Produkts smadzeņu veselībai - tas jāēd katru dienu

© unsplash.com

Olīveļļas antioksidanta un pretiekaisuma īpašības padara to par svarīgu elementu smadzeņu veselībai, kuru ir vērts iekļaut jūsu ikdienas uzturā, saka ārsts un funkcionālās medicīnas pētnieks Sogol Ash, raksta “Make it”.

Pētnieks citē 2024. gadā Hārvardas universitātes pētījumu, kurā piedalījās 92 383 pieaugušie amerikāņi. Tas parādīja, ka neatkarīgi no ģenētiskās noslieces un vispārējā uztura, dalībniekiem, kuri patērēja vismaz 7 gramus olīveļļas dienā, bija par 28% mazāks risks saslimt ar demenci, salīdzinot ar tiem, kuri nekad vai reti lietoja šo produktu.

unsplash.com

Pēc ārsta teiktā, olīveļļa, ko viņš pats lieto katru dienu, ir bagāta ar mononepiesātinātajiem taukiem, kuru nozīme smadzeņu veselībai ir labi dokumentēta. Tiek uzskatīts, ka šie veselīgie tauki veicina asinsriti smadzenēs un mazina iekaisumu.

Turklāt olīveļļa satur polifenolus, piemēram, oleokantālu, kas cīnās ar oksidatīvo stresu un iekaisumu, kas var palielināt neirodeģeneratīvo slimību, īpaši demences, risku.

Ash nosauca arī citas olīveļļas priekšrocības.

Pexels.com

Apetītes regulēšana

Olīveļļa veicina sāta sajūtu, kas var palīdzēt uzturēt veselīgu svaru, kas ir galvenais faktors, lai samazinātu demences risku.

Zarnu veselības uzlabošana

Šī eļļa stimulē žults veidošanos, atbalstot tauku vielmaiņu un uzturvielu uzsūkšanos.

Hormonālais līdzsvars

Veselīgi tauki ir nepieciešami hormonu ražošanai un regulēšanai, kas ietekmē garastāvokli un atmiņu.

Paaugstināta enerģija

Olīveļļa nodrošina ilgstošu enerģiju bez cukura līmeņa paaugstināšanās asinīs.

Antioksidantu vairogs

Eļļa, kas bagāta ar E vitamīnu un polifenoliem, aizsargā smadzeņu šūnas no oksidatīviem bojājumiem.

Ādas veselība

Olīveļļas pretiekaisuma īpašības atbalsta ādas atjaunošanos, netieši veicinot smadzeņu veselību, mazinot sistēmisku iekaisumu.

Pixabay.com

Tāpat eksperts sniedza padomus, kā iekļaut olīveļļu savā ikdienas uzturā - ka katru dienu uzņemiet vienu līdz divas ēdamkarotes augstas kvalitātes neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas. Lai uzlabotu garšu, pievienojiet citronu sulu vai šķipsniņu kurkuma, lai iegūtu papildu antioksidantu priekšrocības.

Eļļu var pievienot arī salātiem, piemēram, pagatavojiet salātus ar tomātiem, gurķiem, un olīveļļu, svaigu citronu sulu un šķipsniņu jūras sāls.

Lai pagatavotu gardu salātu mērci, jāsajauc olīveļļa, svaiga citrona sula, Dižonas sinepes un nedaudz medus.

Dzīvesstils

Itāļu zemnieciskā virtuve ir vienkārša dāvana pasaulei, un, lai gan mājās gatavoti makaroni joprojām ir tikai ola un milti, reibinošo formu klāsts tos var pārvērst par piemērotu gan kā pildījumu, gan kā elementu, kas piešķir sātīgam ēdienam spēku.

Svarīgākais