Bērziņa pieļauj pašvaldību reformas pārvērtēšanu un novadu atdalīšanos

© Ģirts Ozoliņš/MN

Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu pārvērtēšana ir nepieciešama, un tās rezultātā var notikt arī novadu dalīšanās, atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Viņa norādīja, ka gads ministres amatā ir bijis ļoti intensīvs. Reģionālās attīstības jomā izstrādāti un virzīti pieņemšanai grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā.

"Mūsuprāt, ļoti veiksmīgi, jo varēja būt visādi, bet Varakļāni pie Madonas novada ir pievienoti, karte nav mainījusies, kas bija mūsu uzstādījums. Tajā pašā laikā saprotam, ka 2026.gadā pārvērtēšana ir vajadzīga, jo ir iespējama vieta dažiem jauniem novadiem, bet ne sasteigti," teica Bērziņa.

Piemēram, pašlaik ļoti tuvu atsevišķu novadu kritērijiem ir Babīte un Mārupe. Pašlaik tas ir viens novads.

Ja pašlaik Pierīgā kritērijs novadam ir 15 000 iedzīvotāju, tad Mārupe to jau šobrīd pārsniedz bet Babītē ir vairāk nekā 14 000 iedzīvotāju. Ministre pieļāva, ka visticamāk, šie kritēriji 2026.gadā izpildīsies. Viņa gan piebilda, ka tas nenozīmē, ka novads obligāti būs jāsadala.

Neatrisināts jautājums joprojām esot ar Administratīvajiem centriem. Visos novados nav Administratīvo centru un šis jautājums ir jāatrisina, bet tas jādarot uzmanīgi.

Svarīgākais