Nereti domājam, ka sāls lielākoties atrodams čipsos un ātrajās uzkodās, tomēr realitātē lielākais sāls apjoms mūsu uzturā nenāk no “našķiem”, bet gan no produktiem, kurus uztveram kā ikdienišķus un pat veselīgus, raksta “Very Well Health”.
Pilngraudu maize ir veselīga šķiedrvielu ziņā, taču sāls tajā nereti ir vairāk nekā čipsos — bieži 1,2-1,4 g uz 100 g. Bulciņās tas var sasniegt pat 1,5-1,7 g. Iemesls ir tehnoloģisks: sāls kontrolē raudzēšanu, garšu un tekstūru, tāpēc to vienkārši nevar izņemt.

Parastie cietie sieri satur 1,5-2 g sāls uz 100 g, bet daži nogatavinātie pat vairāk. Sāls saglabā sieru un novērš bojāšanos, tāpēc tas ir dabiska procesa daļa — nevis “slēpts piejaukums”.

Šeit sāls bieži ir 2-3 g uz 100 g, jo tas kalpo kā konservants. Vārītās desas un šķiņķi bieži šķiet “vieglāki produkti”, taču sāls tajos ir vairāk nekā čipsu paciņā.

Sojas mērce ir klasiskais “sāls pārsteigums”: 5-7 g uz 100 ml. Arī gatavie garšvielu maisījumi, buljona kubiņi un marinādes satur daudz sāls, lai nodrošinātu stabilu garšu un ilgu uzglabāšanu.

Arī saldās brokastu pārslas nereti satur 0,5-1 g sāls uz 100 g — ne tāpēc, lai būtu “sāļas”, bet lai līdzsvarotu saldo garšu un uzlabotu tekstūru.

Veikalu “gatavās maltītes paciņā” bieži satur 1,5-2,5 g sāls porcijā, jo sāls ir vienkāršākais garšas pastiprinātājs.

Meklē produktu etiķetē tieši sāli, nevis “nātriju” - ja sāls ir virs 1 g/100 g — tas jau ir augsts rādītājs.
Variē sāļos produktus dienas laikā - ja zināms, ka brokastīs ēdīsi sieru, pusdienās izvēlies svaigus produktus.
Sāli pievieno gatavošanas beigās - ja pievieno sākumā, parasti gribas vēl — pievienojot beigās, garša prasa mazāk.
Aizvieto mērces ar svaigām piedevām - citrons, ķiploks, zaļumi un olīveļļa bieži sniedz pietiekamu garšu bez sāls pievienošanas.
Lielāko sāls daļu apēdam nevis ar neveselīgiem našķiem, bet ar pavisam ikdienišķiem produktiem — maizi, sieru, gaļu un mērcēm. Tas nenozīmē, ka tie būtu jāizslēdz. Pietiek tikai saprast, kur sāls slēpjas, un ikdienā radīt mazas korekcijas, kas ļauj ēst tāpat kā līdz šim, vienkārši gudrāk.