Tiem, kuru ģimenēs ir Mārtiņi, lieliski zina, ka īsts svētku galds nav iedomājams bez kārtīga zoss cepeša un šķovētu kāpostu bļodas. Lai gan šāda maltīte izklausās sarežģīti un ilgi garavojama, tomēr pieredzējuši pavāri saka - viss ir paveicams!
Liepājas puses zemnieki ir rosīgi un nenolaiž rokas arī šinī grūtajā laikā. Nodarbojas ar mājražošanu, cik nu kuram tā rocība atļauj. Produkciju realizē liepājnieku un viesu iemīļotā tirdziņā “Lauku sēta pilsētā”. Arī dunalcnieki, “Ievu” saimnieki Irina un Aivars Sedoli un “Roņu” saimniece Aldona Žiemeliene no Grobiņas nodarbojas ar mājražošanu. Sedoli skābē kāpostus, bet Žiemeliene ražo pienu un kopj zosis un pīles. Tagad, Mārtiņos, ir liels pieprasījums pēc kāpostiem un zosīm.
«Man ļoti patīk rosīties virtuvē un gatavot. Tā ir mana terapija,» pārliecinošā latviešu mēlē noteic brazīliete Marija de Lurdesa Rufino, kuru draugu un ģimenes lokā pieņemts dēvēt par Vanesu un kura jau astoņus gadus par savām mājām sauc Latviju.
Var ticēt, var neticēt, taču mūsdienu Latgale vēl joprojām ir līdz galam neizzināta, aizvien atšķirīga un pārsteigt gatava. Šie pārsteigumi, nelatgalietim mērojot Latgales ceļus un satiekot vietējos, kā tādas pērles uzmirdz te vienā, te jau citā vietā un veidā, kaut pašiem latgaliešiem šķiet – nekas īpašs.
Rudens smaržo pēc āboliem, cidonijām, sēnēm... un, protams, pēc pirmajiem šā gada skābētajiem kāpostiem, kas vārās zupā vai sautējas uz plīts.
Gada vēsākā sezona ir laiks, kad arvien vairāk cilvēku apņemas doties uz sporta zāli. Savukārt profesionālie sportisti rudenī sāk gatavoties pavasara maratoniem, īpašu uzmanību pievēršot gan treniņu plānam, gan uzturam. Kuri pārtikas produkti ir it sevišķi ieteicami aktīva dzīvesveida piekritējiem?
Passata ir labs veids, kā ziemai saglabāt tomātus, lai tālāk pagatavotu gan mērci pastai, gan lai uzvārītu krēmzupu vai pievienotu, piemēram, kādam sacepumam. Arī uz maizes kopā ar mocarellas vai aitas fetas sieru tā garšo lieliski.