Publiskots veselības aprūpes finansējums: vienas receptes izmaksas – no 10 līdz 2000 eiro

© Depositphotos

Nacionālais veselības dienests publicējis datus par valsts veselības aprūpes finansējumu, un tagad dati par šī finansējuma izlietojumu ir publiski pieejami ikvienam interesantam.

Pašlaik ir iespējams iepazīties ar datiem divās veselības aprūpes jomās - laboratoriskie izmeklējumi un kompensējamās zāles.

Publiski izpētāmi dati par zālēm un izmeklējumiem

“Nacionālais veselības dienests administrē ievērojamu valsts finansējumu un plāno tā izlietojumu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai,” norāda Nacionālā veselības dienesta direktors Āris Kasparāns. “Apkopoto datu publicēšana sniedz iespēju vienkāršā, ērtā veidā iepazīties ar finansējuma pozīcijām un datiem, kas ne tikai kalpo par pamatu lēmumu pieņemšanā nozarē, bet arī atspoguļo finanšu ietilpīgākās veselības aprūpes pozīcijas.”

Dati par veselības aprūpes finansējuma izlietojumu gada griezumā publicēti Nacionālā veselības dienesta tīmekļvietnē, kur izveidota speciāla sadaļa. Pašlaik tajā pieejami dati par divām svarīgām veselības aprūpes sistēmas jomām - laboratoriskajiem izmeklējumiem un valsts kompensējamiem medikamentiem. Kā “Neatkarīgajai” norāda dienestā, pašlaik turpinās jaunu datu pievienošana, lai nākotnē nodrošinātu pieejamību arī informācijai par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu ambulatoro un stacionāro pakalpojumu sniegšanā.

Vai atver noslēpumu lādi?

Publicētie dati ietver informāciju gan par gadam plānotā valsts finansējuma izlietojumu un nozīmīgākajām izmaksu pozīcijām, gan par veselības aprūpes pakalpojuma statistiku - sniegto pakalpojumu apjomu, pakalpojumus saņēmušo pacientu diagnozēm, pakalpojumu saņemšanu ģeogrāfiskā griezumā un citu. Šos datus var analizēt un izmantot veselības nozares iestādes un organizācijas, ārstniecības pakalpojumu sniedzēji un aptiekas, kā arī tie var būt noderīgi plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, pētniekiem un studentiem.

Informācija par veselības finansējuma izlietojumu kļūst arvien publiskāka, jo jau no šī gada septembra vidus valsts pārvaldes pakalpojumu portālā “www.latvija.gov.lv” ir pieejams uzlabotais e-pakalpojums par valsts apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Šie dati sniedz iespēju ikvienam iedzīvotājam noskaidrot informāciju par saņemtajiem valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kompensējamām zālēm un šo pakalpojumu izmaksām.

Vienas receptes vidējās izmaksas: no 10 līdz 2000 eiro

Pašlaik Nacionālā veselības dienesta tīmekļa vietnē sadaļā par finansējuma izlietojumu var izpētīt valsts kompensējamām zālēm izlietoto naudu. Dati rāda, ka uz vienu Latvijas iedzīvotāju gadā valsts izlieto 136,8 eiro kompensējamām zālēm. Kompensējamās zāles no kopējā 1,8 miljonu iedzīvotāju skaita pašlaik saņem 731 868 pacienti. Kopumā 2023. gadā izrakstītas 7,3 miljoni recepšu, un kopumā vidējās vienas receptes izmaksas ir 35 eiro. Kopējās izmaksas kompensējamām zālēm pērn bija vairāk nekā 257 miljoni eiro.

Vidējās vienas receptes izmaksas būtiski atšķiras pēc diagnožu grupām. Vislielākais finansējums - 69 miljoni eiro - ir atvēlēts zālēm onkoloģijā, un vidējās receptes izmaksas te arī ir visaugstākās, proti, 592,6 eiro.

Otrs lielākais finansējums izlietots vielmaiņas un endokrīno slimību ārstēšanai - kopumā 49 miljoni eiro, bet vienas receptes izmaksas - 37,6 eiro. Kopumā trešais lielākais finansējums ir asinsrites slimību pacientiem - 40 miljoni eiro, bet receptes vidējās izmaksas ir salīdzinoši mazākas - vidēji desmit eiro.

Savukārt vienas no augstākajām vidējām vienas receptes izmaksām ir infekciju slimībās - 984 eiro. Visaugstākās vienas receptes izmaksas varētu būt asinsrades slimību ārstēšanā - vidējās vienas receptes izmaksas ir gandrīz divi tūkstoši eiro.

Svarīgākais