Ikviens no mums ir pazīstams ar terminu "holesterīns". Ir zināms, ka augsts holesterīna līmenis ir veselībai bīstams. Bet kas tieši ir holesterīns un kādi produkti var veicināt augstu holesterīna līmeni, skaidro kardiologs Romits Batčaharijs.
"Holesterīns ir daļiņa asinīs, kas nepieciešama visiem cilvēkiem un dzīvniekiem," saka kardiologs, "taču mūsdienās mums tā ir pārāk daudz. Tās galvenais uzdevums ir izveidot membrānu, piemēram, burbuli, ap molekulām organismā un palīdzēt tām pārvietoties no vienas vietas uz otru."
Izceļot pārtikas produktus, kas var paaugstināt holesterīna līmeni asinīs, kardiologs norāda, ka nevajadzētu aizrauties ar dzīvnieku izcelsmes produktiem, īpaši sarkano gaļu un piena produktiem.
"Ēdot piena un gaļas produktus, mēs uzņemam piesātinātos taukus, kuri var paaugstināt holesterīna līmeni asinīs. Tātad pirmais, ko varu ieteikti, ir samaziniet savu ikdienas piesātināto tauku daudzumu," aicina ārsts.
Produkti, kas var paaugstināt holesterīna līmeni, pateicoties tajos esošajām piesātinātajām taukskābēm:
Sarkanā gaļa, piemēram, liellopu gaļa, cūkgaļa un jēra gaļa, kā arī apstrādāta gaļa, piemēram, desas un cīsiņi;
Piena produkti ar augstu tauku saturu, piemēram, krējums, pilnpiens un sviests;
Kūkas, bulciņas un saldumi;
Cepti ēdieni;
Augu eļļas, piemēram, palmu eļļa un kokosriekstu eļļa.
*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.