Dažādu veidu selerija

© Nra arhīvs

Divgadīgajai selerijai visas daļas – gan lapas, gan sakne, gan kāti – ir ēdamas, tāpēc tai ir vairāki veidi un to ļoti plaši izmanto kulinārijā – gan svaigu salātos dažādās kombinācijās, gan sautējumos un zupās.

Īpatnējo garšu un smaržu selerijām piešķir ēteriskās eļļas. No sākuma, protams, seleriju izmantoja tikai kā ārstniecisku līdzekli un arī galda servēšanai. Seleriju sēklas, piemēram, arī izmanto kulinārijā kā garšvielu. Tās satur vērtīgu eļļu, ko plaši lieto parfimērijā un farmācijā. No seleriju saknes iegūst sāli, kas ir bagāts organiskā nātrija avots, kas paaugstina organisma spēju uzsūkt vērtīgas vielas. Divas ēdamkarotes seleriju satur tikai 2,7 kalorijas un nodrošina organismu vairāk nekā par 150 procentiem ar diennaktī paredzēto vitamīnu daudzumu. 100 grami svaigu seleriju satur tikai 16 kalorijas! Selerijām piemīt tik daudz vērtīgu un ārstniecisku īpašību, ka būtu neprātīgi tās neiekļaut savā ēdienkartē. Selerijās ir A, C, K vitamīns, beta karotīns, tās satur minerālvielas – kāliju, cinku, kalciju, dzelzi, magniju, fosforu un citas. Seleriju var lietot, ja raksturīgas sāpes kuņģī, reimatisms, tūska, bezmiegs. Ļoti efektīva ir seleriju sula – ārstē sirds, ādas slimības, podagru, cukura diabētu, normalizē nervu sistēmas darbību. Tā ieteicama tiem, kam ir liekais svars.

***

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Selerijām var izmantot lapiņas, ir arī kātu selerija un sakņu selerija – bārdains bumbulis. Raksturīga īpatnība, ka selerijām piemīt labs šķidrumu dzenošs efekts, it īpaši, kad no selerijām tiek spiesta sula. Seleriju lapiņās ir C, E vitamīns, antioksidanti, minerālvielas. Kaloriju praktiski nav, nedaudz cukuri, kas piešķir saldenu garšu. Seleriju var izmantot dažādos veidos. Ziemā selerijas sakni var izmantot salātos kopā ar burkāniem vai rutkiem. Brīnišķīgi salāti! Seleriju kātus var izmantot kopā ar salātlapām vai Ķīnas kāpostu, iznāks laba piedeva pie gaļas, zivju un citiem ēdieniem. Vasarā, ja nav slinkums, zaļās seleriju lapiņas var sasaldēt un gatavojot pievienot siltajiem ēdieniem, var pievienot zupai, kad tā ir izvārīta. Tās dod labu aromātu un piešķir uzturvērtību. Saldētas seleriju lapiņas ļoti labi saglabā vitamīnus un citas vērtīgās vielas.

***

NODERĪGI!

Ja seleriju zaļumi ir savītuši, tos uz stundu ieliek ūdenī istabas temperatūrā.

Seleriju saknes var uzglabāt līdz pat četriem mēnešiem. Tad tās jāieliek kastē, jāpārkaisa ar sausām smiltīm un jāglabā tumšā vietā.

Lai selerijas sakne nekļūtu tumša un nezaudētu izskatu, to var apslacīt ar citrona sulu.