Pastāv uzskats, ka zaļā tēja veicina svara zudumu, jo tā paātrina tauku dedzināšanu organismā. Vai tā tiešām ir, skaidro uztura speciāliste Betana Krouza no Lafboro universitātes laikrakstam “The Guardian”.
Kā skaidro Krouza, runājot par "tauku dedzināšanu", mēs runājam par tauku oksidēšanos organismā - lipīdu sadalīšanos taukskābēs, ko izmanto kā degvielu. Šis process ir nepieciešams svara zaudēšanai un "ķermeņa rekompozīcijai" - tauku zaudēšanai un muskuļu masas iegūšanai.
Viņa norāda, ka regulāras fiziskās aktivitātes var palielināt tauku oksidācijas ātrumu, tomēr, lai pārtika oksidētu taukus, tās patēriņam ir "jāatveido fiziskās slodzes efekts".
No kurienes radies uzskats, ka zaļā tēja sadedzina taukus?
Krouza norāda, ka kofeīns, kas atrodams zaļajā tējā, relatīvi lielās devās dažos apstākļos palielina tauku oksidāciju - tas aktivizē reakciju, palielinot tādu hormonu kā adrenalīna un noradrenalīna izdalīšanos, kas mobilizē enerģijas rezerves.
"Tomēr tas ir ļoti mazs daudzums, un pētījumi nav īpaši labi - uz to noteikti nevajadzētu paļauties, ja mēģināt zaudēt svaru," viņa brīdina.
Turklāt, pat ja intensīvi vingrojat un sadedzināt daudz tauku, bet patērējat vairāk kaloriju nekā sadedzināt, jūsu ķermeņa svars nesamazināsies.
Krouza mudina cilvēkus neuzķerties uz ažiotāžas, kas saistīta ar superproduktiem vai uztura bagātinātājiem, un tā vietā palielināt fizisko slodzi un pakāpeniski samazināt kaloriju uzņemšanu.