Kā mazgāt zemenes? Plus 3 ogu mazgāšanas veidi, kas ir laika izšķiešana

© Foto: pixabay.com

No mērcēšanas etiķī līdz cepamās sodas izsmidzināšanai, lai iegūtu mazgāšanas līdzekli; lūk, kas faktiski nedarbojas. Bet vai ir kāds veids, kā mazgāt zemenes, kas patiesībā darbojas?

Kā maksimāli izmantot zemenes sezonas laikā vai kā mazgāt zemenes, lai tās paliktu svaigas un garšīgas, cik ilgi vien iespējams, un lai pēc tam ir mazāk atkritumu - jautājumi, ko uzdodam katrā zemeņu sezonas sākumā. Pēc tam, kad esam redzējuši tik daudz TikTok paņēmienu, kā mazgāt zemenes, jānoskaidro, kurš darbs ir labs… un kurš nē, raksta bhg.com.

Kā nopirkt zemenes

Foto: pixabay.com

Atšķirībā no dažiem citiem augļiem, zemenes nenogatavojas pēc novākšanas, tāpēc ir ļoti svarīgi izvēlēties labākās, ko iegādāties vai salasīt.

Meklējiet zemenes, kas ir nobriedušas, ir maigas un spilgti sarkanas no galiem līdz augšai ar veselām, zaļām lapām pie vainaga. Izvairieties no ogām, kas šķiet mitras vai netīras, vai kas ir redzami pārgatavojušās, saspiestas, nobružātas vai augļi jau ir mīksti.

Kā uzglabāt zemenes

Foto: pixabay.com

Galvenais ir gaisa cirkulācija. Lai gan ogu uzglabāšana oriģinālajā iepakojumā ir piemērota vienu vai divas dienas, vietās, kur ogas saskaras cita ar citu, būs nosliece uz saspieduma veidošanos, kas var izraisīt pelējumu.

Lai samazinātu ogu saspiešanās risku, nemazgātās ogas pārnes ar papīra dvieli izklātā traukā, piemēram, seklā bļodā, paplātē vai platā pārtikas uzglabāšanas traukā. Glabājiet tās ledusskapja atvilktnē ar augstu mitruma līmeni (iestatiet uz 4 °C vai zemāku temperatūru) līdz 5 dienām. Ja jāglabā vairāk laika, zemes jāsasaldē.

Kad mazgāt zemenes

Foto: pixabay.com

Vislabāk ir glabāt zemenes nemazgātā veidā. Papildu mitrums veicina pelējumu un augļu sadalīšanos. Ja iespējams, nomazgājiet zemenes tieši pirms pasniegšanas.

Kā mazgāt zemenes?

Foto: pixabay.com

Šī ir vēlamā metode zemeņu mazgāšanai, ja plānojat tās baudīt 3 dienu laikā pēc novākšanas vai iegādes:

  • Uzglabājiet sausos, nemazgātos augļus vienā kārtā ar papīra dvieli izklātā traukā ledusskapī.
  • Kad esat gatavs baudīt ogas, ievietojiet visas ogas caurdurī un viegli noskalojiet vēsā ūdenī.
  • Izmantojot nazi, nogrieziet kātus, pēc tam baudiet veselas (ja mazas) vai sagrieziet zemenes pēc vēlēšanās.

Ja meklējat risinājumu, kā iepriekš mazgāt zemenes vai vēlaties tās saglabāt svaigas vēl dažas dienas

  • Pārliek visas ogas bļodā, kas piepildīts ar 3 daļām ūdens un 1 daļu etiķa. Ļaujiet ogām ievilkties 20 minūtes.
  • Visas izmērcētās ogas liek caurdurī un viegli noskalo zem vēsa ūdens.
  • Rūpīgi nosusiniet katru ogu ar papīra dvieļiem vai ar papīra dvieļiem izklātā salātu traukā.
  • Žāvētās, mazgātās ogas vienā kārtā liek ledusskapī ar papīra dvieli izklātā traukā.

Foto: pixabay.com

  • Kad esat gatavs baudīt ogas, izmantojiet nazi, lai nogrieztu stublājus. Baudiet ogas veselas (ja tās ir mazas) vai sagrieziet zemenes pēc vēlēšanās.
  • Šajā procesā ļoti svarīgi ir panākt, lai ogas pēc mazgāšanas būtu ļoti sausas, lai nodrošinātu vislabākos rezultātus un ilgāku uzglabāšanu.

Vai kāds no šiem veidiem, kā mazgāt zemenes, patiesībā darbojas?

Foto: pixabay.com

Runājot par to, ko nevajadzētu darīt, tad ieteikts, ka nav jātērē laiks un nauda šādām metodēm.

Cepamā soda. Daži iesaka ogas uz 5 minūtēm mērcēt lielā bļodā, kas piepildīta ar 4 tasēm (1 litrs) ūdens un 1 tējkaroti cepamās sodas, pēc tam noskalot zem ūdens. Tomēr, šķiet, ka tas nepagarina zemeņu glabāšanas laiku. Patiesībā tas ogas mīkstina un tās sadalās ātrāk, ja netiek patērētas vienas dienas laikā. Ja plānojat nekavējoties baudīt ogas, noskalojiet ar vienkāršu ūdeni.

Sālsūdens. Vēl viens bieži reklamēts paņēmies par to, kā tīrīt zemenes. Augļu mērcēšana 1 (250 mi) tases ūdens un 1 tējkarotes sāls maisījumā (maisa, līdz sāls izšķīst), pēc tam noskalo vēsā ūdenī. Mērcēšana sālsūdenī var palīdzēt no ogām noņemt mazos kukaiņus un kāpurus, un daži cilvēki zvēr pie šīs metodes. Tas nav vajadzīgs zemenēm, jo lielāko daļu mazo dzīvnieciņu var diezgan viegli redzēt un noņemt ar neapbruņotu aci. Tomēr šai stratēģijai ir sava vieta, jo mērcēšana sālsūdenī var noderēt, tīrot avenes, īpaši svaigi lasītas, jo tajās ir vairāk vietiņu, kur paslēpties kukaiņiem.

Eksperiments ar mērcēšanu etiķī un ūdenī atklāj, ka tas ļauj uzglabāt ogas ilgāk, pirms parādās pelējuma un bojāšanās pazīmes. Patiesībā iegādātās ogas var saglabāt svaigas veselu nedēļu. Daži avoti apgalvo, ka ogas var saglabāt izcilā formā līdz pat 14 dienām, taču kurš gan gribētu ļaut labām ogām tik ilgi nostāvēties ledusskapī?

Labākās zemeņu receptes, lai lieliski izmantotu auglus

Tagad, kad esat profesionāls zemeņu tīrīšanā (un zināt, kā to nedarīt), esat gatavs ienirt labākajos zemeņu salātos, kūkās un desertos.

Foto: Depositphotos

“Ja neesat pārliecināts, ar ko sākt zemeņu sezonu, mēs domājam, ka neviena zemeņu sezona nav pabeigta bez vienas partijas Not Your Church Lady's Strawberry Semifreddo — svaigu zemeņu kūkas,” bhg.com. Recepte - drīz arī mūsu NRA.LV/DZIVESSTILS.

Semiferddo recepte šeit: