Vai bezglutēna produkti der ikvienam? Mīti un patiesība

© pexels.com

Veikalos arvien plašāk redzami produkti ar “bezglutēna” marķējumu – sākot no maizes līdz uzkodām un pat dzērieniem. Daudzi šādus produktus izvēlas, uzskatot, ka tie automātiski ir veselīgāki. Taču vai tas patiešām tā ir - skaidro “Healthline.com”.

Kas īsti ir glutēns?

Glutēns ir olbaltumviela, kas atrodama kviešos, miežos un rudzos. Lielākajai daļai cilvēku tā nerada problēmas, taču pastāv divas grupas, kurām bezglutēna uzturs ir obligāts: tie, kas slimo ar celiakiju, un cilvēki ar glutēna nepanesību. Šādos gadījumos glutēna lietošana var izraisīt nopietnus veselības traucējumus - no gremošanas problēmām līdz vitamīnu un minerālvielu trūkumam.

unsplash.com

Mīts: bezglutēna vienmēr ir veselīgāk

Patiesībā bezglutēna produkti nav automātiski veselīgāki! Daudzos gadījumos tie tiek gatavoti ar vairāk cukura, tauku vai piedevu, lai kompensētu tekstūru un garšu, kas citādi rodas no glutēna. Tas nozīmē, ka “bezglutēna” marķējums vēl nenozīmē mazāk kaloriju vai vairāk uzturvērtības.

Kam tas var noderēt

Cilvēkiem bez celiakijas vai nepanesības nav pierādījumu, ka glutēna izslēgšana uzlabotu veselību vai pašsajūtu, tomēr daži atzīst, ka jūtas vieglāk, samazinot baltmaizes un pārstrādātu miltu produktu patēriņu. Šajā gadījumā runa gan nav par glutēnu, bet gan par mazāk pārstrādātu pārtiku kopumā.

pexels.com

Bezglutēna produkti ir būtiski tiem, kuriem tie nepieciešami veselības dēļ, taču pārējiem tas nav “brīnumlīdzeklis”.

Pirms mainīt uzturu, ieteicams izvērtēt, kādi produkti tiešām nāk par labu, un atcerēties, ka veselīgs uzturs nozīmē sabalansētību - nevis viena elementa izslēgšanu.