Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

TIEŠRAIDE: Deputāti lems, vai valdībai prasīt papildu atbalstu iedzīvotājiem energocenu krīzē

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Saeimā šodien paredzēts skatīt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas atbalstīto lēmumprojektu, ar kuru valdībai plānots prasīt mēneša laikā izstrādāt papildu priekšlikumus energoresursu cenu kāpuma radītās krīzes pārvarēšanai.

Sākotnēji līdzīgu jautājumu virzīja opozīcijas deputāti pēc Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iniciatīvas. ZZS deputāts Viktors Valainis izteicās, ka komisijā atbalstītais lēmumprojekts "Par Latvijas valsts interesēm atbilstošu valdības rīcību energoresursu cenu kāpuma radītās krīzes pārvarēšanai" vērtējams kā panākums virzībā uz risinājuma rašanu iedzīvotājiem.

Sākotnēji lēmumprojektu parlamentā iesniedza 34 opozīcijas deputāti. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija viņu piedāvājumu noraidīja, taču virza skatīšanai savu alternatīvo lēmuma projektu.

Komisijas virzītais lēmumprojekts paredz, ka Saeima uzdos Ministru kabinetam mēneša laikā izstrādāt un iesniegt parlamentā Latvijas valsts interesēm atbilstošus priekšlikumus par rīcību energoresursu cenu kāpuma radītās krīzes pārvarēšanai, "ņemot vērā energoresursu cenu straujā un lielā pieauguma radīto negatīvo iespaidu uz ražošanas izmaksām visos segmentos, tautsaimniecības konkurētspēju un mājsaimniecību izdevumiem un uzsverot, ka vismaz daļējai energoresursu cenu pieauguma kompensācijai ir nepieciešama nekavējoša valsts atbalsta palielināšana".

Salīdzinājumā ar opozīcijas piedāvāto komisijas virzītajā lēmumprojekta variantā ir noņemtas nost piecas rindkopas teksta ar kritiku Krišjāņa Kariņa (JV) valdībai un citiem politiskiem paziņojumiem.

Jau ziņots, ka ir stājušies spēkā grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas paredz veikt virkni pasākumu siltumapgādes un apkures izmaksu pieauguma daļējai segšanai mājsaimniecībām. Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summa iedzīvotājiem būs apmēram 442,25 miljoni eiro.

Tāpat valdība un Saeima noteikusi apmēram 200 miljonu eiro atbalstu uzņēmumiem energoresursu cenu pieauguma dēļ.

Plānots, ka valdība lems par vēl citiem Ekonomikas ministrijas sagatavotajiem atbalsta pasākumiem.

Ar sēdes darba kārtību iespējams iepazīties šeit.