No mērcēšanas etiķī līdz cepamās sodas izsmidzināšanai, lai iegūtu mazgāšanas līdzekli; lūk, kas faktiski nedarbojas. Bet vai ir kāds veids, kā mazgāt zemenes, kas patiesībā darbojas?
Kā maksimāli izmantot zemenes sezonas laikā vai kā mazgāt zemenes, lai tās paliktu svaigas un garšīgas, cik ilgi vien iespējams, un lai pēc tam ir mazāk atkritumu - jautājumi, ko uzdodam katrā zemeņu sezonas sākumā. Pēc tam, kad esam redzējuši tik daudz TikTok paņēmienu, kā mazgāt zemenes, jānoskaidro, kurš darbs ir labs… un kurš nē, raksta bhg.com.
Atšķirībā no dažiem citiem augļiem, zemenes nenogatavojas pēc novākšanas, tāpēc ir ļoti svarīgi izvēlēties labākās, ko iegādāties vai salasīt.
Meklējiet zemenes, kas ir nobriedušas, ir maigas un spilgti sarkanas no galiem līdz augšai ar veselām, zaļām lapām pie vainaga. Izvairieties no ogām, kas šķiet mitras vai netīras, vai kas ir redzami pārgatavojušās, saspiestas, nobružātas vai augļi jau ir mīksti.
Galvenais ir gaisa cirkulācija. Lai gan ogu uzglabāšana oriģinālajā iepakojumā ir piemērota vienu vai divas dienas, vietās, kur ogas saskaras cita ar citu, būs nosliece uz saspieduma veidošanos, kas var izraisīt pelējumu.
Lai samazinātu ogu saspiešanās risku, nemazgātās ogas pārnes ar papīra dvieli izklātā traukā, piemēram, seklā bļodā, paplātē vai platā pārtikas uzglabāšanas traukā. Glabājiet tās ledusskapja atvilktnē ar augstu mitruma līmeni (iestatiet uz 4 °C vai zemāku temperatūru) līdz 5 dienām. Ja jāglabā vairāk laika, zemes jāsasaldē.
Vislabāk ir glabāt zemenes nemazgātā veidā. Papildu mitrums veicina pelējumu un augļu sadalīšanos. Ja iespējams, nomazgājiet zemenes tieši pirms pasniegšanas.
Šī ir vēlamā metode zemeņu mazgāšanai, ja plānojat tās baudīt 3 dienu laikā pēc novākšanas vai iegādes:
Ja meklējat risinājumu, kā iepriekš mazgāt zemenes vai vēlaties tās saglabāt svaigas vēl dažas dienas
Runājot par to, ko nevajadzētu darīt, tad ieteikts, ka nav jātērē laiks un nauda šādām metodēm.
Cepamā soda. Daži iesaka ogas uz 5 minūtēm mērcēt lielā bļodā, kas piepildīta ar 4 tasēm (1 litrs) ūdens un 1 tējkaroti cepamās sodas, pēc tam noskalot zem ūdens. Tomēr, šķiet, ka tas nepagarina zemeņu glabāšanas laiku. Patiesībā tas ogas mīkstina un tās sadalās ātrāk, ja netiek patērētas vienas dienas laikā. Ja plānojat nekavējoties baudīt ogas, noskalojiet ar vienkāršu ūdeni.
Sālsūdens. Vēl viens bieži reklamēts paņēmies par to, kā tīrīt zemenes. Augļu mērcēšana 1 (250 mi) tases ūdens un 1 tējkarotes sāls maisījumā (maisa, līdz sāls izšķīst), pēc tam noskalo vēsā ūdenī. Mērcēšana sālsūdenī var palīdzēt no ogām noņemt mazos kukaiņus un kāpurus, un daži cilvēki zvēr pie šīs metodes. Tas nav vajadzīgs zemenēm, jo lielāko daļu mazo dzīvnieciņu var diezgan viegli redzēt un noņemt ar neapbruņotu aci. Tomēr šai stratēģijai ir sava vieta, jo mērcēšana sālsūdenī var noderēt, tīrot avenes, īpaši svaigi lasītas, jo tajās ir vairāk vietiņu, kur paslēpties kukaiņiem.
Eksperiments ar mērcēšanu etiķī un ūdenī atklāj, ka tas ļauj uzglabāt ogas ilgāk, pirms parādās pelējuma un bojāšanās pazīmes. Patiesībā iegādātās ogas var saglabāt svaigas veselu nedēļu. Daži avoti apgalvo, ka ogas var saglabāt izcilā formā līdz pat 14 dienām, taču kurš gan gribētu ļaut labām ogām tik ilgi nostāvēties ledusskapī?
Tagad, kad esat profesionāls zemeņu tīrīšanā (un zināt, kā to nedarīt), esat gatavs ienirt labākajos zemeņu salātos, kūkās un desertos.
“Ja neesat pārliecināts, ar ko sākt zemeņu sezonu, mēs domājam, ka neviena zemeņu sezona nav pabeigta bez vienas partijas Not Your Church Lady's Strawberry Semifreddo — svaigu zemeņu kūkas,” bhg.com. Recepte - drīz arī mūsu NRA.LV/DZIVESSTILS.
Semiferddo recepte šeit: