Vai masturbācija vīriešiem paaugstina vai pazemina testosteronu?

© Foto: Pexels.com

Masturbācija vīriešiem noder tik daudzos veidos. Tā var mazināt stresu, uzlabot garastāvokli un palīdzēt aizmigt. Regulāra ejakulācija var pat samazināt risku saslimt ar prostatas vēzi un palīdz dzīvot ilgāk. Bet kā tas ietekmē testosteronu?

Šis raksts ir tikai pieejams lietotājiem ar vecumu virs 18 gadiem!

Apstiprinu, ka esmu vecāks par 18 gadiem

Masturbācija vīriešiem noder tik daudzos veidos. Tā var mazināt stresu, uzlabot garastāvokli un palīdzēt aizmigt. Regulāra ejakulācija var pat samazināt risku saslimt ar prostatas vēzi un palīdz dzīvot ilgāk. Bet kā tas ietekmē testosteronu?

Tas ir sarežģīti. “Nav bijis daudz pētījumu, kas pierādītu ciešu saistību starp masturbāciju, ejakulāciju un testosterona līmeni,” menshealth.com saka Braian Maknīls, M.D., SUNY Downstate Health Sciences University uroloģijas nodaļas vadītājs. "Dažreiz uzbudinājuma vai seksa laikā var būt īslaicīga testosterona līmeņa paaugstināšanās," viņš skaidro un turpina, "es nedomāju, ka tas ir kaut kas patiešām noturīgs."

Tomēr testosterons var ietekmēt dzimumtieksmi un, iespējams, to, cik ļoti vēlaties masturbēt (vai nodarboties ar seksu ar partneri). Dž. Maknīls saka, ka tad, kad testosterona līmenis ir zems, vīrieša libido un enerģija var būt zema, un erekcija var būt grūts uzdevums.

Viņš uzsver, ka "tas varētu precīzi noteikt testosterona problēmu" - par ko vajadzētu runāt ar savu ārstu.

Foto: Pexels.com

Pastāv mīts, ka masturbācija var pazemināt testosterona līmeni, taču tas nav taisnība. Tomēr tas, vai sekss samazina vai palielina testosterona līmeni, patiešām nav zināms, saka Džeimss Hotalings, M.D., urologs un vīriešu auglības eksperts Jūtas Universitātē Soltleiksitijā.

Testosterona līmenis ir visaugstākais no rīta un svārstās visas dienas garumā, skaidro Dž. Hotalings. "Tātad, to būtu grūti izpētīt," viņš saka, jo "testosterona līmenis mainās katru minūti." Tomēr, iespējams, ka domājat par saistību starp masturbāciju un testosterona līmeni.

Saikne starp masturbāciju un testosteronu

Lielākā daļa testosterona organismā saistās ar diviem specifiskiem proteīniem: albumīnu un dzimumhormonu saistošo globulīnu (SHBG). Albumīns pārnēsā testosteronu visā jūsu sistēmā, savukārt SHBG kontrolē ķermeņa izmantotā “aktīvā” testosterona daudzumu.

Pārējais testosterons, brīvais testosterons nav saistīts ar šiem proteīniem, bet tā vietā var plūst un pievienoties jebkurai ķermeņa šūnai. Tāpēc ir mazāks brīvā testosterona daudzums. Kopējais testosterona tests mēra gan brīvo testosteronu, gan testosteronu, kas saistās ar olbaltumvielām.

Lielākā daļa pētījumu par masturbāciju un testosteronu ir bijuši diezgan nepārliecinoši.

2021.gada pētījums žurnālā “Basic and Clinical Andrology” noteica hormonālo reakciju uz masturbāciju. Tika konstatēts, ka masturbācija var novērst brīvā testosterona, bet ne kopējā testosterona līmeņa pazemināšanos dienas laikā. Tomēr tas bija īslaicīgs efekts, un tas nebija nozīmīgs attiecībā uz testosterona līmeņa izmaiņām, pamatojoties uz to, kas ir brīvais testosterons un kas to dara.

Foto: Pexels.com

Vēl viens vecāks pētījums atklāja, ka testosterona līmenis bija nedaudz augstāks pēc tam, kad vīrieši trīs nedēļas atturējās no masturbācijas.

Citos pētījumos ir noskaidrots, vai tikai domu ieslēgšana maina testosterona līmeni. 2012. gada pētījums atklāja, ka, lai gan seksuālas domas acīmredzami var izraisīt seksuālu uzbudinājumu, tas neizraisīja testosterona līmeņa paaugstināšanos vīriešiem.

Vai nesenā ejakulācija ietekmē testosterona testu?

Tā kā testosterona līmenis visaugstākais ir no rīta, ārsts Maknīls saka, ka tieši tad ārstiem to patīk pārbaudīt. Lai gan nav datu par šo tēmu, viņš saka, ka masturbācija vai ejakulācija pirms testa, visticamāk, neietekmēs rezultātus.

"Ja kāds masturbē, tad ejakulē un tūlīt pēc tam viņam paņem asinis, teorētiski varētu būt pārejošs pieaugums, bet es īsti nedomāju, ka tas būs liels pieaugums," viņš skaidro.

Seksuālās veselības simptomi, kas liecina par zemu testosteronu

Foto: Pexels.com

Seksuālā veselība un testosterona līmenis ir cieši saistīts, skaidro JD Golons, PA-C, uroloģijas ārsta asistents Rush University Medical Group Čikāgā. "Seksuālā funkcija ir labs vispārējs cilvēka veselības barometrs," viņš saka. Ja testosterona līmenis ir zems, var rasties vairāk seksuālās disfunkcijas simptomu.

Tas ietver zemu libido, erektilās disfunkcijas vai samazinātu spermas daudzumu. Dž. Maknīls saka, ka arī vīrieši var pamanīt, ka viņu erekcija nav tik spēcīga kā agrāk.

Enerģijas trūkums, aizkaitināmības sajūta un neapmierinātība ar aktivitātēm, kas parasti patīk, ir arī zema testosterona pazīme, saka Golons.

"Parasti es cenšos šim simptomam pievienot plašāku kontekstu, jautājot:" Vai jūs kautrējaties vai seksuālās aktivitātes ir vairāk nekā tas iespējams?” viņš piebilst. "Libido var izaugt un mazināties daudzu iemeslu dēļ."

Kad apmeklēt ārstu?

Foto: Pexels.com

Kad jācīnās ar seksuālām problēmām vai izmaiņām libido vai seksuālajā darbībā, Dž. Maknīls iesaka konsultēties ar ārstu. Testosterona līmenis var būt zems.

Lasi arī: 11 neticami ieguvumi veselībai no vīriešu masturbācijas

Ārsti veiks asins analīzi, lai pārbaudītu līmeni, un var ieteikt testosterona aizstājterapiju. Dž. Maknīls saka, ka ārsti arī uzraudzīs, kā reaģējat uz terapiju, un periodiski pārbaudīs.

Tomēr paturiet prātā, ka testosterona līmenis var ietekmēt auglību, tāpēc par to ir jārunā ar savu ārstu, ja ģimenes plānošana ir svarīga.

Dzīvesstils

Masturbācija vīriešiem noder tik daudzos veidos. Tā var mazināt stresu, uzlabot garastāvokli un palīdzēt aizmigt. Regulāra ejakulācija var pat samazināt risku saslimt ar prostatas vēzi un palīdz dzīvot ilgāk. Bet kā tas ietekmē testosteronu?

Svarīgākais