Novembra pirmās dekādes gaisa temperatūra bijusi virs normas

Novembris Latvijā sācies ar siltu laiku, kā rezultātā pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra bijusi 1,6 grādus augstāka par normu, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotā informācija.

Novembra pirmajā dekādē arī diennakts vidējās gaisa temperatūras lielākoties bija virs normas, taču visaugstāk - četrus grādus virs normas - gaisa temperatūra bija vērojam 3.novembrī un 4.novembrī, savukārt vēsākās dienas bija 7.novembris un 8.novembris, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra - no plus 3 grādiem jūras piekrastē līdz mīnus 4 grādiem Alūksnes augstienē - bija vienu līdz divus grādus zem normas.

Mēneša pirmās dekādes laikā dienā gaiss sasila pārsvarā līdz plus 6, plus 10 grādiem, 1.novembrī un 9.novembrī Latgalē līdz pat plus 11 grādiem. Savukārt 7.novembrī un 8.novembris vēsi bija ne tikai naktī, bet arī dienā, kad maksimālā gaisa temperatūra jūras piekrastē sasniedza plus 6, plus 7 grādus, bet Austrumlatvijas augstākajās vietās svārstījās ap nulli.

Alūksnē 8.novembrī tika atzīmēta šoruden pirmā Latvijā diennakts, kad sals gaisā saglabājās visu diennakti, vēsta LVĢMC.

Nokrišņu daudzums aizvadītajā dekādē kopumā Latvijā bija 127% no normas. Lielākajā Latvijas teritorijas daļā nokrišņu daudzums bija virs normas. Visvairāk nokrišņu bija Latgalē un Vidzemes austrumu daļā - 160% līdz 190% no normas, bet vismazāk Rīgā - tikai 75%.

Novembra pirmajā dekādē pilnībā bez nokrišņiem bija tikai 1.novembris, savukārt 3.novembrī un no 8.nocembra līdz 10.novembrim tie bija visā Latvijā. Nokrišņu visvairāk bija bija 9.novembrī un 10.novembrī, kad diennakts nokrišņu daudzums vietām bija līdzvērtīgs 0,6 līdz 0,8 dekādes normām.

Gaisa temperatūrai pazeminoties, no 7.novembra līdz 9.novembrim nokrišņi bija arī slapja sniega un sniega veidā, vietām Austrumlatvijā uz īsu laiku pārklājot zemi ar 0,5 līdz četru centimetru biezu sniega segu.

Vēja pastiprināšanās tika novērota 3.novembrī un 4.novembrī, kad vējš Ventspils un Liepājas piekrastē brāzmās būta no 20 līdz 21 metram sekundē (m/s). Spēcīgs vējš pūta arī naktī no 8.novembra uz 9.novembri, kad Kolkā vēja brāzmas sasniedza 22 m/s.

Svarīgākais