Pēc 50 gadu vecuma sievietes organismā notiek ievērojamas izmaiņas - samazinās estrogēna līmenis, palēninās vielmaiņa un palielinās arī risks saslimt ar vairākām slimībām, tostarp sirds un asinsvadu problēmām un noteiktiem vēža veidiem, piemēram, krūts vēzi. Tieši tāpēc uzturam šajā vecumā ir lielāka nozīme nekā jebkad agrāk, bet kādus pārtikas produktus eksperti iesaka ēst biežāk, lai saglabātu veselību un labsajūtu? Raksta “limon.postimees.ee”.
Amerikāņu onkoloģe Dr. Bhavana Pathak izceļ vienu konkrētu pārtikas produktu, kas, viņasprāt, var sniegt ievērojamu labumu veselībai sievietēm, kas vecākas par 50 gadiem, - viņa runā par brokoļiem.
"Brokoļi satur prebiotiskās šķiedrvielas, augu proteīnu un sulforafānu - svarīgas pretvēža vielas, kas baro zarnas ar labvēlīgajām šķiedrvielām, mazina iekaisumu, uztur vielmaiņas līdzsvaru, samazina DNS bojājumus un iznīcina vēža šūnas," skaidro ārste, uzskaitot brokoļu ieguvumus veselībai.

Dr. Pathak saka, ka viņa vienmēr pērk brokoļus, uzskatot tos par "īpašu pārtiku, kas cīnās pret vēzi". Zinātniskie pētījumi apstiprina viņas vārdus - 2024. gadā publicētā plašā uztura datu pārskatā tika atklāts, ka brokoļu ēšana samazina daudzu vēža veidu, tostarp krūts vēža, risku.
Kā atzīmē Dr. Pathak, brokoļi satur īpašu šķiedrvielu veidu, ko sauc par prebiotikām, kas baro labvēlīgās baktērijas mūsu organismā.
Tomēr prebiotiku ietekme uz vēža riska samazināšanu nav pilnībā izpētīta - daži pētījumi neatklāj būtisku ietekmi, savukārt citi liecina, ka šķiedrvielas, īpaši prebiotikas, var palielināt zarnu mikrobiotas daudzveidību un samazināt kaitīgo baktēriju skaitu, kas saistītas ar estrogēna reabsorbciju, kas ir krūts vēža riska faktors.

Nav pārsteigums, ka brokoļi ir Vidusjūras diētas pamatelements, kurā uzsvars tiek likts uz dārzeņiem, pilngraudu produktiem, veselīgiem taukiem un liesām olbaltumvielām. Pētījumi liecina, ka šī diēta varētu būt nozīmīga krūts vēža riska samazināšanā.
Brokoļu ēšana ir lielisks veids, kā samazināt krūts vēža un citu hronisku slimību risku, taču ārste uzsver, ka galvenais ir vispārējais uztura līdzsvars.
Viņa arī iesaka līdz minimumam samazināt vai pilnībā izslēgt no uztura alkoholu un pārstrādātus pārtikas produktus ar zemu uzturvērtību.
Turklāt onkoloģe iesaka sievietēm, kas vecākas par 50 gadiem, veikt regulāras fiziskās aktivitātes un koncentrēties uz savu psiholoģisko un sociālo labsajūtu.