Ziemassvētki nav iedomājami bez mandarīniem! Mandarīnu aromāts daudziem simbolizē mājīgumu un Ziemassvētku tuvošanos. Šie augļi ir ne tikai gardi, bet arī vērtīgs vitamīnu un antioksidantu avots, kas aukstajā gadalaikā palīdz stiprināt imunitāti un bagātināt ikdienas uzturu. BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, sertificētā uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas farmaceits Konstantīns Čerjomuhins skaidro, kuras uzturvielas mandarīni nodrošina organismam un vai pastāv risks tos pārēsties.
Citrusaugļi izsenis saistās ar ziemas laiku un svētku noskaņu - tieši šajā periodā tie ir visaromātiskākie un gardākie. Citrusaugļu un ziemas sildošo garšvielu, piemēram, kardamona, kanēļa un krustnagliņu, smarža daudziem raisa patīkamas asociācijas ar svētku gaidīšanu. Turklāt citrusaugļi ir viegli mizojami, atsvaidzinoši un aromātiski, kas padara tos par lielisku alternatīvu saldumiem un konditorejas izstrādājumiem.
Mandarīni ir īsts vitamīnu un uzturvielu krājums, uzsver uztura speciāliste Liene Sondore. Tie satur C vitamīnu, kas stiprina imūnsistēmu un atbalsta dzelzs uzsūkšanos organismā. Lai C vitamīnu uzņemtu efektīvi, augļus var ēst svaigus vai pievienot salātiem, piemēram, sarkano kāpostu vai burkānu salātiem. Dzelzs labāk uzsūksies, ja šādus salātus ēdīsiet kopā ar gaļu, zivi vai citiem dzelzs avotiem. Mandarīni satur arī A vitamīnu (beta-karotīnu), kas ir svarīgs redzei un ādas veselībai, kā arī B grupas vitamīnus (B1, B6, B9) un E vitamīnu, kas darbojas kā spēcīgs antioksidants, pasargājot šūnas no brīvajiem radikāļiem. Ja jāizvēlas starp veselu mandarīnu vai augļu sulu, labāk ir izvēlēties mandarīnu, jo sulā parasti ir tikai augļu cukurs, bet nav šķiedrvielu.
C vitamīns, kas sastopams citrusaugļos, palīdz organismam cīnīties pret vīrusiem un baktērijām, kā arī samazina iekaisuma procesus. Vienā apelsīnā ir aptuveni 60 mg C vitamīna, bet vienā mandarīnā - ap 20 mg. Pieaugušajiem ieteicamā C vitamīna dienas deva ir 75-100 mg, kas nozīmē, ka jau pāris citrusaugļu apēšana dienā ļauj uzņemt nepieciešamo vitamīna daudzumu, norāda uztura speciāliste Liene Sondore.
Uztura speciāliste Liene Sondore skaidro, ka dienā ieteicams uzņemt apmēram 200-300 g augļu un ogu. Tas nozīmē, ka viens apelsīns bez mizas sver aptuveni 130 g (atkarībā no izmēra), mandarīns ap 60 g, bet greipfrūts bez mizas aptuveni 200 g - līdz ar to dienas svaigo augļu deva gandrīz vai izpildīta.
Citrusaugļi satur dabīgos cukurus, tāpēc to lietošana prasa mērenību, īpaši cilvēkiem ar mazkustīgu dzīvesveidu vai nepieciešamību kontrolēt cukura līmeni asinīs, atgādina uztura speciāliste Liene Sondore.
Citrusaugļos esošās skābes dažiem cilvēkiem var radīt diskomfortu vai kairināt kuņģi, tāpēc katram ir svarīgi izvērtēt, kādi augļi viņam garšo un pēc kuriem neparādās nepatīkamas sajūtas. Nereti pēc lielāka daudzuma mandarīnu vai citu augļu apēšanas var rasties smaguma sajūta vēderā - tas ir normāli, jo augļi satur šķiedrvielas, un pēkšņa liela daudzuma uzņemšana var radīt diskomfortu.
Cilvēkiem ar kuņģa vai zarnu trakta problēmām, piemēram, atvilni, dedzināšanas sajūtu, gastrītu vai citām saslimšanām, noteikti jākonsultējas ar ārstu par citrusaugļu lietošanu. Ja ir diagnosticēts kairinātas zarnas sindroms (KZS), mandarīnu lietošana var veicināt nepatīkamu simptomu saasināšanos, piemēram, vēdera pūšanos, sāpes vai caureju. Uzmanīgiem jābūt arī tiem, kuri ir piedzīvojuši kuņģa vai zarnu operāciju un ievēro saudzējošu diētu.
Īpaši svētku laikā jāuzmanās ar mazu bērnu ēdienkarti - tai jābūt pilnvērtīgai un bez liekiem našķiem. Ja bērni vai pieaugušie ēd citrusaugļus, tos nevajadzētu lietot tukšā dūšā, lai nekairinātu kuņģi, un jānodrošina kārtīga košļāšana. Gan lieliem, gan maziem pēc citrusaugļu ēšanas ieteicams iztīrīt zobus vai vismaz izskalot muti, jo augļos esošās skābes var ietekmēt zobu emalju.
Ēdiena un produktu lietošanā vienmēr jāievēro mērenība, un ir svarīgi katram pazīt savu organismu un tā reakcijas uz dažādiem ēdieniem. Tomēr svaigs auglis vienmēr ir labāka izvēle nekā rūpnieciski gatavots saldums, piemēram, konfekte vai bulciņa.
Citrusaugļu īpašības un sastāvs ir plaši pētīti, un to vērtīgās īpašības tiek izmantotas arī farmācijā dažādos līdzekļos, piemēram, imunitātei, vielmaiņai, toksīnu izvadīšanai, antibakteriālai iedarbībai, stāsta farmaceits Konstantīns Čerjomuhins. Arī nervu sistēmas un sirds un asinsvadu sistēmas līdzekļos.
Apelsīnu, mandarīnu un citronu ekstraktus plaši izmanto arī kosmētikas līdzekļos - šampūnu, kondicionieru, masku un citu matu kopšanas līdzekļu sastāvā, kas ir efektīvi pret matu izkrišanu, sirmošanu, blaugznām un citām kaitēm. Citrusaugļu ekstraktus izmanto arī kosmētikā problemātiskai un sausai ādai.
Vīrusu laikā ēdienkartes papildināšana ar svaigiem augļiem un dārzeņiem ir īpaši vērtīga. Savukārt, ja jūtat, ka kaut kā trūkst, jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu par uztura papildināšanu un uztura bagātinātāju lietošanu. Īpaši aktuāli šajā periodā var būt B1, B6 un B12 vitamīni, jo tie palīdz uzturēt enerģiju un cīnīties ar ziemai raksturīgo nogurumu, stāsta farmaceits K. Čerjomuhins. Šos vitamīnus vislabāk lietot kombinācijā, jo tie pastiprina cits cita iedarbību. Ļoti aktuāli ir arī tādi vitamīni kā C, D un A - tie ir būtiski mūsu organisma stiprināšanai gan ziemā, gan visa gada garumā. Atcerieties, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.
Svētkiem tuvojoties, BENU Aptiekas farmaceits Konstantīns Čerjomuhins novēl, lai mājas piepilda siltums, sirdi - harmonija un ķermeni - veselība. Lai katrs mirklis ir garšīgs, enerģisks un labvēlīgs gan dvēselei, gan ķermenim!