Piparkūkas cepsim mājās

Drīz būs klāt Ziemassvētki, kuros neiztrūkstoša sastāvdaļa ir piparkūku cepšana vai pirkšana.

Ja ir laiks un vēlēšanās, tad piparkūkas var cept mājās. Tikai tad ir jāzina, pēc kādas receptes gatavot piparkūkas un kādas tās vēlas iegūt – plānākas vai biezākas, gaišākas vai tumšākas. Iesācējiem vislabāk izvēlēties gatavu piparkūku mīklu, kuru var tikai nedaudz uzlabot, pievienojot vēl garšvielas un taukvielas. Katrā mājā piparkūkas noteikti izdosies atšķirīgas! Piparkūkām noteikti visvairāk jāizmanto kanēlis, tad krustnagliņas un smaržīgie pipari, ingvers, muskatrieksts, koriandrs, arī melnie pipari un kardamons. Pieredzējuši piparkūku cepēji iesaka pievienot arī riekstus vai mandeles. Svarīgs nosacījums – mīklā jābūt pietiekami daudz taukvielu, lai piparkūkas to trūkuma dēļ nebūtu pārāk cietas. Ja iemaņas piparkūku cepšanā ir iegūtas, tad var izmēģināt cept medus piparkūkas, ar šokolādi, mīkstās piparkūkas vai piparkūku mājiņu. Ja rodas kāre pagatavot piparkūkām glazūru, tad jāzina, ka tai jābūt stingrai. Kā krāsvielas var izmantot biešu, ķiršu, apelsīnu vai burkānu sulu, arī pārtikas krāsvielas. Piparkūkas lieliski garšo ar tēju, karstvīnu vai šokolādes dzērienu.

***

PADOMI

Ja piparkūkas ir biezas, tad mīklai ir bijis par maz mitruma; mīklai ir par maz saldenuma; tā ir par daudz irdena.

Ja piparkūkas ir izplūdušas, tad mīklai ir par daudz mitruma; par daudz sodas, slikts lipeklis; tās ceptas pārāk zemā temperatūrā.

Ja piparkūkas ir cietas, kā gumija, tad tām ir par maz cukura; augsta temperatūra, iemaisot mīklu; garš iemīcīšanas process.

Ja piparkūku virsējā garoza atdalās un mīkstums ir pajēls, tad mīkla ir pārāk mīksta vai krāsns ir pārkarsēta.

Ja piparkūkām ir maz poru, tad mīklā ir nepietiekami irdinātāju.

Svarīgākais