Olas nav vainīgas! Kas patiesībā paaugstina holesterīna līmeni?

© Pexels.com

Ilgu laiku olas tika uzskatītas par "slikto" produktu, runājot par holesterīna līmeni asinīs. Cilvēki baidījās no olas dzeltenuma, izvēlējās ēst tikai baltumus un centās ierobežot olu lietošanu uzturā līdz minimumam. Taču pēdējo gadu pētījumi liecina – šī pieeja ir novecojusi, un olas nav galvenais iemesls paaugstinātam holesterīnam. Kas tad īsti ir vainīgs? Skaidro “www.hsph.harvard.edu”.

Lai saprastu, kā uzturs ietekmē holesterīnu, jānošķir divas lietas - holesterīns, ko mēs uzņemam ar pārtiku, un holesterīns, ko ražo mūsu aknas. Lielākā daļa holesterīna organismā rodas pašā ķermenī, nevis tiek uzņemta ar ēdienu. Tas nozīmē - ne viss, kas satur holesterīnu, automātiski paaugstina tā līmeni asinīs!

Mūsdienu uztura zinātne norāda, ka piesātinātie tauki un transtauki daudz būtiskāk ietekmē sliktā jeb ZBL (zema blīvuma lipoproteīnu) holesterīna līmeni nekā holesterīns no pārtikas produktiem, piemēram, olām. Citiem vārdiem sakot - daudz kaitīgāki ir pārstrādāti gaļas izstrādājumi, margarīns, fritēti ēdieni un konditorejas izstrādājumi ar rūpnieciskiem taukiem.

Olas savukārt ir vērtīgs pārtikas produkts - tajās ir augstas kvalitātes olbaltumvielas, vitamīni (īpaši D un B12), selēns, holīns un antioksidanti, kas ir svarīgi smadzeņu darbībai un šūnu veselībai.

Pexels.com

Veselam cilvēkam viena līdz divas olas dienā pilnīgi droši iekļaujamas sabalansētā uzturā.

Protams, cilvēkiem ar noteiktām veselības problēmām (piemēram, ģenētiski augstu holesterīna līmeni vai sirds un asinsvadu slimībām) uztura izvēles būtu jāsaskaņo ar ārstu vai dietologu. Taču vidusmēra cilvēkam ola brokastīs nebūs problēma - daudz lielāks drauds slēpjas cukurā, ceptos izstrādājumos un neaktīvā dzīvesveidā.

Pexels.com

Ko darīt, lai samazinātu sliktā holesterīna līmeni?

Regulāras fiziskās aktivitātes, šķiedrvielām bagāts uzturs, piemēram, auzu pārslas, pākšaugi, dārzeņi, augļi, un nepiesātināto tauku iekļaušana - piemēram, olīveļļa, rieksti, avokado - un rūpīga pārstrādātas pārtikas ierobežošana palīdz uzturēt veselīgu sirds un asinsvadu sistēmu.

Tāpēc - olas nav vainīgas! Tās var būt vērtīga uztura sastāvdaļa, ja vien pārējais ēdienkartē ir sabalansēts un veselīgs.

Svarīgākais