Rostokas Universitātes Medicīnas centra zinātnieku sadarbībā ar Biovis Diagnostik nesen veiktais pētījums atklājis negaidītas zemeņu labvēlīgās īpašības vecāka gadagājuma cilvēkiem.
Eksperimenta ietvaros 69 dalībnieki vecākajā vecuma grupā 10 nedēļas ievēroja īpašu diētu, tostarp dažādu daudzumu svaigu un liofilizētu zemeņu. Zinātnieki atzīmēja, ka rādītāju uzlabojums bija visievērojamākais grupās, kas patērēja maksimālo ogu daudzumu, ziņo TengriLife.
Zemenes palielināja mikroorganismu daudzveidību zarnās, kā arī veicināja baktēriju augšanu, kas ir atbildīgas par īsās ķēdes taukskābju (SCFA) ražošanu. Šiem savienojumiem piemīt pretiekaisuma un daudzas citas priekšrocības veselībai, tostarp palīdz uzturēt normālu gremošanu un vielmaiņu.
Turklāt eksperti atzīmēja potenciāli patogēno baktēriju skaita samazināšanos un labvēlīgo baktēriju Faecalibacterium un Prevotella populācijas palielināšanos, kam ir svarīga loma normālai zarnu darbībai. Tika reģistrēta arī Firmicutes/Bacteroidetes attiecības samazināšanās, kas saistīta ar uzlabotu vielmaiņu un svara kontroli.
Lasi arī: Kā mazgāt zemenes? Plus 3 ogu mazgāšanas veidi, kas ir laika izšķiešana
Pētnieki norāda, ka ar vecumu tiek izjaukts zarnu mikrofloras līdzsvars: samazinās labvēlīgo baktēriju skaits, un sāk dominēt kaitīgās. Tas var izraisīt iekaisumu, vielmaiņas traucējumus un novājina imūnsistēmu. Regulāra zemeņu lietošana uzturā var palīdzēt atjaunot zarnu mikrofloras līdzsvaru un novērst ar vecumu saistītas slimības.
Lai sasniegtu labākos rezultātus, zinātnieki iesaka katru dienu ēst svaigas vai liofilizētas zemenes. Maksimālais efekts tiek panākts, iekļaujot zemenes sabalansētā uzturā, kas bagāts ar šķiedrvielām un labvēlīgiem mikroelementiem.
Franziska Meinersa, Bernda Kreukmeiera, Patrika Nīvelsa, Ingmara Zudes, Maikla Valtera, Aleksandra Hartmaņa, Daniela Palmera, Georga Fillena un Izraēla Barantesa pētījums publicēts žurnālā Microbiology Spectrum.