VAKARA ZIŅAS. Kā "ReTV" ziņu moderatore Solvita Stara ieēdināja savu vīru

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

«Kad gatavoju ēdienu, man vienmēr līdzās ir tumbiņa, lai es varu palaist savu «pleilisti». Dažreiz tie ir latino vai deju ritmi, ja gribas ko ašāku, bet dažreiz – klasiskā mūzika, ja tai dienā jūtos apgarota. Mūzika man iedod «draivu», ko ielikt ēdienā, un man tas ir svarīgi,» saka «ReTV» ziņu moderatore Solvita Stara.

Mīlestība un rūpes

Interese izzināt ēdiena pagatavošanas noslēpumus Solvitai parādījās jau bērnībā, kad sešu septiņu gadu vecumā, vēloties pārsteigt savus vecākus, viņa gatavoja mammai un tētim romantiskas vakariņas - tā bija šķēle rupjmaizes ar zemeņu zapti un virsū marinēts gurķis. Tas viss bija glīti noformēts uz šķīvīša, un, protams, vecāki par neparasto garšu salikumu meitai neko neteica.

Arī Solvitas meita, kura šoruden uzsākusi skolas gaitas, tagad dara līdzīgi - viņa arī mēdz vecākiem pagatavot pārsteiguma brokastis vai vakariņas, un garšu kombinācijas ir diezgan līdzīgas. «Bet jāpagaršo jau ir un neko teikt nedrīkst,» Emīlijas mamma mīļi pasmaida un tad secina: viņa pati neko daudz nav mainījusies arī pieaugušā vecumā - viņa joprojām eksperimentē ar garšām un no sirds priecājas, ja izdodas kādu iepriecināt un pārsteigt ar ēdienu. «Es nevaru gatavot tikai gatavošanas pēc, man vajag mērķi - iepriecināt, sagādāt baudu ar ēdienu. Tāpēc bieži cienāju arī savus kaimiņus, draugus, kolēģus. Esmu pat speciāli gatavojusi viņiem. Tas ir veids, kā es izrādu savu mīlestību un rūpes.»

Nedaudz saldskābs vai mazliet pikants

Šobrīd, kad televīzijā ir sākusies jaunā sezona, kas solās būt pilna dažādiem pārsteidzošiem jaunumiem, darba ritms kļuvis krietni straujāks. Arī Emīlija ir pirmoreiz palaista uz skolu, un tas katrai pirmklasnieka mammai ir kā «misija uz Marsu».

«Visnoslogotākais laiks man ir tieši vakarā, kad ir ziņu raidījums, līdz ar to vakariņas nav mana galvenā ēdienreize, un tas nav laiks, kad gatavoju. Tagad tās ir brīvdienas, kad atļaujos eksperimentēt, kaut ko sagatavot uz priekšu vai vismaz saplānot nākamajām dienām. Tagad mācos plānot laiku tā, lai visu varētu pagūt, un esmu sev nospraudusi mērķi straujajā dzīves ritmā nezaudēt interesi par ēdiena gatavošanu,» saka Solvita.

Viņa atklāj, ka idejas arvien jaunām garšām viņa smeļas ārpusē - gan ēdienu gatavošanas raidījumos, tostarp «ReTV», kur ir pat vairāki šādi raidījumi, gan recepšu žurnālos un pavārgrāmatās. «Bet es nekad netaisu precīzi pēc receptes, vienmēr to modificēju pēc savas gaumes. Ja cepu kotletes, tad tās ir Solvitas gaumē, ja vāru biezzupu, tad arī Solvitas gaumē, un visi jau zina, ka tas nozīmē nedaudz saldskābu vai mazliet pikantu.»

Gaļēdāju ģimene

«Mēs esam izteikta gaļēdāju ģimene. Vīrs ir mednieks, kas nozīmē, ka man nācās gan iemācīties pagatavot meža gaļu, ko pirms tam nebiju darījusi, gan apjaust, kas ir medījums, to, ka tā ir vesela filozofija, ne tikai ēdiens,» stāsta Solvita, piebilstot, ka viņas ģimenē katrā ēdienā neizbēgami ir gaļa, un viņa nedomā par to, cik pareizi vai nepareizi tas ir no uztura viedokļa.

«Man ir svarīgi, lai ēdiens, ko gatavoju, man pašai garšotu. Tikai tad, ēdienu gatavojot, noķeru kaifu. Un mūsu ģimenē tie pamatā ir nedaudz pikanti gaļas ēdieni. Mums patīk dažādu tautu virtuve - taizemiešu, gruzīnu, meksikāņu, itāļu, jo tā ir spēle ar garšām. Mums ledusskapis ir pilns ar dažnedažādām mērcītēm un etiķīšiem, un garšvielu plaukts ir pilns līdz malām. Man kartupelis nav tikai kartupelis, un vistas fileja nav tikai vistas fileja, jo, izmantojot garšvielas, tos var pagatavot simt veidos,» aizrautīgi stāsta prasmīgā saimniece.

