Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija nodod Ukrainai 215 gūstekņus apmaiņā pret Medvedčuku un 55 Krievijas karavīriem

© AP/Scanpix/Leta

Krievija un Ukraina ir veikušas gūstekņu apmaiņu, kurā Krievija nodevusi Ukrainai 215 gūstekņus, saņemot pretī prokrievisko politiķi Viktoru Medvedčuku un 55 Krievijas karavīrus, tviterī paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks.

"Bija liela gūstekņu apmaiņa. Mēs saņēmām 215 cilvēkus no [Krievijas] gūsta. Starp viņiem ir komandieri, "Azovstaļ" aizstāvji un kareives grūtnieces," paziņoja Jermaks.

"Kopā ar vairāk nekā 200 Ukrainas karavīriem šodien tika atbrīvoti pieci Lielbritānijas pilsoņi, divi ASV pilsoņi un pa vienam Zviedrijas, Horvātijas un Marokas pilsonim," piebilda Jermaks, pateicoties Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam par viņa starpniecību šajā apmaiņā.

Turcijas ziņu aģentūra "Anadolu" citēja Erdogana teikto, ka šī gūstekņu apmaiņa ir "svarīgs solis" uz bruņotā konflikta izbeigšanu.

"Starp atbrīvotajiem ir 10 ārzemnieki, kas bija cīnījušies par Ukrainu mūsu armijas rindās un kuriem draudēja nāve. Viņi jau atrodas [Saūda Arābijas galvaspilsētā] Rijādā," paziņoja Jermaks.

Savā paziņojumā lietotnē "Telegram" Jermaks piebilda, ka "200 no mūsu varoņiem" tika apmainīti pret Medvedčuku, savukārt pieci "Azovstaļ" "komandieri varoņi", kas "jau bija drošībā", tika apmainīti pret 55 krievu gūstekņiem.

Tēraudlietuvi "Azovstaļ" Mariupoles pilsētā bija ilgstoši aizstāvējuši Ukrainas karavīri, līdz to ieņēma Krievijas karaspēks.

Medvedčuks daudzus gadus bija ietekmīgs politiķis Ukrainā un ir tuvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais. Putins ir arī Medvedčuka meitas krusttēvs.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā videouzrunā trešdienas vakarā paziņoja, ka pieci Mariupoles aizstāvju komandieri, kas atbrīvoti no Krievijas gūsta, paliks Turcijā līdz kara beigām.

"[Ir atbrīvoti] pavisam 108 [vienības] "Azov" karavīri, pavisam 188 "Azovstaļ" un Mariupoles varoņi. Astoņi tika ievainoti Krievijas terorakta laikā Olenivkā (..) Tie ir Nacionālās gvardes, mūsu armijas, Jūras kara spēku karavīri, robežsargi, policisti, teritoriālās aizsardzības dalībnieki, Ukrainas Drošības dienesta darbinieki un citi," sacīja Zelenskis, runājot par Ukrainai nodotajiem gūstekņiem.

Viņš atzīmēja, ka apmaiņas operācija tika gatavota diezgan ilgi un tajā ir vairāki komponenti.

"Pirmais komponents: mēs apmainījām vienu Krievijas fanu pret 200 karavīriem. Vispirms mums piedāvāja atdot 50 mūsu cilvēkus apmaiņā pret vienu no tiem, kas atradās Ukrainas Drošības dienesta izmeklēšanas izolatorā. Mēs runājām, uzstājām. Skaitlis 50 pieauga līdz 200. Viņi jau ir Ukrainā."

"Otrs komponents - neskaitot [šos] 200 karavīrus, mēs atguvām vēl piecus kauju komandierus, par kuriem nācās pacīnīties visvairāk, visilgāk, vissarežģītāk. Viņiem draudēja visnežēlīgākais. Apmaiņā pret viņiem mēs atdevām 55 tos, kas nav pelnījuši ne žēlumu, ne līdzjūtību, ne vispār kādus vārdus," sacīja Zelenskis.

Viņš paskaidroja, ka atbrīvotie komandieri Serhijs Volinskis, Svjatoslavs Palamars, Deniss Prokopenko, Olehs Homenko un Deniss Šleha līdz kara beigām paliks Turcijā.

"Ukraina vienojās ar Turciju, ka pieci mūsu komandieri, kas tiek atbrīvoti no gūsta, atradīsies pilnīgā drošībā, komforta apstākļos un Turcijas prezidenta personīgā protekcijā. Uz laiku līdz kara beigām. Tomēr mēs nodrošināsim viņu ģimenēm iespēju ar viņiem tikties," atzīmēja Zelenskis.

Prezidents arī komentēja 10 ārzemnieku atbrīvošanu šīs gūstekņu apmaiņas ietvaros.

"Mums izdevās atbrīvot 10 ārvalstu pilsoņus, kas atradās Krievijas gūstā. Savulaik mēs to apspriedām ar [toreizējo Lielbritānijas premjerministru] Borisu Džonsonu - viņš vērsās pēc atbalsta. [Apspriedām to] ar amerikāņu draugiem. Tagad mājās atgriezīsies pieci Lielbritānijas pilsoņi, divi ASV pilsoņi, viens Marokas pilsonis un Zviedrijas pilsonis, viens Horvātijas pilsonis," stāstija Zelenskis.

Viņš atgādināja, ka ienaidnieks bija šiem ārzemniekiem piespriedis ilgu cietumsodu vai nāvessodu. "Mēs izglābām viņiem dzīvību. Viņi visi atgriezīsies mājās ar Saūda Arābijas starpniecību. Esmu ļoti pateicīgs par palīdzību visiem, kas pievienojās!" sacīja Zelenskis.