Piparkūku laika receptes

Burvīgais laiks, kad māju piepilda piparkūku smarža ir klāt.Protams var iegādāties veikalā jau gatavu mīklu, bet mēs piedāvājam dažas piparkūku mīklas receptes.

Mīkstās piparkūkas

Sastāvdaļas: glāze medus, glāze sīrupa, 4 olu dzeltenumi, glāze piena, pusotra glāze cukura, 2 līdz 3 glāzes miltu, 2 glāzes rudzu miltu, 50 līdz 100 g sviesta, tējkarote sodas, pomeranču mizas, koriandrs, krustnagliņas.

Pagatavošana: medu, sīrupu, sviestu, sasmalcinātas garšvielas un pienu uzvāra, olu dzeltenumus ar cukuru saputo. Masai pieliek sīrupu, pusi miltu, sodu un olu dzeltenumus.

Labi sakultai masai pieliek atlikušos miltus. Var cept uz plātes un formā mērenā siltumā.

Formā ceptas piparkūkas

Sastāvdaļas: 400 g medus, 400 g sīrupa, 80 g sviesta, 2 olas, 800 g miltu, 100 g riekstu, 100 g marmelādes, 4 tējkarotes cepamā pulvera, garšvielas.

Pagatavošana: sviestu saputo, pieliek olas. Pievieno uzsildītu medu ar sīrupu, miltus, sasmalcinātas garšvielas, cepamo pulveri, sasmalcinātus un apgrauzdētus riekstus. Cep sagatavotā lēnā siltumā trīs ceturtdaļstundas.

Piparkūkas ar rumu

Sastāvdaļas: 250 g medus, 100 g margarīna, 2 olas, 150 g cukura, 500 g miltu, sāls, 10 g potaša, 20 g piparkūku garšvielu, 2 ēdamkarotes ruma vai konjaka. Var pievienot arī rozīnes vai sasmalcinātas mandeles.

Pagatavošana: medu uzkarsē, saputo margarīnu, pievieno cukuru, sāli, olas un atdzesētu medu. Šķidrumā ar garšvielām iejauc izsijātus miltus, potašu un rumu. Mīklu atstāj uz pāris dienām vēsā vietā un tad cep

piparkūkas.

Pildītas piparkūkas

Sastāvdaļas: 500 g medus,

1 kg miltu, 375 g cukura, 5 graudiņi kardamona, 15 g kanēļa,

5 g muskatriekstu, 10 g briežraga sāls, 10 g potaša, 2 olas, 100 g iecukurotu apelsīna miziņu, karote kakao, pildījumam – mandeles vai rieksti, rozīnes, plūmes, aprikozes, ievārījums.

Pagatavošana: medu un cukuru uzvāra, pievieno miltus, kas sajaukti ar visām garšvielām. Lēni mīcot, pievieno olas, izkausētu briežraga sāli, potašu. Mīklu labi samīca un atstāj līdz otrai dienai. Sakapātas mandeles, riekstus, rozīnes, plūmes un aprikozes samaisa ar biezāku ievārījumu. Mīklu izrullē, līdz pusei noliek ar pildījumu, otru pusi pārklāj pāri, maliņas aizspiež un cep lielākā siltumā apmēram 20 līdz 30 minūtes.

Svarīgākais