Domu uzrakstīt par salakām "Mājā" rosināja "Neatkarīgajā" publicētā ziņa, ka zemledus makšķernieki no kaimiņvalsts piemēslo salaku ķeršanas vietas Ventspils pusē un gadās arī pa kautiņam starp vietējiem un atbraucējiem.
"Iepriekš gatavoju biežāk, tagad lielākoties sestdienās un svētdienās, tāpēc esmu tāds brīvdienu pavārs," savas kulinārās prasmes vērtē LNT ziņu moderators Andris Auzāns. "Protams, savs kaifs ēstgatavošanai mājās ir, jo zini, ko liec katlā, vari eksperimentēt un ēdiena tapšanas gaitā to uzlabot.".
„Jā, man padodas gatavot ēst, arī patīk to darīt, turklāt ar saviem ēdieniem izdodas iepriecināt vīru,” nosmej literārā redaktore Dzintra Auziņa, Latvijas Universitātes rektora Mārča Auziņa dzīvesbiedre.
Divgadīgajai selerijai visas daļas – gan lapas, gan sakne, gan kāti – ir ēdamas, tāpēc tai ir vairāki veidi un to ļoti plaši izmanto kulinārijā – gan svaigu salātos dažādās kombinācijās, gan sautējumos un zupās.
Etiķis ir bijis pazīstams jau pašām senākajām civilizācijām. Mūsdienās tā izmantojums ir ļoti plašs un arī tā veidi ir ļoti dažādi – ābolu etiķis, vīnogu etiķis, balzametiķis, citronu etiķis, šampanieša etiķis, vīna etiķis un daudzi citi.
Krustnagliņas plašajā garšvielu klāstā ieņem īpašu vietu savu aromātisko īpašību dēļ. Galvenā krustnagliņu sastāvdaļa ir ēteriskās eļļas (15 līdz 26 procenti), kurās ir 96 procenti evgenola.
Interese par ēstgatavošanu un ēdiena dabu Vides filmu studijas režisoram Uģim Oltem esot jau kopš bērna kājas. Tiesa, tas, ko viņš ēdis un pratis taisīt tad un tagad, esot kā diena pret nakti. Ceļojot un filmējot ārvalstīs, Uģis gluži kā sūklis uzsūc informāciju par dzīves kulināro pusi.
Izstrādājums, kas sastāv no neēdamas elastīgas pamatnes un dažādām piedevām, kas piešķir garšu un aromātu – tā košļājamā gumija raksturota uzziņu avotos.
"Es neesmu no tiem, kas gatavo katru dienu, bet no tiem, kas pamazām iepazīstas ar kulinārijas pasauli un izbauda to intriģējošo izjūtu, kāda rodas, ieraugot no daudzām un dažādām ēdiena sastāvdaļām tapušo galarezultātu," par savām attiecībām ar dzīves praktisko pusi stāsta uzņēmuma INRE scandinavian design direktore Indra Križus.
"Īstās" rudzu maizes klaips ir populārs ciemakukulis, braucot pie tautiešiem svešās zemēs. Arī tie, kas pēc ilgākas prombūtnes atgriežas mājās, bieži stāsta, ka tieši kārtīgas rudzu maizes trūkumu jutuši visvairāk.
Burvīgais laiks, kad māju piepilda piparkūku smarža ir klāt.Protams var iegādāties veikalā jau gatavu mīklu, bet mēs piedāvājam dažas piparkūku mīklas receptes.
Decembrim ļoti piestāv karstvīna smarža, un tieši šajā laikā, sajūtot krustnagliņu, kanēļa un apelsīnu aromātu, raisās pozitīvas emocijas. Daudziem prieku sagādā ne vien aromātiskā, ziemīgā dzēriena baudīšana, bet arī pats gatavošanas process. Atziņās no savas pieredzes karstvīna gatavošanā dalās Guntis Bērziņš, vīna veikala un bāra CRŪ vadītājs.
No 2010.gada 1.janvāra veikalu plauktos vairs nedrīkstēs atrasties etiķa esence. To nosaka grozījumi šo jomu regulējošajos Ministru Kabineta noteikumos.
"Tie, kas mani labi pazīst, noteikti uzjautrināsies, uzzinot, ka esmu piekritusi runāt par ēst gatavošanu. Neslēpšu, ka šis talants man nav dots," savas kulinārās spējas kritiski vērtē Latvijas Nacionālās operas soliste Kristīne Zadovska.
Uvojas laiks, kad gribas, lai mājās smaržotu pēc mandarīniem, piparkūku un karstvīna garšvielām, un arī gaļas vai dārzeņu ēdienus nereti vēlamies pikantākus nekā vasarā.
Salīdzinot ar šī gada sākumu, vidējā Lāču maizes cena ir samazināta līdz pat 30% atkarībā no maizes veida. Līdz ar to gandrīz visu Lāču maizi, protams, izņemot lielākos maizes kukuļus un augļu maizes, varēs iegādāties veikalos zem 1 Ls.
Vēlaties zupai piemest tikko plūktu lauru lapu? Rudens drēgnumā palutināt sevi ar maigām biešu lapiņām vai tikko šķītiem lociņiem? Atliek vien ķerties pie darba, lai arī jūsu mājās sazaļotu garšaugu dārziņš.