Lielākā daļa pieaugušo neuzņem pietiekami daudz šķiedrvielu savā ikdienas uzturā, taču izrādās, ka kāda oga, kas garšo visiem, ir šķiedrvielām īpaši bagāts pārtikas produkts - tās ir avenes!
Papildus šķiedrvielām avenes ir bagātas ar C vitamīnu un antioksidantiem, raksta “Eatingwell”. Avenes ir arī ļoti saudzīgas pret jutīgiem kuņģiem, padarot tās par ideālu izvēli cilvēkiem ar gremošanas traucējumiem.
Lai gan pieaugušajiem dienā nepieciešami 25 līdz 38 grami šķiedrvielu, vairāk nekā 90 procenti sieviešu un 97 procenti vīriešu neievēro šo ieteikumu. Pētījumi liecina, ka pietiekama šķiedrvielu daudzuma uzņemšana sniedz daudz ieguvumu veselībai, tostarp zarnu veselībai, gremošanai, kaulu stiprumam, svaram, vairāku hronisku slimību riskam un pat ilgmūžībai.
Ārsti iesaka ēst avenes zarnu veselības uzlabošanai. Ārsts Vils Bulsēvičs skaidro, ka vienā porcijā aveņu ir aptuveni septiņi grami šķiedrvielu - aptuveni puse no dienas devas.
Bulsēvičs piebilst, ka avenes ir bagātas ar uzturvielām, piemēram, C vitamīnu un polifenolu antioksidantiem, kas ir ļoti labvēlīgi veselībai.
"Neskatoties uz cukuru ogās, ir pierādīts, ka tās samazina 2. tipa diabēta attīstības iespējamību. Un, ja jums ir 2. tipa diabēts, tās var palīdzēt to mainīt," atzīmēja speciālists.
Bulsēvičs uzsvēra, ka avenēs ir arī maz fermentējamu oligosaharīdu, disaharīdu, monosaharīdu un poliolu.
"Vienkārši sakot, ja jums ir gremošanas problēmas un jūs atjaunojat savu zarnu darbību, jums vajadzētu vairāk ēst avenes," secināja ārsts.