Grieķu jogurts latviešu ēdienkartē nav parādījies pārāk sen, taču atzinību pratis iemantot veselīgo īpašību, daudzveidīgā izmantojuma un labās garšas dēļ.
Ar biezāku konsistenci salīdzinājumā ar ierastajiem jogurtiem un skābenu garšu. Vasarā to var izmantot salātu mērcēs tradicionālās majonēzes vai krējuma vietā, vai kādas citas mērces pagatavošanā, piemēram, kombinācijā ar zilo sieru. Šajā jogurtā nav daudz kaloriju, bet ir augsta uzturvērtība, tāpēc dietologi to ierindojuši ieteicamo produktu sarakstā.
UZTURVĒRTĪBA
(100 g):
kalorijas 66
olbaltumvielas 5 g
ogļhidrāti 3,5 g
tauki 3,2 g
Grieķu jogurta CV
* Ražo uz piena bāzes, pievienojot taukus. Grieķijā, no kurienes nācis šis piena produkts, jogurta gatavošanā izmanto aitas pienu.
* Bagāts ar olbaltumvielām un kalciju (apmēram 10 procenti dienas normas). Tā kopīgā darbība ar probiotiķiem palielina organisma aizsargspējas. Sastāvā ir arī vitamīni un vērtīgi mikroorganismi.
* Vērtīgo baktēriju, kas vajadzīgas organismam, koncentrācija grieķu jogurtā ir augsta. Pateicoties dzīvajām baktērijām jogurta sastāvā, normalizējas gremošanas process, kura rezultātā labāk tiek pārstrādāta pārtika.
* Salīdzinājumā ar klasisko jogurtu grieķu jogurts satur divas reizes vairāk olbaltumvielu un tajā ir mazāk cukura. Grieķu jogurtā sāls ir par 50 procentiem mazāk nekā citos jogurta veidos.
* No grieķu jogurta gatavo klasisko tzatziki mērci, tam pievieno dažas ķiploka daiviņas, sarīvētu svaigu gurķi, sāli, piparus pēc garšas un nedaudz olīveļļas, kā arī var papildināt ar citrona sulu un zaļumiem.
* Izvēloties veikalā šo jogurtu, jāskatās, lai tas nesatur krāsvielas, konservantus un iebiezinātājus. Priekšroku ieteicams dot mazāk tauku saturošam produktam (2 līdz 4 procenti), kurā ir apmēram 9 līdz 15 procenti olbaltumvielu.
* Jāpievērš uzmanība grieķu jogurta derīguma termiņam – tam nevajadzētu būt garākam par mēnesi. Ja norādīts, ka tas lietojams ilgāk par šo laiku, tad tā sastāvā ir konservanti.
* Izmantojums ir ļoti plašs – jogurts var būt ne tikai kā sastāvdaļa mērcēs, sautējumos, tas izmantojams arī kā piedeva sviestmaizēm, desertā kopā ar augļiem, ogām un citās kombinācijās.
* Šašlika marinēšanai lieliska kombinācija iznāks no grieķu jogurta, citrona sulas un ķiploka. Ja nepatīk trekna gaļa, tad jogurts lieliski neitralizēs to.
* Slēgtā iepakojumā to var uzglabāt ledusskapī, bet atvērtu ieteicams ātri izlietot.
* Grieķu jogurtu var pagatavot arī mājas apstākļos – nepieciešami 800 ml govs, kazas vai aitas piena un 130 ml dabīga jogurta. Piens nedrīkst būt pasterizēts un vārīts, jo tad tajā nesaglabāsies vērtīgās dzīvās baktērijas.
Ārstnieciskās īpašības
* Lielā olbaltumvielu daudzuma dēļ piemērots tiem, kuri ietur diētu.
* Augstā kalcija satura dēļ jogurts palīdz stiprināt kaulus, bet olbaltumvielas darbojas kā glikozes līmeņa asinīs stabilizators.
* Nesatur laktozi, tāpēc var lietot cilvēki, kuri to nepanes.
* Tiem, kuri slimo ar cukura diabētu, grieķu jogurts ir ļoti piemērots produkts ikdienas ēdienkartē.
Grieķu jogurts ēdienos:
Grieķu jogurta un zilā siera mērce
Ātri pagatavojama mērce ar asumiņu: maigais jogurts, Tobasco mērce un izteikti pikantais siers – īsts pārsteigums garšas kārpiņām, ko baudīt kopā ar dārzeņiem vai vieglām uzkodām.
SASTĀVDAĻAS:
¾ glāzes grieķu jogurta
1 ēdamkarote svaigi spiestas citrona sulas
naža gals Tobasco mērces
sāls
melnie pipari
neliela buntīte sīpolloku
1 ēdamkarote svaigi kapātu pētersīļu
60 g zilā siera
PAGATAVOŠANA:
PADOMS
Cepti ziedkāposti ar cieto sieru un jogurta mērci
Ja gribas ko vieglu, bet sātīgu, jāgatavo ziedkāposts! Sālsūdenī nedaudz pavārīts, ar eļļu, sieru un garšvielām cepeškrāsnī apcepts, tad kopā ar gardu mērci galdā celts – nu, kas var būt labāks par šo!
SASTĀVDAĻAS:
600 g svaiga ziedkāposta
1 tējkarote svaigu, sasmalcinātu raudeņu
2 ēdamkarotes augstākā labuma olīveļļas
40 g smalki rīvēta cietā siera
dīgsti vai sīpolu lociņi
eļļa cepšanai
sāls, svaigi malti melnie pipari – pēc garšas
jogurta mērcei: 1 vidēja izmēra sīpols, sagriezts mazos gabaliņos
1 plānās šķēlītēs sagriezta ķiploka daiviņa
100 ml grieķu vai bezpiedevu jogurta
1 ēdamkarote franču sinepju
sāls pēc garšas
PAGATAVOŠANA:
PADOMS
Kārtainās mīklas pīrāgs ar karamelizētām vīģēm
Vīģes ir garšīgs atklājums katram saldummīlim, taču karamelizētā versijā tām rodas pavisam neparastu garšu kombinācija. Šoreiz karamelizētās vīģes lieliski kontrastē ar grieķu jogurtu, kas pīrāgam piešķir svaiguma noti.
SASTĀVDAĻAS:
kārtainā mīkla
60 g pūdercukura
60 g sviesta
1 tējkarote vaniļas ekstrakta
8 vīģes
grieķu jogurts
PAGATAVOŠANA:
PADOMS
Dārzeņu salāti ar kūpinātu lasi
Universāla, neskaitāmām improvizācijas versijām piemērojama, viegli pagatavojama recepte gan ikdienas, gan svētku maltītei.
SASTĀVDAĻAS:
125 g kūpināta laša
5 ar mizu vārīti kartupeļi
4 vidēja lieluma lauku gurķi
4 cieti vārītas olas
3 ēdamkarotes grieķu vai jebkura cita bezpiedevu jogurta
1 ēdamkarote saldo sinepju
sāls, svaigi malti pipari
PAGATAVOŠANA:
PADOMS