Atbilde frančiem

Solvitas pūrā ir jau vairāki firmas ēdieni, kas visiem garšo un kas jau aizgājuši tautās. Viens no tādiem ir latviešu versija par franču sīpolu zupu. «Šī nav manis radīta recepte, savulaik to atradu kādā recepšu žurnālā un, protams, nedaudz adaptēju savā gaumē. Man ļoti patika šīs receptes autores ieraksts, ka tā ir latviešu atbilde frančiem par viņu sīpolu zupu un ka to ēd pat tie, kas sīpolus neēd. Un tā ir. Tajā ir milzum daudz sīpolu, bet tie ir pagatavoti tā, ka to ēd pat tie, kuri parasti vaikstās par sīpolu garšu,» saka Solvita un šo īpašo recepti piedāvā arī »Vakara Ziņu« lasītājiem.

«Man pašai šī ir ļoti mīļa recepte, jo tieši ar šo zupu es pirmoreiz cienāju arī savu topošo vīru. Viņš bija sarunājis ar draugiem vakara pasākumu, un lūdza, lai kaut ko pagatavoju. Tā bija šausmīga atbildība - topošajam vīram jāparāda, ka es kaut ko protu, turklāt vērtētāji būs viņa draugi… Domājot, ar ko viņus pārsteigt, bet nenošaut greizi, sapratu, ka jāpagatavo latviešu versija par sīpolu zupu. Jo tā ir vienkārši brīnišķīga zupa!» saka Solvita, uzsverot, ka arī ļoti piemērota tieši šim laikam, ar ko sasildīties pēc sēņošanas vai rudenīgas pastaigas pa mežu.

Baudas elements

Bet Solvitas labsajūtas receptes pamatā ir jau pieminētā mūzika un - dabas klātbūtne.

«Man svarīgs ir mans dārziņš, ka varu aiziet un paņemt savu baziliku un piparmētru, savu gurķīti un tomātiņu. Man svarīgi, ka ir iespēja gatavot savā dārzā, uz grila. Vai mežā, ejot pārgājienā. Tam ir kaut kāds savs smeķis. Mums dārzā ir tā saucamā raķešu krāsniņa, ko iekurinām, kad sākas gaileņu sezona un ir jaunie kartupelīši - uz dzīvas uguns gatavots ēdiens smaržo pa visu pagalmu, un to jūt arī «nabaga» kaimiņi. Un, kad tas ir gatavs, man atkal ir svarīgi paaicināt ciemos draugus - man vajag to dalīšanos priekā. Jo, kamēr vienam ēdiens ir degviela, man svarīgs ir pats gatavošanas process. Man tā ir vesela filozofija un baudas elements.»

RECEPTES

Jubilejas salāti

«Manas bērnības garša. Mamma manā dzimšanas dienā vienmēr tādus gatavoja, tagad pati sev jubilejā katru gadu tos taisu.»

SASTĀVDAĻAS

mazie makaroni (vislabāk tie, kas ir zvaigznīšu formā)

majonēze

krabju nūjiņas

marinēti šampinjoni

konservēta saldā kukurūza

paprika (dažādu krāsu)

sāls

pipari PAGATAVOŠANA

Makaronus uzvāra, nokāš, atdzesē. Papriku, šampinjonus un krabju nūjiņas sagriež kukurūzas graudiņa izmēra gabaliņos. Visas sastāvdaļas sajauc ar majonēzi, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Liek ledusskapī, lai garšas savelkas.

Vislabāk garšo nākamajā dienā.

Sīpolu zupa latviešu versijā

SASTĀVDAĻAS

3-4 lieli sīpoli

2-3 burkāni

sviests sīpolu apcepšanai

tomātu pasta (neaizvietot ar tomātu mērci, nebūs tas)

skābais krējums

vistas buljons

vistas fileja

rupjmaize

PAGATAVOŠANA

Vistas fileju sagriež nelielos gabaliņos, apcep iecienītākajās vistas garšvielās, pievieno 2-3 ēdamkarotes tomātu pastas un apcep to.

Sīpolus sagriež pusripiņās, apcep sviestā, burkānus sarīvē, apcep. Visas apceptās sastāvdaļas liek katlā, pievieno vistas buljonu, uzvāra, pēc garšas pievieno sāli, piparus. Pasniedz ar skābu krējumu un rupjmaizīti.

Gurķi mārrutkos

SASTĀVDAĻAS

1 kg gurķu

marinādei:

100 g mārrutku (no burciņas)

250 g cukura

2,5 deserta karotes sāls

150 g 9% galda etiķa

PAGATAVOŠANA

Sajauc marinādi, aplej gurķus ar marinādi, samaisa, liek ledusskapī. Svarīgi ir ik pa laikam apmaisīt, lai mārrutki nenosēžas apakšā. Pēc 24 stundām tie ir gatavi ēšanai.

Svarīgākais