Iespējams, ka matu izkrišanu laika gaitā izraisa nevis vecums, bet gan tas, ko jūs ēdat un dzerat, - jauni pētījumi liecina, ka daži pārtikas produkti veicina matu izkrišanu, bet citi, gluži pretēji, veicina matu augšanu, raksta “MedicalXpress”.
Žurnālā “Nutrition and Health” publicētā pētījumā norādīts, ka alkoholiskie dzērieni un dzērieni ar augstu cukura saturu ir saistīti ar paaugstinātu matu izkrišanas risku - pētnieki analizēja 17 pētījumus par uzturu un matiem.
“Kad mēs patērējam lielu daudzumu cukura, mēs piedzīvojam insulīna līmeņa paaugstināšanos, kas veicina iekaisumu un var izjaukt dabiskos matu augšanas ciklus,” skaidroja Laura Akosta, dietoloģe un asociētā profesore Pārtikas zinātnes un cilvēku uztura katedrā Floridas Universitātē.
Runājot par dzērieniem, alkohols tieši neietekmē matu izkrišanu.
"Alkohols nav tiešs matu izkrišanas cēlonis, bet tas veicina barības vielu deficītu, traucētu to uzsūkšanos, aknu stresu, sliktu miegu un sistēmisku iekaisumu, kas viss var negatīvi ietekmēt matu augšanu," piebilda Laura Akosta.
Turklāt matu izkrišanu var izraisīt arī nepietiekama olbaltumvielu uzņemšana - Laura Akosta norādīja, ka cilvēkam katru dienu vajadzētu patērēt pusgramu olbaltumvielu uz katru ķermeņa masas kilogramu.
Savukārt pārtikas produkti, kas veicina veselīgu matu augšanu, ir sojas produkti, piemēram, edamame vai tofu, kā arī krustziežu dzimtas dārzeņi, piemēram, brokoļi un kāposti, kas var samazināt matu izkrišanas risku.
Akosta iesaka arī pārbaudīt dzelzs līmeni kopā ar cinku un biotīnu (B7 vitamīnu), jo to trūkums var izraisīt matu izkrišanu.
Pieaugušajiem dienā nepieciešami 30 mikrogrami biotīna - tas ir atrodams tādos pārtikas produktos kā gaļa, olas, zivis, sēklas, rieksti un dārzeņi, piemēram, saldie kartupeļi.