17.Starptautiskais senās mūzikas festivāls sāksies 6. jūlijā

No 6.jūlija līdz 9.jūlijam Rīgā un Rundālē notiks jau 17.Starptautiskais senās mūzikas festivāls, kurā šogad piedalīsies pasaulē vadošie senās mūzikas interpreti, informē "Latvijas Koncerti".

Klausītājiem festivāls piedāvās izbaudīt Francijas un Austrijas galma mūziku, kā arī itāļu baroka meistaru vokālās un instrumentālās pērles.

Koncertos būs iespēja dzirdēt pasaules augstākās raudzes senās mūzikas interpretus - norvēģu vokālo grupu "Trio Mediaeval" un pasaulslaveno baroka arfistu Endrū Lourensu-Kingu, kurš uzstāsies kopā ar dejotāju un baroka ģitāristu Stīvenu Pleijeru. Abu izcilo britu mūziķu skatuviskā sadarbība ieguvusi stilistiski augstvērtīga un aizraujoši izklaidējoša šova reputāciju.

Pasaulslavenais "Trio Mediaeval" Rīgas koncertā 8.jūlijā Rīgas Domā piedāvās savu jaunāko programmu, kas nesen ieskaņota un nākusi klajā skaņu ierakstu namā "ECM". Maģiski fascinējošas balss īpašnieces restaurējušas mesu, kas 13.gadsimtā komponēta Jaunavai Marijai. Mesas manuskripts atrasts kādā benediktiešu klosterī Anglijas vidienē, un to papildinājis mūsdienu britu komponists Gevins Braierss, kurš jau iepriekš sadarbojies ar trio meitenēm un labi iepazinis viduslaiku mūzikas īpatnības.

"Trio Mediaeval" izveidots 1997.gadā Oslo, un tajā dzied zviedriete Anna Marija Frimane un divas norvēģietes - Linna Andrēa Fūlseta un Tūrunna Estrema Osuma.

Viena no festivāla spožākajām intrigām būs pasaulslavenā baroka arfista Endrū Lourensa-Kinga uzstāšanās Rundāles pils Baltajā zālē 9.jūlijā kopā ar "Sinfonietta Rīga" programmā "Choregraphie", kas balstīta uz Luija XIV laika galma komponistu deju mūziku un kurā piedalīsies dejotājs un baroka ģitārists Stīvens Pleijers.

Baroka arfas virtuozs un "continuo" spēlētājs ar neiztrūkstošu izdomu Lourenss-Kings ir viens no pasaules vadošajiem senās mūzikas interpretiem. Viņš atzīts arī kā diriģents, kurš vada atskaņojumu, spēlējot kādu no "continuo" grupas instrumentiem - arfu, ērģeles, klavesīnu vai psaltēriju. Lourensa-Kinga vadītās izrādes notikušas Milānas "La Scala", Sidnejas opernamā, Tokijas Kasalsa zālē, Berlīnes filharmonijā, Vīnes "Konzerthaus", Ņujorkas Kārnegi zālē un citviet.

Lourenss-Kings mācījies Gērnsijā, Kembridžā un Londonas Senās mūzikas centrā. Viņš ir grupas "Tragicomedia" līdzdibinātājs un vadītājs, spēlējis arfas solo Žordi Savala "Hesperion XX", pasniedzis arfas un "continuo" spēli Berlīnes Senās mūzikas akadēmijā, Brēmenē un Barselonas Mūzikas augstskolā.

1994.gadā Lourenss-Kings izveidoja pats savu ansambli "The Harp Consort", ar kuru momentā parakstīja līgumu skaņu ierakstu nams "Deutsche Harmonia Mundi". Patlaban "The Harp Consort" veic ieskaņojumus tikai "Harmonia Mundi USA".

Pašreizējā dzīves posmā ievērojamais mūziķis sniedz solokoncertus, brauc turnejās ar "The Harp Consort", kā viesdiriģents vada korus, orķestrus un baroka operu izrādes Eiropā un Amerikā.

Senās mūzikas festivālā klausītājus šogad gaida arī tikšanās ar Austrijas ansambli "Concilium Musicum Wien", izcilo vijolnieci Baibu Skridi, Latvijas publikas iemīļoto kontrtenoru Sergeju Jēgeru, Rīgas Doma zēnu kori, baroka orķestri "Collegium Musicum Rīga", kamerorķestri "Sinfonietta Rīga", vokālo grupu "Schola Cantorum Riga", orķestri "Kremerata Baltica" un citiem.

Rundāles pilī festivāla laikā bērni varēs iejusties Francijas karaļa Luija XIV galma dzīvē uzvedumā "Saules karalis un rožu krūms".

Biļetes iepriekšpārdošanā uz 17.Starptautiskā senās mūzikas festivāla koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās.

Izklaide

Pie klausītājiem aizceļojis “Latvijas romantisko huligānu, dzīvesprieka un pozitīvo emociju vairotāju” (tā viņus piesaka šīs grupas PR komanda) “Crazy Dolls” jaunākais veikums -  dziesma “Koferi”.

Svarīgākais