liekos kilogramus, kas neļauj baudīt perfektu ķermeņa uzbūvi. Starp tiem ir tā sauktās mono diētas: ierobežojoši režīmi, kas paredz tikai viena veida pārtikas lietošanu noteiktu laika periodu ar mērķi ātri zaudēt svaru un “attīrīties”, raksta theconversation.com.
19.aug
Mellenes ir bagātas ar vitamīniem un antioksidantiem. Uztura speciālisti uzsver par melleņu ieguvumiem veselībai.
18.aug
Pēc noteiktu ērču koduma cilvēkam var attīstīties smaga alerģija pret gaļu, piena produktiem un citiem dzīvnieku izcelsmes produktiem. Šo stāvokli sauc par alfa-gal sindromu, un tas strauji izplatās dažādās valstīs. Par to ziņo ScienceAlert.
17.aug
Vašingtonas Universitātes pētnieki žurnālā Annals of Internal Medicine ziņo, ka 60 gadus vecs ASV iedzīvotājs tika hospitalizēts psihiatriskajā klīnikā pēc tam, kad sāka ievērot stingru mākslīgā intelekta ieteiktu diētu.
15.aug
Sabiedrības veselības dienests lika uz laiku slēgt restorānu Palmā de Maljorkā, Spānijas Baleāru salu administratīvajā centrā, pēc tam, kad tika konstatēti trūkumi ēdiena gatavošanā neatbilstošā temperatūrā, kā rezultātā 12 cilvēki tika hospitalizēti.
7.aug
Ilgu laiku olas tika uzskatītas par "slikto" produktu, runājot par holesterīna līmeni asinīs. Cilvēki baidījās no olas dzeltenuma, izvēlējās ēst tikai baltumus un centās ierobežot olu lietošanu uzturā līdz minimumam. Taču pēdējo gadu pētījumi liecina – šī pieeja ir novecojusi, un olas nav galvenais iemesls paaugstinātam holesterīnam. Kas tad īsti ir vainīgs? Skaidro “www.hsph.harvard.edu”.
4.aug
Pieaugošās pārtikas cenas liek aizdomāties, kā ēst veselīgi, neiztērējot veselu bagātību. Labā ziņa – veselīgs uzturs ne vienmēr nozīmē eksotiskus superproduktus vai bioveikalus. Arī Latvijas veikalos un tirgos pieejami produkti, kas maksā mazāk par diviem eiro, bet satur vērtīgas uzturvielas. Lūk, septiņi ikdienišķi, bet uzturvērtībā nozīmīgi produkti, kurus vērts iekļaut ēdienkartē katru nedēļu, saskaņā ar “Eatright.org”.
30.jūl
Ledusskapī stāv vakardienas vakariņas, un prāts saka – tās vēl mierīgi var apēst. Bet cik reižu ēdienu vispār drīkst sildīt? Un vai atkārtota sildīšana neietekmē ēdiena kvalitāti vai pat drošību? Skaidro “www.eatright.org”.
29.jūl
Daudzi cilvēki ikdienā saskaras ar mikroelementu trūkumu - slikta pašsajūta, nogurums vai trausli nagi ne vienmēr nozīmē nopietnu slimību - bieži tas ir tikai signāls, ka organismam trūkst kādas svarīgas uzturvielas. Aplūkosim, kuras uzturvielas Latvijas iedzīvotājiem visbiežāk pietrūkst un kā tās iespējams uzņemt dabiskā veidā, izmantojot ikdienišķus pārtikas produktus, kopā ar uztura speciālistiem no “Healthline”.
15.jūl
Jauna sociālo mediju tendence var radīt ilgtermiņa problēmas veselībai, brīdina “verywellwealth.com”.
1.jūl
Andžela Absalona ir igauņu fitnesa blogere un influencere, kas ir piesaistījusi uzmanību ar savām ekstremālajām uztura izvēlēm. Šoreiz viņa ir pilnībā apņēmusies ievērot "gaļēdāju" diētu – un mēs nerunājam tikai par gaļu, bet gan par jēlu gaļu! Ar neparasto diētu dalās “postimees.ee”.
1.jūl
Tradicionāla japāņu diēta var palīdzēt cīnīties ar depresiju, apgalvo Japānas Veselības drošības institūta zinātnieki.
28.jun
Lielākā daļa cilvēku ir pārliecināti, ka makaroni ir īsts ienaidnieks figūrai. Tomēr tas nepavisam tā nav! Ir tikai jāzina, kā tos pareizi ēst, tad šis populārais produkts kļūs par neatņemamu veselīga uztura sastāvdaļu, raksta “TCH”.
25.jun
Uztura eksperti ir vienisprātis, ka dārzeņi ir lielisks papildinājums jebkuram sabalansētam uzturam, īpaši tādam, kura mērķis ir svara zaudēšana. Tie satur maz kaloriju, nodrošina šķiedrvielas, kas palīdz ilgāk saglabāt sāta sajūtu, un pievieno jūsu uzturam veselīgas uzturvielas. Tomēr, kā žurnālam “Eatingwell” stāsta uztura speciālisti, saldēti dārzeņi ir tikpat barojoši kā svaigi dārzeņi.