Atklāj jaunu pasauli

"Es neesmu no tiem, kas gatavo katru dienu, bet no tiem, kas pamazām iepazīstas ar kulinārijas pasauli un izbauda to intriģējošo izjūtu, kāda rodas, ieraugot no daudzām un dažādām ēdiena sastāvdaļām tapušo galarezultātu," par savām attiecībām ar dzīves praktisko pusi stāsta uzņēmuma INRE scandinavian design direktore Indra Križus.

"Gatavošanas prieku es īpaši iepazinu aizvadītajā gadā, turklāt tas vienmēr dubultojas gadījumos, kad cilvēks, kas, ieturot maltīti, sēž galdam pretējā pusē, ēdienu novērtē kā izdevušos. Kaut gan neesmu piedzimusi ar recepšu grāmatu rokās, noniecināt savas prasmes arī negribu," saka Indra un piemetina, ka viņai varbūt pat nav tik svarīgi, kā garšos ēdiens, cik saistošs šķiet pats ēdiena tapšanas process. "Ja darbu dara no sirds, vienalga, kāds tas būtu, gala iznākums parasti ir veiksmīgs."

Krāsainas, vieglas un gardas

Indra secinājusi, ka pašlaik viņai vislabāk padodoties un arī pašai vislabāk garšojot krēmzupas. "Tas ir viegls un vizuāli pievilcīgs ēdiens. Man tas nav mazsvarīgi, es pievēršu uzmanību gan galda servējumam, gan ēdiena izkārtojumam, gan krāsām. Krēmzupas it īpaši izceļas ar krāsu daudzveidību. Mana iecienītākā ir dārzeņu ar bekonu, kas ir spilgti oranža. Es to visiem varu ieteikt kaut vai krāsas dēļ."

Šo zupu Indra vārot arī no brokoļiem un ķirbjiem. "Lielajai ogai ir diezgan specifiska jeb, precīzāk raksturojot, ļoti vienkārša, neizteikta garša, tāpēc daudzi ķirbjus neiekļauj savā ēdienkartē. Kad no tiem vāru krēmzupu, pievienoju burkānus, protams, arī garšvielas. Tiklīdz dārzeņi ir mīksti, uzvārīto masu sablendēju un pievienoju nedaudz saldā krējuma, bet pasniedzu ar maizes grauzdiņiem."

Par vērtīgu virtuves tehnikas priekšmetu tiem, kas vēlas kaut ko ātri pagatavot, Indra nosauc blenderi. "Tas lieti noder, gan taisot krēmzupas, gan smalcinot ogas un augļus desertam."

Nepazaudēt zivi garšvielās

Vēl jaunā sieviete mājās itin bieži gatavojot zivis, jo to iespējams ātri izdarīt, turklāt ēdiens ir veselīgs un viegls. "Nezinu, kāpēc, bet Latvijā sabiedriskajās ēstuvēs zivi apņem tik bagātīgs garšvielu mētelītis, ka vairs nevar sajust tās patieso garšu un aromātu. Gan man, gan maniem draugiem patīk baudīt lasi, āti vai kādu citu spuraini, kuru gatavojot izmantots minimāls garšvielu daudzums: šķipsniņa sāls, šķipsniņa citronpiparu, kāda lāse citronu sulas."

Indra atklāj, ka netālu no viņas mājām atrodoties Tomes zivju audzētava, kurp viņa ik pa laikam dodoties pēc forelēm. "Lasi parasti pērku tuvējā Elvi, jo līdz šim nav nācies vilties piedāvātajā precē," kaimiņos esošo veikalu uzteic jaunā sieviete un piebilst, ka lasi nereti gatavojot vakariņās. "Tas tiešām neprasa daudz laika. Uzvāru arī rīsus (tiem dažkārt pievienoju kariju vai speciāli rīsiem domātās garšvielas), pagatavoju lapu salātus (izmantoju lielveikalos piedāvātos salātu mikšļus), kuriem uzslaku nedaudz olīveļļas un citronu sulas."

Sapnis par cepeškrāsni

Gaļa Indras ēdienkartē parādoties reti, tāpat kā skābais krējums, majonēze un citi trekni, kalorijām bagāti pārtikas produkti. "Organisms to nepieprasa. Arī cukuru es nelietoju vairāk nekā 20 gadus, tāpēc viesiem to aizmirstu piedāvāt. Cenšos ēst pareizi, cik nu tas iespējams," norāda jaunā sieviete un atklāj, ka pirms četriem gadiem esot izbaudījusi sulu kūri un vienlaikus iepazinusi veselīga uztura pamatprincipus. "Tas bija ļoti vērtīgi! Četru dienu laikā zaudēju trīs līdz četrus kilogramus, baudīju garšīgas sulas un maltītes, kā arī iegaumēju vairākus noderīgus padomus. To, ka nevajag ēst gaļu kopā ar kartupeļiem, bet salātiem; ka jo vairāk dārzeņu ir uzturā, jo tas labāk; ka dabīgā sula ir ēdiens (to mums pasniedza nevis glāzēs, bet bļodiņās, un bija jāēd ar karotīti, nevis jādzer); ka pēc sātīgas ēdienreizes vēlams izdzert krūzi piparmētru tējas, kas veicina gremošanu un paātrina vielu maiņu."

Parādoties lielākai interesei par ēst taisīšanu, Indra saprot, ka viņas virtuvē pietrūkst kāda svarīga elementa – cepeškrāsns. "Kad pasūtīju virtuves iekārtu, domāju, ka cepeškrāsns ir pēdējais, kas man nepieciešams. Nu gan kožu pirkstos, jo gribētu izcept gan gaļu, gan zivis, gan kādu kūku."

Kamēr šādas iespējas neesot, Indra savus viesus cienājot ar našķiem, kas pagatavoti no šokolādes, riekstiem un saldētām ogām. "Man ir pilna saldētava ar ogām – mellenēm, avenēm un zemenēm. Tās ir lieliska piedeva brokastu pārslām ar pienu vai auzu pārslu biezputrai, kas ir mans brokastu ēdiens, kā arī noder deserta pagatavošanai."

Svarīgākais