Septembra beigas bijušas nedaudz siltākas nekā ierasti

Šogad septembra pēdējā dekāde kopumā Latvijā bijusi 0,7 grādus siltāka par iepriekšējo gadu vidējiem rādītājiem, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Dekādes gaitā, mijoties zema un augsta atmosfēras spiediena apgabalu ietekmei, temperatūra svārstījās gan virs, gan zem normas, bet perioda siltākās dienas bija 25. un 26.septembris, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra bija četrus grādus virs normas un dienā gaiss sasila līdz plus 15, plus 21 grādam.

25.septembrī Ventspilī, Pāvilostā un Ainažos gaisa temperatūra pakāpās pat līdz 22 grādiem.

Vēsāks laiks kļuva dekādes beigās, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra noslīdēja divus līdz trīs grādus zem normas, dienā gaiss vairs bija tikai plus 8, plus 13 grādus silts, bet naktī termometra stabiņš jau bija tuvu nullei, 30.septembra rītā Skultē, Zosēnos un Daugavpilī gaisa temperatūra bija jau mīnus 1 grāds.

Lai gan dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija tuvs normai - 14% virs tās, turpinājās teritoriālie nokrišņu daudzuma kontrasti. Vismazāk šajā dekādē lija Latgalē - Rēzeknes novada Griškānos tikai 45% no dekādes normas, bet visvairāk Kurzemē - Rucavā dekādes nokrišņu norma tika pārsniegta vairāk nekā divas reizes.

Dekādes gaitā bez nokrišņiem bija četras dienas - no 24.septembra līdz 26.septembrim un 30.septembris. Savukārt ar nokrišņiem visbagātākās dienas bija 21.septembris un 28.septembris, kad dažādas intensitātes lietus bija visā Latvijā. 21.septembrī Rucavā diennakts nokrišņu daudzums bija līdzvērtīgs visas dekādes nokrišņu normai, bet 28.septembrī Dobelē pārsniedza to par 30%.

Lietainās dienas nemīlīgas darīja arī vēja pastiprināšanās. Visstiprāk vējš pūta jūras piekrastes rajonos, dekādes sākumā vislielāko ātrumu brāzmās līdz 23 metriem sekundē (m/s) sasniedzot Ventspilī, bet perioda otrajā pusē Kolkā - 21 m/s.

Svarīgākais