Olīveļļas antioksidanta un pretiekaisuma īpašības padara to par svarīgu elementu smadzeņu veselībai, kuru ir vērts iekļaut jūsu ikdienas uzturā, saka ārsts un funkcionālās medicīnas pētnieks Sogol Ash, raksta “Make it”.
Pētnieks citē 2024. gadā Hārvardas universitātes pētījumu, kurā piedalījās 92 383 pieaugušie amerikāņi. Tas parādīja, ka neatkarīgi no ģenētiskās noslieces un vispārējā uztura, dalībniekiem, kuri patērēja vismaz 7 gramus olīveļļas dienā, bija par 28% mazāks risks saslimt ar demenci, salīdzinot ar tiem, kuri nekad vai reti lietoja šo produktu.
Pēc ārsta teiktā, olīveļļa, ko viņš pats lieto katru dienu, ir bagāta ar mononepiesātinātajiem taukiem, kuru nozīme smadzeņu veselībai ir labi dokumentēta. Tiek uzskatīts, ka šie veselīgie tauki veicina asinsriti smadzenēs un mazina iekaisumu.
Turklāt olīveļļa satur polifenolus, piemēram, oleokantālu, kas cīnās ar oksidatīvo stresu un iekaisumu, kas var palielināt neirodeģeneratīvo slimību, īpaši demences, risku.
Ash nosauca arī citas olīveļļas priekšrocības.
Apetītes regulēšana
Olīveļļa veicina sāta sajūtu, kas var palīdzēt uzturēt veselīgu svaru, kas ir galvenais faktors, lai samazinātu demences risku.
Zarnu veselības uzlabošana
Šī eļļa stimulē žults veidošanos, atbalstot tauku vielmaiņu un uzturvielu uzsūkšanos.
Hormonālais līdzsvars
Veselīgi tauki ir nepieciešami hormonu ražošanai un regulēšanai, kas ietekmē garastāvokli un atmiņu.
Paaugstināta enerģija
Olīveļļa nodrošina ilgstošu enerģiju bez cukura līmeņa paaugstināšanās asinīs.
Antioksidantu vairogs
Eļļa, kas bagāta ar E vitamīnu un polifenoliem, aizsargā smadzeņu šūnas no oksidatīviem bojājumiem.
Ādas veselība
Olīveļļas pretiekaisuma īpašības atbalsta ādas atjaunošanos, netieši veicinot smadzeņu veselību, mazinot sistēmisku iekaisumu.
Tāpat eksperts sniedza padomus, kā iekļaut olīveļļu savā ikdienas uzturā - ka katru dienu uzņemiet vienu līdz divas ēdamkarotes augstas kvalitātes neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas. Lai uzlabotu garšu, pievienojiet citronu sulu vai šķipsniņu kurkuma, lai iegūtu papildu antioksidantu priekšrocības.
Eļļu var pievienot arī salātiem, piemēram, pagatavojiet salātus ar tomātiem, gurķiem, un olīveļļu, svaigu citronu sulu un šķipsniņu jūras sāls.
Lai pagatavotu gardu salātu mērci, jāsajauc olīveļļa, svaiga citrona sula, Dižonas sinepes un nedaudz medus.