Tēja ir dzēriens, ko iecienījuši miljoniem cilvēku visā pasaulē, turklāt ir tik daudz tās šķirņu. Tējai ir daudz ieguvumu veselībai, un viens no tiem ir cukura kontroles uzlabošana, raksta “Eating Well”.
Ir tik daudz dažādu tējas veidu, un var būt grūti izvēlēties labāko glikozes līmeņa kontrolei - lūk, uztura speciālistu ieteikumi!
Zaļā tēja
Tik populārā un pazīstamā zaļā tēja ir saistīta ar dažādiem ieguvumiem veselībai, tostarp ar cukura kontroli. Pētījumi liecina, ka tā var pazemināt glikozes līmeni tukšā dūšā un palielināt jutību pret insulīnu cilvēkiem ar cukura diabētu.
"Zarnās ir triljoniem mikrobu, kas ietekmē cukura līmeni asinīs. Zarnu mikrobioma nelīdzsvarotība var izraisīt glikozes tolerances un insulīna rezistences samazināšanos. Zaļā tēja ir bagāta ar polifenoliem, kas veicina zarnu veselību un tādējādi palīdz kontrolēt cukura līmeni," saka Kimberlija Roze-Francisa, reģistrēta diētas speciāliste un diabēta speciāliste.
Melnā tēja
Lai gan zaļā un melnā tēja izskatās un garšo atšķirīgi, tās abas nāk no Camellia sinensis auga, tāpēc nav pārsteidzoši, ka tām ir līdzīgas derīgās īpašības.
Pētījumi par melno tēju šajā jomā ir mazāk plaši, taču kādā zinātniskajā pārskatā tika atklāts, ka tā var palīdzēt glikozes metabolismā un uzlabot jutību pret insulīnu. Precīzi mehānismi joprojām nav zināmi, taču zinātnieki norāda, ka melnajā tējā esošie polifenoli var palēnināt gremošanu un cukuru uzsūkšanos, novēršot liekā svara pieaugumu, kas ir viens no galvenajiem 2. tipa diabēta riska faktoriem.
Ingvera tēja
"Ingvers ir plaši pazīstams ar savu spēju mazināt sliktu dūšu, bet tas var arī palīdzēt regulēt cukura līmeni asinīs," saka Roze-Francisa.
Pētījumi liecina, ka ingverā ir aptuveni 40 antioksidantu savienojumu, kas var pozitīvi ietekmēt glikozes līmeni un mazināt iekaisumu.
Hroniski paaugstināts cukura līmenis asinīs var izraisīt iekaisumu, un ingvera antioksidanti palīdz ar to cīnīties. Turklāt ingvers var palēnināt ogļhidrātu uzsūkšanos, regulēt glikozes vielmaiņu un aizsargāt aizkuņģa dziedzera šūnas, kas ražo insulīnu.
Kanēļa tēja
Kanēlis ir ne tikai populāra garšviela, bet arī veselīgas tējas pamats - pētījumi liecina, ka kanēlis var uzlabot insulīna darbību un palīdzēt regulēt cukura līmeni asinīs, turklāt kanēļa tēja ir dabiski salda bez pievienota cukura.
Tāpat kā ingvers, kanēlis ir bagāts ar antioksidantiem, kas cīnās ar iekaisumu - faktoru, kas apgrūtina cukura līmeņa kontroli asinīs. Vairāki pētījumi ir apstiprinājuši, ka kanēlis var pazemināt glikozes līmeni asinīs cilvēkiem ar diabētu un bez tā.
Lai pagatavotu kanēļa tēju, vienkārši pievienojiet kanēļa standziņu karstam ūdenim!
Kurkuma tēja
Kurkuma ir slavena ar saviem ieguvumiem veselībai, sākot no smadzeņu darbības uzlabošanas līdz sirds aizsardzībai. Pētījumi liecina, ka tas var arī pazemināt cukura līmeni asinīs un palīdzēt kontrolēt svaru.
Galvenā kurkuma aktīvā sastāvdaļa ir kurkumīns - spēcīgs antioksidants un pretiekaisuma savienojums. Tā kā iekaisums un augsts cukura līmenis asinīs bieži iet roku rokā, tiek uzskatīts, ka kurkumīns palīdz kontrolēt glikozi, pateicoties tā pretiekaisuma īpašībām.